Παπαδάκης: Η τρομοκρατία αφορά και την Κύπρο

Η τρομοκρατία είναι ένα πρόβλημα που αφορά και τους Κύπριους, πέραν των ταξιδιών που κάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής ΕΔΕΚ - Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Δημήτρης Παπαδάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «και η Κύπρος είναι στο μάτι του κυκλώνα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

Στο πλαίσιο συνέντευξης του στο ΚΥΠΕ o Κύπριος Ευρωβουλευτής μιλάει για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, αλλά και η Κύπρος το επόμενο διάστημα και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος εντός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προκλήσεις το επόμενο διάστημα σε επίπεδο ΕΕ για την Κύπρο ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι «νομίζω οι προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την Κύπρο. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και η Κύπρος πρέπει να συμβάλει προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων».

Το πρώτο, όπως είπε, έχει να κάνει με το ζήτημα του μεταναστευτικού, το προσφυγικό.

«Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δεν το έχει επιλύσει η ΕΕ. Ουσιαστικά το έχει κρύψει κάτω από το χαλί ή «κοιμάται» σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό αποδεικνύει ότι αυτές οι προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να αποδείξει η Ευρώπη ότι μπορεί να επιλύσει προβλήματα δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον πρέποντα τρόπο», λέει.

Αυτή τη στιγμή, προσθέτει, «το προσφυγικό αφορά την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιταλία και δυστυχώς οι υπόλοιποι εταίροι δεν επιδεικνύουν ούτε την αλληλεγγύη ως έχουν υποχρέωση αλλά ούτε και τις υποχρεώσεις τους τις αναλαμβάνουν ως κράτη μέλη, ενώ παίρνουν χρήματα από την ΕΕ».
 


Και η Κύπρος είναι στο μάτι του κυκλώνα

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη σύμφωνα με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή είναι η τρομοκρατία. Ο ίδιος, όπως αναφέρει είναι μέλος της τριανταμελούς επιτροπής για την τρομοκρατία.

«Είμαι ο μόνος Έλληνας Ευρωβουλευτής σε αυτή την ομάδα», λέει, εξηγώντας ότι πρόκειται για επιτροπή η οποία έχει δημιουργηθεί για ένα χρόνο, «η οποία θα λειτουργήσει που σκοπό έχει να κατανοήσουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας, να έχουμε πληροφόρηση σε σχέση με την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών καθώς και να ενισχύσουμε με τις δικές μας τις προτάσεις τους τρόπους καταπολέμησης της χρηματοδότησης των τρομοκρατών».

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιτροπή με στοιχεία τα οποία, βεβαίως, δεν μπορούν να δημοσιευθούν και είναι και συνταρακτικά σε πολλές περιπτώσεις», αναφέρει.

«Το μόνο πράγμα που θέλω να πω σε σχέση με αυτά είναι ότι πρέπει να θεωρούμε ότι μας αφορά και εμάς αυτό το πρόβλημα πέραν το ότι ταξιδεύουμε και είμαστε στις ευρωπαϊκές πόλεις», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «και η Κύπρος είναι στο μάτι του κυκλώνα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

Να κερδίσουμε κάτι στο Κυπριακό από το Brexit

Ο Δημήτρης Παπαδάκης συνεχίζει αναφέροντας σχετικά με το Brexit «η Κύπρος θα πρέπει σε διακρατικό επίπεδο να κάνει τις δικές της διαπραγματεύσεις πέραν των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εγώ λέω ότι πρέπει να πιέσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτως ώστε να κερδίσουμε κάτι στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση πού θα επικεντρωθεί στο υπόλοιπο της θητείας του, ο κ Παπαδάκης αναφέρει ότι ο ίδιος συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών πολύ ενεργά στα θέματα Δυτικών Βαλκανίων.

«Είμαι σκιώδης εισηγητής για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, συμμετείχα σε ειδική σύνοδο στο Σεράγεβο τον προηγούμενο Οκτώβριο, όπου εκεί καταλαβαίνει κάποιος πραγματικά τι γίνεται τα Δυτικά Βαλκάνια», λέει, προσθέτοντας ότι «μόνο με επιτόπιες επισκέψεις μπορεί να αντιληφθεί».

Εξηγεί ότι «είναι ένας γεωγραφικός χώρος ο οποίος ανήκει στην Ευρώπη, οι πλείστοι κάτοικοι της περιοχής διαπνέονται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίας και βλέπουμε μια προσπάθεια από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Ρωσίας και Αμερικανών να «εισβάλουν» στην περιοχή και να ελέγξουν εκείνη την περιοχή».

Ο κ. Παπαδάκης τονίζει ότι «είναι στρατηγικής σημασίας να ελεγχθεί η περιοχή από την ΕΕ. Γιατί να μην ξεχνούμε ότι είναι ένας χώρος ανάφλεξης, συγκρούσεων τα Δυτικά Βαλκάνια, άρα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις».

Εγώ, διευκρινίζει, «δεν λέω ότι πρέπει να μπουν αύριο οι χώρες αυτές (στην ΕΕ), πρέπει να μπουν όλα τα κριτήρια τα οποία έχουν καθοριστεί αλλά την ίδια ώρα πρέπει να υπάρξει μια σύσφιξη σχέσεων».

Πρέπει να βρεθεί ένας δίαυλος συνεννόησης μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας

Ο Ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ενημερώνει παράλληλα ότι ο ίδιος συμμετέχει στην επιτροπή της πολιτικής ομάδας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «όπου έχουμε ξεκινήσει επαφές με τη Ρωσική Δούμα, αντιπροσωπειών της Ρωσικής Δούμας μετά από τις κυρώσεις οι οποίες έχουν παρθεί εκατέρωθεν».

«Θεωρώ ότι οι κυρώσεις πρέπει να σταματήσουν σε πολιτικά πρόσωπα. Αν δεν συζητήσουν τα πολιτικά πρόσωπα πως θα επιλύσουν τα προβλήματα», διερωτάται, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «αυτή είναι μια ανόητη και ψυχροπολεμική προσέγγιση η οποία βλάπτει και τους δύο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, «η Ευρώπη είναι προέκταση της Ρωσίας και η Ρωσία είναι προέκταση της Ευρώπης. Μια Ρωσία χωρίς την Ευρώπη δεν πρόκειται να επιβιώσει εύκολα, όπως και μια Ευρώπη έχοντας εχθρικές θέσεις με την Ρωσία». Άρα, σημειώνει, «πρέπει να βρεθεί ένας δίαυλος συνεννόησης».

Αναφέρει ότι «έγινε η πρώτη συνάντηση αρχές Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι σε ένα εξαιρετικό κλίμα». Ήδη, λέει, «έχουμε βάλει στην ατζέντα τα επόμενα θέματα που θα συζητήσουμε, για το περιβάλλον και για την τρομοκρατία, δύο θέματα που απασχολούν αμφότερες τις πλευρές και θα συνεχίσουμε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο».  «Είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι συναντήσεις», προσθέτει.

Στην Κύπρο τον Μάιο η Επιτροπή Αναφορών για την Αμμόχωστο

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Αναφορών. «Τον προηγούμενο Οκτώβριο ήρθε η Επιτροπή Αναφορών στην Κύπρο για να εξετάσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με το λιμάνι Λάρνακας αλλά κατά κύριο λόγο με τις δεξαμενές υγραερίου στην περιοχή της Λάρνακας μετά από δική μου παρέμβαση», λέει.

Ανακοινώνει επίσης ότι «τον Μάιο θα έρθει η Επιτροπή για το θέμα της Αμμοχώστου». Και εκεί, σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, «θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα ούτως ώστε κάτι να κερδίσουμε από αυτή την κάθοδο».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Περιφερειών αναφέρει ότι «μέσω δικών μας παρεμβάσεων καταφέραμε μέσω του προγράμματος Free Wifi για όλες τις περιοχές, κυρίως  υποβαθμισμένες περιοχές, να βάζουμε τέτοιες θέσεις που θα ευνοούν την Κύπρο». Δηλαδή, εξηγεί, «η Κύπρος, η οποία δεν έχει την εξέλιξη τεχνολογικά όπως οι άλλες χώρες που βρίσκονται μπροστά, να έχει προτεραιότητα να απολαμβάνει αυτά τα προγράμματα».

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρεται επίσης στις παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται και σε συνεννόηση πολλές φορές με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό, το οποίο «είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, αντιλαμβάνεστε, καθημερινά».

Θα με ενδιέφερε να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα
-------------
 
Σε ερώτηση αν ο ίδιος θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες Ευρωεκλογές ο Δημήτρης Παπαδάκης απαντάει «εκ πρώτης όψεως ναι, θα με ενδιέφερε να συνεχίσω αυτό το οποίο ξεκίνησα».

«Είναι τιμητικό για τον τόπο μας να τυγχάνουμε αναγνώρισης και να συμμετέχουμε σε Επιτροπές όπου γίνεται σφαγή για να μπει κάποιος Ευρωβουλευτής», λέει. «Την πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε τη Μόσχα με ένα Αντιπρόεδρο της δικής μας ομάδας έγινε σφαγή και μάλιστα έλεγαν πολλοί `γιατί να πάει ο Κύπριος`», προσθέτει.  
 
Σύμφωνα με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, «η απάντηση έρχεται όταν είσαι σοβαρός και μεθοδικός και ασχολείσαι και με άλλα θέματα πέραν του Κυπριακού,  νομίζω ότι τυγχάνεις μιας αναγνώρισης από τους συναδέλφους σου, από τους ξένους, ούτως ώστε να μην μετρά τόσο ο τόπος καταγωγής σου αλλά το τι κάνεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»