Επιμένουν για συνάντηση με ΕΝΙ οι Τ/κ - Είδε τον αντιπρόεδρο ο Οζερσάι

Τον αντιπρόεδρο του ιταλικού κολοσσού ENI, Lapo Pistelli και όχι τον Πρόεδρο της Claudio Descalzi φαίνεται να συνάντησε τελικά στη Ρώμη ο ψευδουπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι, σύμφωνα με την αναθεωρημένη είδηση που ανέβηκε στον ιστότοπο του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Doyan. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου, ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε μυστικές επαφές με την ΕΝΙ στην Ιταλία και φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ ότι ‘δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί” και πως η ιταλική εταιρεία “θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού”.
 
Είχε προηγηθεί η επίσημη διάψευση από πλευράς ΕΝΙ ότι ουδέποτε υπήρξε συνάντηση μεταξύ του CEO της εταιρίας και του Οζερσάι, όταν η Κυπριακή Πρεσβεία στη Ρώμη ζήτησε εξηγήσεις.
 
Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ ανέδειξαν την επίσκεψη Οζερσάι σε πολύ σημαντικό γεγονός θέλοντας έτσι να κεφαλαιοποιήσουν στο έπακρο σε πολιτικό επίπεδο τα τετελεσμένα που δημιούργησε η Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Η είδηση  έγινε γνωστή μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου DOYAN και σε αυτή γίνεται αναφορά στη μυστική συνάντηση που έγινε μετά από πρόσκληση της εταιρίας.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Άγκυρα «έστειλε» τους εκπροσώπους της εταιρίας στον Οζερσάϊ ο οποίος είχε επικοινωνία και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας και συμφωνήθηκε η εν λόγο συνάντηση. Πάντα σύμφωνα με τους Τούρκους δημοσιογράφους για τη συνάντηση γνώριζαν μόνο  ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Τουφάν Ερχιουρμάν.
 

 
Οι Τούρκοι θεωρούν πως μέσα από αυτή τη συνάντηση, που δεν γνωρίζουμε εάν έγινε τελικά, επιτέυχθηκε πλήρως ο στόχος της Άγκυρας για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ αφού σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν, πλέον όποια εταιρία θα θέλει να πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να παίρνει τη συγκατάθεση και των Τουρκοκυπρίων.
 
Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν φέρει στο δημοσίευμα τον τίτλο «Ιστορική συνάντηση στην Ιταλία» ενώ η ιστοσελίδα της εφημερίδας Κίπρις «Ο Οζερσάι πήγε κρυφά στην Ιταλία».
 
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο ιστορικό της κρίσης με την κάθοδο του γεωτρύπανου της ΕΝι Σαϊπέμ και προσθέτει ότι μετά την ανακοπή της πορείας του πλωτού γεωτρύπανου από τα τουρκικά πλοία η ιταλική εταιρεία ζήτησε συνάντηση με την Άγκυρα η οποία απάντησε ότι οι συνομιλητές τους (των Ιταλών) στην Κύπρο είναι η τ/κ πλευρά. Μετά από αυτό, συνεχίζει, το ιταλικό ΥΠΕΞ «προχώρησε σε επικοινωνία με το υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ». Ο «υπουργός εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», αναφέρεται, προσκλήθηκε στην Ιταλία.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λήφθηκαν ειδικά μέτρα για να μην βγει προς τα έξω το ταξίδι του Κουντρέτ Οζερσάι στην Ιταλία και γι’ αυτό χθες Τρίτη, στη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», στην οποία δεν συμμετείχε ο Οζερσάι, δεν διορίστηκε «αναπληρωτής υπουργός» του, όπως συμβαίνει συνήθως, ενώ ούτε καμία πληροφόρηση δόθηκε στο «υπουργικό» για το ότι ο «υπεξ» είχε μεταβεί στην Ιταλία. 
 
Αναφέρεται ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι και η αντιπροσωπεία του έφυγαν στις 04.25 το πρωί της Δευτέρα με τις Τουρκικές Αερογραμμές και επέστρεψαν στα κατεχόμενα την Τρίτη.
 
Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι κατά την συνάντηση του Κουντρέτ Οζερσάι με τον CEO της ENI δόθηκαν στον Τ/κ πολιτικό διαβεβαιώσεις ότι «χωρίς να βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί δεν θα γίνει βήμα». Του είπαν επίσης, ότι δεν θέλουν να γίνουν μέρος της κρίσης στην Κύπρο και επιθυμούν «τον δρόμο της σύγκλισης».
 
Προστίθεται δε ότι η Ιταλία έχει ζητήσει από την «ε/κ διοίκηση» - όπως αναφέρεται – να γίνει διπλωματικός χειρισμός του θέματος.
 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τ/κ ηγέτης ενημερώθηκε λεπτομερών για την συνάντηση με την ΕΝΙ και στην συνάντηση με τους προέδρους των τ/κ πολιτικών κομμάτων (σήμερα) έκρινε ότι «η αποφασιστική στάση της Τουρκίας στο θέμα του φυσικού αερίου έχει πολιτικά κέρδη».
 
Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή που σημείωσε ότι «η συνάντηση που έγινε με την ΕΝΙ δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο ως μια συνάντηση με μια εταιρεία. Μετά από αυτό και οι άλλες εταιρείες, οι άλλοι διεθνείς παίκτες θα αναγκαστούν να παίρνουν την συγκατάθεση της ΤΔΒΚ και της τ/κ πλευράς. Η στάση της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο γι’ αυτό. Εάν οι Ε/κ επιλέξουν τον δρόμο της σύγκλισης, η Τουρκία θα τερματίσει την στρατιωτική άσκηση που ανακοίνωση στην Μεσόγειο».
 
Η ίδια πηγή πρόσθεσε στο Ντογάν ότι η ΕΝΙ αλλά και οι άλλες εταιρείες ξέρουν πλέον ότι το φυσικό αέριο είναι κοινός πλούτος Ε/κ και Τ/κ. Δεν μπορούν, όπως πρόσθεσε, να κάνουν γεωτρήσεις χωρίς την συγκατάθεση των Τ/κ «και στο μέλλον θα υποχρεωθούν να πληρώσουν σοβαρές αποζημιώσεις».

 

Δειτε Επισης

LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού