«Navtex» Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τουρκική navtex

Στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, μεταφέρει η Λευκωσία την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σκιά της ανανέωσης της navtex με την οποία η Άγκυρα φαίνεται να φρενάρει για τα καλά την ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία προτίθεται ν’ αξιοποιήσει στο έπακρο-με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται- την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επερχόμενη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συντονισμό και αρμονία κινήσεων και με την ελληνική κυβέρνηση. Διάβημα από πλευράς Κυβέρνησης αναμένεται να γίνει και προς τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, προς πάσα κατεύθυνση.
 
Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας είχαν την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία προς συζήτηση και χάραξη κοινής γραμμής για τα επόμενα βήματα, λαμβανομένης πλέον υπόψη της αποτυπωθείσας και διά της ανανέωσης της navtex μέχρι τις 10 Μαρτίου, πρόθεσης της Τουρκίας να δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου.
 
Τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας, με φόντο την ανανέωση της τουρκικής navtex, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Κατά τη σύσκεψη, έγινε ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και εξετάστηκαν όλοι οι πιθανοί πολιτικοί-διπλωματικοί, αλλά και νομικοί τρόποι αντίδρασης.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.
 
Την Τετάρτη το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει συνόδου του Συμβουλίου Αρχηγών, ενώ το μεσημέρι θα δεχθεί στο Προεδρικό την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών