Στο κόκκινο το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ - Η Ιταλία στέλνει πολεμικό πλοίο

 

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας republica, η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας, όμως, τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία.

 

Διπλωματικό παρασκήνιο

Πάντος επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, και είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ιταλική διπλωματική πηγή, η οποία κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για αποστολή ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ επεσήμανε πως δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.
 
’Ολες οι ενέργειες γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο και στο πλαίσιο αυτό βρισκόμαστε ασφαλώς σε άμεση επαφή με την κυπριακή Κυβέρνηση, σημείωσε η ίδια πηγή. Ερωτηθείσα για τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε πως όλα τα πιθανά κανάλια επικοινωνίας είναι ανοικτά και «λαμβάνουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία σε διπλωματικό επίπεδο», σημειώνοντας, παράλληλα, πως «δεν είμαστε οι μόνοι που ενεργούμε επί αυτού του θέματος».
 
Υπογράμμισε ακόμη πως είναι σημαντικό να αφεθούν οι Κυβερνήσεις να εργαστούν, προσθέτοντας πως «είναι μια πολύ περίπλοκη και ευαίσθητη κατάσταση».
 
Σημείωσε πως αυτό που υφίσταται είναι η NAVTEX της Τουρκίας, η οποία δεν επιτρέπει τις δραστηριότητες σε ένα μεγάλο τμήμα της θάλασσας, περιλαμβανομένης της περιοχής στην οποία κατευθύνεται το SAIPEM 12000.
 
Εξάλλου διπλωματική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει επίσημα τις κινήσεις που γίνονται από ιταλικής πλευράς, αλλά δεν επιθυμεί να τις σχολιάσει.

 

Συνάντηση Ιταλού ΥΠΕΞ-Τσαβούσογλου στο Κουβέιτ

Η Ιταλία επιθυμεί την εξεύρεση μιας λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της εταιρείας ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντζελίνο Αλφάνο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο συνάντησε στο Κουβέιτ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δυο χωρών και οι ανησυχίες που εκφράζονται από τις Κυβερνήσεις τους, υπό το φως της διατήρησης ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που χρειάζεται για την προώθηση μελλοντικών ενεργειακών προγραμμάτων, παράλληλα με τα υφιστάμενα.

Σημειώνεται ακόμη πως η συνάντηση Αλφάνο - Τσαβούσογλου έγινε ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία του κ. Αλφάνο χθες το πρωί με τον κ. Τσαβούσογλου κατά την οποία ηγέρθηκε το θέμα της πλατφόρμας SAIPEM 12000.

"Ο κ. Αλφάνο ενημέρωσε τον Υπουργό Τσαβούσογλου ότι η Ιταλία επιθυμεί να βρεθεί μια κοινή λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και προς το συμφέρον της ΕΝΙ, των χωρών στην περιοχή και των δυο κυπριακών κοινοτήτων", προστίθεται.

 

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας

Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας εάν η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τα αποθέματα φυσικού αερίου με τους Τ/Κ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του από το Κουβέιτ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Ε/κ πλευρά μέχρι σήμερα δεν πλησίασε σε λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι “και ο Τ/κ λαός έχει δικαιώματα στα αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο”. “Εάν και αυτό δεν θέλετε να το μοιραστείτε τότε θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ, της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας”, ανέφερε. 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θέλουν να συνεχίσουν τη φιλία και τις σχέσεις καλές γειτονίας με την Ελλάδα και γι αυτό χρειάζεται οι κινήσεις να γίνονται με κοινή αντίληψη.

 

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παραβλέψει το κράτος της ‘τδβκ’"

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παραβλέψει το κράτος της ‘τδβκ’, ούτε τους πολίτες της”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ προσθέτοντας ότι θα χρησιμποιήσουν μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. 

Σε δηλώσεις του στην Άγκυρα κατά την απονομή των Βραβείων Επιτυχίας 2017, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “υπάρχει μια πιο αποτελεσματική Τουρκία στην πολιτική της Μεσογείου, στην πολιτική της ενέργειας”. “Βρισκόμαστε σε μια πιο αποτελεσματική διαδικασία. Κάποιοι τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν παραδίδουμε και δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν τα δικαιώματα της Τουρκία που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβλέψει το κράτος της ‘τδβκ’. Θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “μέσα σε αυτό το πλαίσιο μέχρι σήμερα τηρήσαμε την ψυχραιμία μας και κρατήσαμε μια ήρεμη στάση. Ιδιαίτερα στο πεδίο της ενέργειας στη χώρα μας και την περιοχή μας θα επιδείξουμε μια πιο αποτελεσματική διπλωματία και πολιτική ενέργειας”.

 

Συνέχεια προκλήσεων κι από τα κατεχόμενα

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πρώην «υπουργός οικονομικών και ενέργειας», Σουνάτ Ατούν δήλωσε στο πρακτορείο “Ανατολή” πως η Τουρκία ενεργεί στην Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ εκτιμά ότι σύντομα η πλατφόρμα που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία θα έρθει στα ανοικτά του κόλπου Τρικώμου – Μπογάζι και θα προχωρήσει σε γεώτρηση.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου στα κατεχόμενα, ο κ. Ατούν είπε ότι προβαίνουν σε κινήσεις με βάση τις συμφωνίας που υπέγραψε το ψευδοκράτος με την Τουρκία το 2011 και το 2012 και την «αποκλειστική οικονομική ζώνη» την οποία είχαν ανακοινώσει τότε.

«Τα βήματα αυτά έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ωστόσο το τεμάχιο 6 είναι μια περιοχή που έχει μείνει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». Η Τουρκία, συνέχισε, στη δική της περιοχή εάν θέλει κάνει έρευνες, εάν θέλει κάνει ασκήσεις και εάν θέλει παρεμβαίνει προς όσους παραβιάζουν την περιοχή, ισχυριζόμενος ότι οι Ε/κ έχουν σφετεριστεί το τεμάχιο 6 και προέβησαν παράνομα εκεί σε έρευνες και γεώτρηση.

Να σημειωθεί ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα «υπουργός ενέργειας» του ψευδοκράτους δεν σχολίασε τα όσα συμβαίνουν τώρα στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Και ευρωπαικές αντιδράσεις   

Σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης, μέσω Twitter, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με την οποία κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες έναντι κρατών-μελών, σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβησαν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ ντολ.

Η Τουρκία πρέπει να «αποφύγει απειλές και ενέργειες κατά των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας», δήλωσε χθες ο κ. Τουσκ.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Αναστασιάδη είχε και ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε, επίσης μέσω Twitter, σήμερα την Τουρκία «να σταματήσει τις επικίνδυνες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου» και ζήτησε από την Άγκυρα «να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας ξεκινώντας από την άμεση αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Τέλος, ο κ. Ντολ έγραψε στο Τwitter ότι «οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου ή οποιουδήποτε άλλου κράτους είναι απαράδεκτες». Επίσης, δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να επιδιώξει ειρηνικούς διακανονισμούς και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας».

Την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την άσκηση πιέσεων προς στην Τουρκία για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ζήτησα, εξάλλου με επείγουσες ερωτήσεις τους προς την Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρει ότι «οι νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού σώματος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων». Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ερώτησή του προς την Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι καταγγέλλει «την επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο, με ευθύνη της Άγκυρας» και προσθέτει ότι «το περιστατικό πρωτοφανούς έντασης επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημειώνει δε ότι «έρχεται σε συνέχεια των «πειρατικών» ελιγμών τουρκικών σκαφών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, σε πλωτό γεωτρύπανο».

Και οι δύο ευρωβουλευτές ρωτούν πώς σκοπεύει να αντιδράσει η Ε.Ε στις ευθείες απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας δυο κρατών-μελών από τον Πρόεδρο της Τουρκίας; Ρωτούν επίσης αν η συμπεριφορά αυτή συνάδει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ε.Ε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δειτε Επισης

Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών