Αρραγές εσωτερικό μέτωπο για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ μετά και τη χθεσινή ανανέωση της τουρκικής navtex στο οικόπεδο 3 μέχρι και τις 10 Μάρτιου, κίνηση που συνεχίζει να μπλοκάρει την προγραμματισμένη εδώ και μέρες ερευνητική γεώτρηση της ΕΝΙ.
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, καθώς αποφασίστηκε η έκδοση κοινής ανακοίνωσης την οποία θα αναγνώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 
 
Σε σύντομη δήλωση προέβη εξερχόμενος του Προεδρικού ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, απορρίπτοντας τα περί αποχώρησης του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ Saipem 12000 από την κυπριακή ΑΟΖ και ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα της γεώτρησης στο οικόπεδο 3 δεν έχει κλείσει. 
 
«Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης.
 
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα δεχθεί  σε λίγο στο Προεδρικό την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.
 
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό ευρεία σύσκεψη, κατά την οποία αποφασίστηκε όπως η Λευκωσία μεταφέρει στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, έγινε ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και εξετάστηκαν όλοι οι πιθανοί πολιτικοί-διπλωματικοί, αλλά και νομικοί τρόποι αντίδρασης.
 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία προτίθεται ν’ αξιοποιήσει στο έπακρο -με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται- την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επερχόμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συντονισμό και αρμονία κινήσεων και με την ελληνική κυβέρνηση.
 
Διάβημα από πλευράς Κυβέρνησης αναμένεται να γίνει και προς τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, προς πάσα κατεύθυνση.
 
Στο μεταξύ, Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας είχαν την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία προς συζήτηση και χάραξη κοινής γραμμής για τα επόμενα βήματα, λαμβανομένης πλέον υπόψη της αποτυπωθείσας και διά της ανανέωσης της navtex μέχρι τις 10 Μαρτίου, πρόθεσης της Τουρκίας να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε επίσης και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του για το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά και την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο και του ΕΛΚ, προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα, να διασφαλιστούν τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και να τερματιστούν οι παραβιάσεις του διεθνους δικαίου από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης
 

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια