Στα ύψη το διπλωματικό θερμόμετρο για το SAIPEM – Ατάραχη για 4η μέρα η Τουρκία

Καθηλωμένο για τέταρτη μέρα παραμένει ανοικτά του Κάβο Γκρέκο το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ SAIPEM 1200 και ο διπλωματικός πυρετός βρίσκεται στο ζενίθ ούτως ώστε να βρεθεί λύση και να αποχωρήσουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.
 
Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως το SAIPEM παραμένει καθηλωμένο διότι τα τουρκικά πλοία δεν του επιτρέπουν να εισέλθει με πρόσχημα λόγους ασφαλείας από τη διεξαγωγή άσκησης από το τουρκικό ναυτικό.
 
Ο Νίκος Χριστδουλίδης σημείωσε πως οι διεργασίες είναι συνεχείς και γίνονται σε διάφορα επίπεδα από διάφορες χώρες και διάφορους οργανισμούς, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα που ίσως να επηρέαζαν αρνητικά τις προσπάθειες.
 
«Εκείνο που είναι πρωταρχικός μας στόχος είναι να προχωρήσει το ερευνητικό σκάφος και να ξεκινήσει γεώτρηση. Οι ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονται υπό αξιολόγηση η ενέργεια της Τουρκίας από διάφορα τμήματα της ΚΔ σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς» επεσήμανε.
 
Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν
 
Την ίδια ώρα ο χρόνος πιέζει τόσο της Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και την εταιρία αφού τον Μάρτιο το πλωτό γεωτρύπανο είναι προγραμματισμένο να εγκαταλείψει την Κυπριακή ΑΟΖ και να μεταβεί σε άλλη χώρα με την οποία η ΕΝΙ έχει συμφωνία.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ωστόσο καθησύχασε σημειώνοντας πως η ΕΝΙ δεσμεύεται με συμβόλαιο για τις εργασίες στο Οικόπεδο 3 και τον στόχο Σουπιά και ο χρόνος αρκεί για να γίνουν οι εν λόγω εργασίες.
 
Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως στο συμβόλαιο που υπέγραψε η εταιρία με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε τέτοιου είδους περιστατικά.
 
«Να τονίσω ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσει την πορεία του το ερευνητικό σκάφος για να ξεκινήσει γεώτρηση. Η πλειοψηφία των ενεργειών δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν γιατί θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του» σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Στην Κύπρο ο Εκπρόσωπος της ΕΝΙ
 
Από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Κύπρο Ανώτατο Στέλεχος του ενεργειακού κολοσσού και σήμερα αναμένεται να έχει συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Ενέργειας όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Στην ατζέντα των συναντήσεων βρίσκεται τόσο η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις προκλήσεις και παρενοχλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ αλλά και τα αποτελέσματα από το κοίτασμα Καλυψώ.
 
Διαβήματα στον ΟΗΕ από τον Κορνηλίου
 
Σε διάβημα προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη χθες το απόγευμα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ. Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, και του παρέθεσε τις τουρκικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης του ερευνητικού σκάφους από τουρκικά πολεμικά.
 
 Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης Κορνηλίου σημείωσε ότι αυτά συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί ο ΓΓ.
 
Ο κ. Φέλτμαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
 
Παραστάσεις αναμένεται να υπάρξουν και προς άλλους αξιωματούχους της Γραμματείας τις προσεχείς ημέρες.
 
Παρεμβάσεις έχουν γίνει και κι από ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πιθανολογείται ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από μέρους του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα.
 
Ο Tουσκ καλεί την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές κατά οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε τη Δευτέρα το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ.
 
«Μετά το τηλεφώνημά μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απόψε καλώ την Τουρκία να αποφύγει  απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ’ αυτού να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ειρηνική διευθέτηση διαφορών και σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Τουσκ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.
 
Τάχθηκε υπέρ του σεβασμού Κυριαρχίας της ΑΟΖ η Βρετανία
 
Την αναγνώριση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη επεσήμανε, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, το απόγευμα της Δευτέρας, εκπρόσωπος του Foreign Office.
 
"Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση", ανέφερε.
 
"Αντίθετα, θα έπρεπε να αναζητάμε τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων", απάντησε ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ερώτηση του ΚΥΠΕ.
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα