Τορπιλίζει το ενεργειακό μας πρόγραμμα η Τουρκία-Ανανέωσε τη navtex

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη δείχνει η Τουρκία.
 
Κορυφώνοντας και τραβώντας στα άκρα την προκλητικότητά της, η Άγκυρα προχώρησε σήμερα σε ανανέωση της παράνομης NAVTEX με την οποία εδώ και περισσότερο από μία βδομάδα κρατά όμηρο το πλωτό γεωτρύπανο της ENI SAIPEM 12000, μέχρι τις 10 Μαρτίου.
 
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ 
 
Μετά την ανανέωση της τουρκικής Navtex o Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε σύσκεψη στο Προεδρικό  για τον χειρισμό του θέματος που προέκυψε. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα ξεκινήσει στις 7.15μμ.
 
Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε ήδη τηλεφωνικά για το θέμα της τουρκικής navtex και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
 
«Η Λευκωσία δεν κάνει πολιτική των κανονιοφόρων, ούτε των μεγαφώνων», δήλωνε λίγο νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η διπλωματική οδός είναι η προσφερόμενη για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ και είπε ότι έχουν γίνει πάρα πολλές διπλωματικές ενέργειες για να λήξει αυτή η παρανομία, αυτή η πρόκληση από τουρκικής πλευράς.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και το στίγμα, εμείς δεν κάνουμε πολιτική των κανονιοφόρων, ούτε των μεγαφώνων» υπογράμμισε, ενώ είπε ότι για να είναι αποτελεσματική η Κυβέρνηση, εργάζεται πάρα πολύ σκληρά στο παρασκήνιο.
 
Απαντώντας αν ήταν αποτελεσματική μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Παπαδόπουλος συνέστησε υπομονή. «Να κάνουμε λίγη υπομονή κα θα δούμε το αποτέλεσμα», είπε.
 
Σε άλλη ερώτηση για τις navtex με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για ασκήσεις της UNIFIL και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι δυο navtex που για διαφορετικούς λόγους γίνονται αυτή την περίοδο στη θαλάσσια περιοχή» της Κύπρου.
 
Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο η μη ανανέωση της navtex θα θεωρηθεί επιτυχία της διπλωματικής προσπάθειας, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι στόχος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
 
«Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι με υπομονή, νηφαλιότητα, ψυχραιμία έχουμε αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις έχουν γίνει από την μέρα που ξεκίνησε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.
 
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε εξάλλου ότι πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε μια γεώτρηση στο τεμάχιο 6, για το οποίο η Τουρκία λανθασμένα προβάλλει ισχυρισμούς, με τα γνωστά αποτελέσματα.
 
«Αυτή η πολιτική αποδίδει και θα αποδώσει και στο μέλλον», είπε.
 
Σε άλλη ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Οζερσάι σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές-ενώ υπάρχει και σύγκλιση στο τραπέζι των συνομιλιών-ότι πρόκειται για ξεκαθαρισμένη αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης.
 
«Παρά να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα στην πορεία, θα ήταν καλό όλοι- και αυτό το λέω και για τους Τουρκοκύπριους-να καταβάλουμε εκείνες τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου έτσι ώστε με τη λύση του Κυπριακού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν αυτό που ο καθένας δικαιούται», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»