Φυσικό αέριο, ευλογία ή κατάρα; Το χθες, το σήμερα και το μετέωρο αύριο

Τα σταθερά βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με τις γειτονικές της χώρες και η αδειοδότηση διεθνών ενεργειακών κολοσσών, τοποθέτησαν για τα καλά την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι αυτά που σταδιακά οδήγησαν την Τουρκία να καταφύγει στη δημιουργία τετελεσμένων και στη θάλασσα και τα την παρεμπόδιση των ερευνών με κάθε τρόπο, με αποκορύφωμα την παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός της ΑΟΖ.
 
Στον χάρτη παρουσιάζεται μια πλήρης εικόνα της κατάστασης που περιήλθε σήμερα η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με τις εταιρίες που κέρδισαν αδειόδοτηση, τις τουρκικές NAVTEX που βρίσκονται σε ισχύ, τις Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη θέση του SAIPEM 12000, και το στόχο «Σουπιά» εντός του οικοπέδου 3.

Η νέα τάξη πραγμάτων
 
Μετά την ανανέωση της παράνομης Navtex από τον σταθμό της Αττάλειας για ασκήσεις με τη χρήση πυρομαχικών από το τουρκικό ναυτικό, επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια που ήθελαν το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ να μην φθάνει ποτέ στον προορισμό του.
 
Μετά από αυτή την εξέλιξη και με τον ξένο παράγοντα να περιορίζεται σε προφορικές καταδίκες της τουρκικής προκλητικής στάσης, η προσοχή στρέφεται στις επικείμενες έρευνες εντός του τεμαχίου 10 από την αμερικανική Exxon Mobil. Θεωρείται αρκετά απομακρυσμένο το σενάριο η Τουρκία να επαναλάβει εαυτό, στο συγκεκριμένο οικόπεδο συμφερόντων αμερικανικής εταιρίας.
 
Παράλληλα μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν οι ψίθυροι σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, γεωτρύπανο που θα προχωρήσει παράνομα και χωρίς καμία σχετική άδεια γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καταπατώντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο
 
Οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΚΔ από το 2003 και εντεύθεν δούλεψαν μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση, της εξόρυξης δηλαδή φυσικού αερίου και πετρελαίου με στόχο όχι μόνο τα οικονομικά οφέλη, που όταν και εφόσον εξορυχτεί το φυσικό αέριο θα προβλέπεται να είναι αρκετά, αλλά και την πολιτική πτυχή. Την άσκηση δηλαδή πίεσης στην Τουρκία για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.
 
Πιο κάτω θα επιχειρήσουμε μια ανασκόπηση της πορείας που ξεκίνησε το μακρινό 1988 για 30 χρόνια και που κατέστησαν την Κύπρο ως ένα σημαντικό παίχτη στα ενεργειακά.

  • Το πρώτο βήμα έγινε το 1988 όταν η Κύπρος επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία ορίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες των κρατών στη χρήση των θαλασσών του πλανήτη, καθορίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και τη διαχείριση των θαλάσσιων φυσικών πόρων ενώ ρυθμίζει παράλληλα και τα χωρικά ύδατα, τις παρακείμενες ζώνες και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) των κρατών ». Σημειώνεται πως η Τουρκία βρίσκεται μέσα σε εκείνες τις λίγες χώρες που δεν υπέγραψε ποτέ την εν λόγω σύμβαση.
  • Το 2003 υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και η οποία κυρώθηκε το 2004.
  • Το 2004 η Κύπρος ψήφισε νόμο που ορίζει και ρυθμίζει την ΑΟΖ. «Νόμος για την Προκήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».
  • Το 2007 υπογράφηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Δημοκρατία του Λιβάνου.
  • Τον ίδιο χρόνο η Κύπρος προχώρησε στον πρώτο γύρο αδειοδότησης εταιριών για 11 οικόπεδο. 
  • Η Noble Energy,το 2008 έγινε η πρώτη εταιρία που της απονεμήθηκε άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων για το οικόπεδο 12.
  • Το 2010 συμφωνήθηκε η οριοθέτηση ΑΟΖ με το Ισραήλ και επικυρώθηκε ένα χρόνο αργότερα.
  • Το 2011 η εξερεύνηση του οικοπέδου 12 από την Noble έφερε στο φως τα πρώτα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα στην Αφροδίτη τα οποία εκτιμώνται γύρω στα 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
  • Ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης έγινε το 2012 με την Κυπριακή Δημοκρατία να ζητά προσφορές για 12 οικόπεδα.
  • Το 2013 υπογράφηκε νέα συμφωνία με την Αίγυπτο για κοινή χρήση της ΑΟΖ.
  • Το 2013 απονεμήθηκαν άλλες δύο άδεις για τα οικόπεδα 10 και 11. Συγκεκριμένα άδεια για έρευνα και εξόρυξη στο οικόπεδο 10 έλαβε η Qatar Petroleum και η Exxon Mobil, ενώ για το 11 η Total και η ΕΝΙ.
  • Το 2013 επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη βεβαιώνει πως σε αυτό βρίσκονται αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 3,6 με 6 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.
  • Το 2016 ο όμιλος BG (αποτελεί θυγατρική της Shell) αποκτά το 35% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ.
  • Το 2016 επίσης η Κυπριακή κυβέρνηση προχωρά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τρία οικόπεδα.
  • Ένα χρόνο αργότερα, το 2017 η κυβέρνηση της Κύπρου απονέμει άδειες και για τα τρία οικόπεδα που προσφέρονται στον 3ο γύρο αδειοδότησης. Η ENI και Total λαμβάνουν άδεια για το οικόπεδο 6, η ENI για το οικόπεδο 8 και η ExxonMobil και η Qatar Petroleum για το οικόπεδο 10.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»