Διαδραστικός Χάρτης: Σκηνικό εμπόλεμης ζώνης στην ΑΟΖ της Κύπρου

Άνευ προηγουμένου κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην Κυπριακή ΑΟΖ με τρεις NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκονται σε ισχύ, την ίδια ώρα που η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε κάθε άλλη φορά, με παρουσία πολεμικών πλοίων και δέσμευση τεράστιων περιοχών ανοιχτά της Κύπρου, με πέντε παράνομες NAVTEX που εκδόθηκαν από τον σταθμό της Αττάλειας.
 
Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακόψει την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου της ENI, SAIPEM 12000 προς τον στόχο «Σουπιά» εντός του Οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Για αυτό το σκοπό έχει δεσμεύσει περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που περιλαμβάνει κομμάτια των οικοπέδων 3 και 13 στα οποία έχει στείλει πολεμικά σκάφη του τουρκικού ναυτικού που από την Παρασκευή το βράδυ με μανούβρες, εμποδίζουν τη διέλευση του.
 
Η Λευκωσία σε συνεννόηση με την εταιρία ΕΝΙ, προσπαθούν για τέσσερις μέρες μέσω της διπλωματικής οδού να πείσουν την Άγκυρα για να αποχωρήσει ώστε να προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Κάτι τέτοιο φαντάζει πάντως ανέφικτο, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο Αιγαίο με την αμφισβήτηση της κυριότητας των Ιμίων.
 
Προτείνεται η περιήγηση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή 

Στον χάρτη μπορείτε να δείτε με κόκκινο χρώμα τις περιοχές που δέσμευσε η Τουρκία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και με μπλε της περιοχές που δέσμευση η Κυπριακή Δημοκρατία για τις ανάγκες των γεωτρήσεων. Με πράσινο είναι ο διάδρομος που δέσμευσε η ΚΔ για την τροφοδοσία του SAIPEM 1200 από το Λιμάνι Λεμεσού. Όπως βλέπετε το SAIPEM παραμένει καθηλωμένο στα μισά προς τον στόχο του. Με πορτοκαλί χρώμα είναι τουρκική NAVTEX που θα είναι σε ισχύ στις 18 Φεβρουαρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιταλίας
 
«Έχουμε σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με επικεφαλής σ’ αυτή την προσπάθεια ευρωπαϊκά κράτη και αναμένουμε σήμερα να δούμε αποτελέσματα προσπαθειών που έγιναν χθες βράδυ. Υπάρχουν δύο νέα δεδομένα που μπορώ ν’ αναφέρω ως τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
«Το πρώτο αφορά», υπέδειξε, «στην επικοινωνία που είχε νωρίς χθες βράδυ ο Υπουργός Ενέργειας με τον κ. Ντεσκάλτσι (επικεφαλής της ΕΝΙ), ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της εταιρείας, αλλά και για να επισημάνει ότι αυτή η προσπάθεια για να ξεκινήσει η γεώτρηση γίνεται από κοινού. Η ΕΝΙ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που γίνονται για να έχουμε αποτελέσματα. Έχουμε επίσης δεχτεί τηλεφωνήματα από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εμπλέκονται στην κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά επικοινώνησαν μαζί μας για να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί τους -όσοι έχουν καθοριστεί- θα προχωρήσουν κανονικά και δεν επηρεάζονται σε καμιά απολύτως περίπτωση από τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ΑΟΖ μας».
 
Ο Σταθμός Λάρνακας εξέδωσε σήμερα NAVTEX (με μπλε χρώμα) δεσμεύοντας περιοχή  600 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει  μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για αύριο 15 Φεβρουαρίου.
 
Την ίδια ώρα η Ιταλική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην φρεγάτα Ζέφυρος να έρθει στην κυπριακή ΑΟΖ για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας, χωρίς όμως να προβεί σε επιθετικές ενέργειες.  
 
Παράλληλα στην περιοχή βρίσκονται άλλα τρία υποστηριχτικά πλοία του SAIPEM. Πρόκειται για τα Vos Prime, Vos Purpose,Vos Prudence.
 
Τι επιδιώκει ο Ερντογάν
 
Πολλοί είναι οι αναλύτές που εκτιμούν ότι η νέα κλιμάκωση της έντασης σχετίζεται με την αρνητική έκβαση των τουρκικών επιχειρήσεων στο Αφρίν της Συρίας εναντίον των Κούρδων. Σύμφωνα με αυτήν την οπτική, ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει, σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού από το μέτωπο της Ανατολής, να δείξει πυγμή και σκληρό πρόσωπο προς τη Δύση, και εν προκειμένω προς την Αθήνα και την Λευκωσία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όπως συμβαίνει και σε κάθε σκηνικό έντασης, οι όποιες προθέσεις μπορεί να τιναχθούν στον αέρα από ένα πιθανό ατύχημα.  
 
Οι προκλητικές δηλώσεις 
 
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η στρατηγική της έντασης συνοδεύτηκε με νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ερντογάν, ο οποίος έδωσε και το στίγμα της τακτικής που ακολουθεί. «Τους προειδοποιούμε όλους να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις στην Κύπρο και το Αιγαίο. Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις τους» είπε ο τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες μετά το νέο επεισόδιο στα Ίμια. Και πρόσθεσε: «Κανείς να μην νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς». Την ίδια στιγμή, μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος συνέστησε στην Κύπρο (!) να μην ξεπεράσει τα όρια μετά το περιστατικό με το σκάφος του ελληνικού λιμενικού το οποίο εμβολίστηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.
 
Η νερόβραστη αντίδραση του ΟΗΕ
 
ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος της ΚΔ να προχωρήσει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Την ίδια ώρα ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, πως αντέδρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες στην παράνομη πράξη της Τουρκίας να παρεμποδίσει το ιταλικό σκάφος εντός της κυπριακής ΑΟΖ κι αν επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία μεταξύ του ΓΓ και του Προέδρου της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι θα επανέλθει σχετικά με τη συγκεκριμένη αντίδραση του ΓΓ του ΟΗΕ στο συμβάν.
 
Σε ερώτηση πως είναι δυνατόν ο ΓΓ του ΟΗΕ που εκδίδει ανακοινώσεις για τα πάντα, να αποφεύγει για την Τουρκία, που σήμερα απείλησε με πόλεμο, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως ο ΓΓ εκδίδει ανακοινώσεις για διάφορα θέματα. Ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα επανέλθει.
 
Η επόμενη μέρα
 
Παρά την στάση της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες, θεωρείται απομακρυσμένο αυτή τη στιγμή να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να μην αποχωρήσουν από την περιοχή πριν τις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η παράνομη NAVTEX.
 
Αυτό θα σημαίνει παράλληλα και καθυστέρηση περίπου 14 ημερών στις εργασίες εντός του στόχου «Σουπιά» που θα μετακύλησει και την ημερομηνία που το SAIPEM 1200 θα πρέπει να πάει στο Μαρόκο για νέα γεώτρηση.
 
Πάντως απίθανο φαντάζει και το σενάριο η ΕΝΙ να ακυρώσει τις εργασίες εντός του οικοπέδου 3.

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)