Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών και στήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης

Ομόφωνα το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών.
 
Αυτό τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, κατά την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της Κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων.
 
Ταυτόχρονα, οι αρχηγοί των κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα, τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες στις οποίες θεωρούν ότι θα προβεί η Κυβέρνηση, διατηρώντας τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα η ανάγνωση της κοινής ανακοίνωσης από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Αναχωρώντας πρώτος, ο πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί κοινή ανακοίνωση, την οποία θα δώσει στη δημοσιότητα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Από την πλευρά του, και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αρραγές το μέτωπο των πολιτικών αρχηγών με την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι είναι αρραγές. Σε ερώτηση αν εκφράζεται μια ενότητα απάντησε: «Ακριβώς».
 
Σε ερώτηση αν στηρίζουν όλοι τον σχεδιασμό που έχει γίνει, είπε ότι «δεν είναι της ώρας να τα πούμε αυτά, έχουμε αποφασίσει ότι η ανακοίνωση θα είναι κοινή και θα την κάνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος».

 
Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
 
«Τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της Κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων.
 
Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα, τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες στις οποίες θεωρούν ότι θα προβεί η Κυβέρνηση.
 
Ομόφωνα, το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών.
 
Τα κόμματα διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».
 
Σε σύντομη δήλωση, εξάλλου, προέβη εξερχόμενος του Προεδρικού ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, απορρίπτοντας τα περί αποχώρησης του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ Saipem 12000 από την κυπριακή ΑΟΖ και ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα της γεώτρησης στο οικόπεδο 3 δεν έχει κλείσει.
 
«Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία συνεχώς. Κάντε υπομονή», υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος ερωτηθείς κατά πόσο έχει λήξει το θέμα της γεώτρησης, ξεκαθάρισε: «Όχι δεν έχει λήξει τίποτα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Μένω ως εδώ».
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες ώσπου ‘μας τραβά’. Και από εμάς και από την εταιρεία και από τις Κυβερνήσεις».
 
Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ότι συνεχίζονται τα διπλωματικά μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα.
 
Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση στο Πρόεδρικό με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα Κάθριν Ντόχερτι.
 
Εξερχόμενη από το Προεδρικό η Αμερικανίδα Πρέσβειρα αρκέστηκε να δηλώσει πως η χώρα της στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
Η Κάθριν Ντόχερτι ανέφερε  πως το ζήτημα τέθηκε στην Άγκυρα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον στον Τούρκο ομόλογο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
«Οι ΗΠΑ», είπε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, «αναμένουν επίλυση του ζητήματος που δημιουργήθηκε για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό».
 
Σε ερώτηση για το εάν οι ΗΠΑ ανησυχούν δεδομένου της επικείμενης καθόδου στην κυπριακή ΑΟΖ των ερευνητικών σκαφών της Exxon Mobil, η κυρία Ντόχερτι δεν θέλησε να απαντήσει.
 
Στο μεταξύ, η Ιταλία επιθυμεί διπλωματική επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφεραν πηγές από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑμεντ, πηγές του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν σήμερα ότι η Ιταλία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να αναζητήσει κάθε δυνατή διπλωματική λύση στο διεθνές δίκαιο σε ένα ζήτημα που δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, αλλά σχέσεις και ισορροπίες που είναι επίσης οικονομικές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου τμήματος του νησιού.
 
Ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον καθορισμό συμφωνημένων διαδικασιών στις ερευνητικές δραστηριότητες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δυναμικό ανάπτυξης και τα οφέλη για ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στο θέμα με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το Saipem 12000.
 
Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται στην απόφαση των τουρκικών αρχών να παρατείνουν έως τις 10 Μαρτίου την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή στις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, περιοχή που δόθηκε για δραστηριότητες του γεωτρύπανου Saipem 12000 που μίσθωσε η ΕΝΙ.
 

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης