Διαδραστικός χάρτης: Παραδομένη στις τουρκικές ορέξεις η κυπριακή ΑΟΖ

Να θέσει εμπόδια στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρεί με κάθε τρόπο η Άγκυρα. Λίγες ώρες μετά την ανανέωση της παράνομης Navtex που δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή εντός του οικοπέδου 3 όπου κατευθυνόταν το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ, SAIPEM 1200, η Τουρκία ανανέωσε μέσω του σταθμού της Αττάλειας και τις υπόλοιπες Navtex που είχε σε ισχύει εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Όπως θα δείτε και στον διαδραστικό χάρτη που ακολουθεί πρόκειται για περιοχές Νοτιοδυτικά της Πάφου, ανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα αλλά και περιοχή νοτιοανατολικά της Λεμεσού που εμπίπτει τουλάχιστον εντός 3 οικοπέδων της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μεταξύ των οποίων και το οικόπεδο τρία.

Η συγκεκριμένη Navtex που βρισκόταν σε ισχύ εδώ και αρκετό καιρό, από τις αρχές Ιανουαρίου, αφορά εργασίες για πόντιση καλωδίων και έληγε όπως και η Navtex του Οικοπέδου 3 στις 22 Φεβρουαρίου. 

Συνοπτικά, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται σε ισχύ δύο Navtex, μια για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας εντός του οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ και άλλη μια που αφορά τρεις διαφορετικές περιοχές για πόντιση καλωδίων. 

Σε μια άλλη εξέλιξη ο σταθμός Ράδιο Κύπρος εξέδωσε αντι-Navtex απαντώντας στις παράνομες ενέργειες του σταθμού της Αττάλειας. Στην σχετική Νavtex οι αρχές της Δημοκρατίας σημειώνουν πως  η Τουρκία προέβη σε παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνοντας πως πρόκειται για παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

 Στη σχετική αντι-Navtex απάντησε με νέα παράνομη ταξιδιωτική οδηγία ο σταθμός της Αττάλειας ισχυριζόμενος στο μήνυμα του πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία που παράνομα καταπατά το δίκαιο και η οποία δεν είναι η ίδια με αυτήν που εγκαθιδρύθηκε το 1960 ενώ σημειώνει πως ο νόμιμος σταθμός για έκδοση Navtex πέριξ της Κύπρου είναι αυτός της Αττάλειας. 

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση