Φτάνουν ερευνητικά ρομπότ για να σκανάρουν την «Άνθεια», τον «Δελφίνο» και τον «Γλαύκο»

Στη έκδοση Navtex νότια της Λάρνακας για τις ανάγκες τις Exxon Mobil που θα προχωρήσει σε έρευνες εντός του Οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Η περιοχή δεσμεύτηκε για περίοδο ενός μήνα και αναμένεται σε αυτήν να πάνε για έρευνες δύο υπερσύγχρονα ερευνητικά πλοία της Exxon Mobil ώστε να καταγράψουν τα απαραίτητα στοιχεία για την υποθαλάσσια ζωή στο Οικόπεδο 10 ώστε να ετοιμαστούν οι περιβαλλοντολογικές έρευνες ενώ το δεύτερο πλοίο θα καταγράψει τα βυθομετρικά και ωκεανογραφικά δεδομένα των στόχων εντός του οικοπέδου 10.
 
Τα δύο πλοία αναμένεται να φτάσουν αυτές τις μέρες στο Λιμάνι Λεμεσού από το Λαύριο και τη Χάιφα αντίστοιχα. Πρόκειται για υπερσύγχρονα σκάφη που διαθέτουν τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ και θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τους στόχους «Άνθεια», «Δελφίνος» και «Γλαύκος».
 
Μετά το πέρας των ερευνών κι αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα, τότε θα επιλεχθούν οι δύο πρώτοι στόχοι στους οποίους θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο Καλοκαίρι.
 
Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, το  κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται να αποστείλει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες για θεώρηση και τυχόν παρατηρήσεις την προκαταρκτική συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου για το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την κυπριακή ΑΟΖ -και αρχικά από το κοίτασμα Αφροδίτη- προς το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις με κοινή συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου και θα υπογραφεί και επίσημα η συμφωνία.
 
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι