Έβαλαν υπό αυστηρή επιτήρηση την Τουρκία ενόψει Βάρνας οι «27» για την ΑΟΖ

Χωρίς επί του παρόντος τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά με ξεκάθαρα αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα, ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Ντουσκ, μιλώντας κατά την καταληκτική διάσκεψη Τύπου της Συνόδου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της μίνι Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, υποδεικνύοντας πως οι «27» της Ε.Ε. θα επανέλθουν στο θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, για να διαπιστώσουν αν πληρούνται οι όροι για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος στη Βάρνα.

Ο Ντόλαντ Τουσκ, αφού εξήγησε ότι μεταφέρει την ομόφωνη άποψη και των 27 ηγετών, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τις παράνομες παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Εκ μέρους του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος μετέφερε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και κάλεσε άμεσα την Τουρκία να τερματίσει τη δραστηριότητά της.

Ο Πρόεδρος Τουσκ επανέλαβε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, δικαίωμα που απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας των Η.Ε.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η πράξεις αυτές της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευσή της σε σχέσεις καλής γειτονίας και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με όλα τα κράτη- μέλη.

Οι Ευρωπαίοι, όπως έχει προαναφερθεί, θα επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην συνάντησή τους το Μάρτιο και θα κρίνουν αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος της Βάρνας.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη