Επί ποδός… πολέμου για αντιμετώπιση της κρίσης στην ΑΟΖ

Στη σκιά της ανανέωσης της τουρκικής navtex με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει μέχρι και τις 10 Μάρτιου την θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 3 στην κυπριακή ΑΟΖ (σ.σ. στόχος «Σουπιά»), απειλώντας ουσιαστικά ν’ ανατινάξει στον αέρα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία στη Λευκωσία αναζητά τρόπους αντίδρασης και απάντησης στην οξυνόμενη προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας.
 
Έπειτα από την ανανέωση της navtex, δύο 24ωρα μάλιστα πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης της υφιστάμενης (σ.σ. λήγει κανονικά την Πέμπτη), η ανάγνωση που γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης όσον αφορά τις τουρκικές προθέσεις είναι πως η Άγκυρα όχι απλώς δεν σκοπεύει να προβεί σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά αντιθέτως χοντραίνει το παιχνίδι σε μια ξεκάθαρη και σαφή πλέον προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Η κατάσταση κρίνεται ως ιδιαιτέρως δύσκολη και κρίσιμη, αφού μια προδιαγραφόμενη αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου της ENI, Saipem 12000, από την κυπριακή ΑΟΖ θ’ αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και αν η αποχώρηση αυτή γίνει υπό το πρίσμα της υποχρέωσης υλοποίησης της συμφωνίας που έχει η ENI με την Κυβέρνηση του Μαρόκου για εργασίες έρευνας με καθορισμένη ημερομηνία έναρξης την 1η Μαρτίου.
   
Η ανανέωση της navtex από πλευράς Τουρκίας σήμανε κυριολεκτικά συναγερμό στην Κυβέρνηση, εξ ου και η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης το απόγευμα στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας-θα παρακαθίσουν οι αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες-, προκειμένου να υπάρξει συνολική αποτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ν’ ανταλλαγούν απόψεις για τα επόμενα βήματα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο έγκυρη πηγή, το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.
 
Νωρίτερα σήμερα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι προγραμματισμένες για αύριο το πρωί χωριστές συναντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετατράπηκαν σε Συμβούλιο των Αρχηγών, το οποίο θα συνέλθει στις 9:30 το πρωί.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την αυριανή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.
 
Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, ζήτησε  την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, για έμπρακτη στήριξη της χώρας μας από την Ε.Ε στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης.
 
Βάσει του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, «εάν ένα κράτος μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στην επικράτειά του, τα άλλα κράτη μέλη έχουν προς τούτο υποχρέωση παροχής βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που κατέχουν, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ