Διευθύνων Σύμβουλος ΕΝΙ: Είμαστε πολύ μέσα στην ΑΟΖ της ΚΔ

'Είμαστε πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου', δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENI.
 
Στην απόφαση της Τουρκίας να μπλοκάρει, με στρατιωτικά της πλοία, το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στην κυπριακή ΑΟΖ,  αναφέρθηκε με δήλωσή του από το Κάιρο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Kλαούντιο Ντεσκάλτσι. 
 
"Δεν περιμέναμε να συμβεί, διότι είμαστε απολύτως πολύ μέσα στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, όπου η ΕΝΙ προχώρησε ήδη σε δυο γεωτρήσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα", τόνισε ο Ντεσκάλτσι.

ΚΕ: Πρωταρχικός στόχος να συνεχίσει την πορεία του το γεωτρύπανο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι το γεωτρύπανο της ΕΝΙ SAIPEM 12000 να συνεχίσει την πορεία του και να αρχίσει τη γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να αναφερθεί στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ με τις τουρκικές προκλήσεις και την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας να φθάσει στο τεμάχιο 3, όπου έχει προγραμματιστεί να διενεργήσει διερευνητική γεώτρηση.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν θέλησε να αναφερθεί στα διαβήματα που γίνονται από πλευράς της Κυβέρνησης, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητά τους.
 
«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσει την πορεία του το ερευνητικό σκάφος και να αρχίσει η γεώτρηση», σημείωσε.

Ο Tουσκ καλεί την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές κατά οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε τη Δευτέρα το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ.

«Μετά το τηλεφώνημά μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απόψε καλώ την Τουρκία να αποφύγει  απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ’ αυτού να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ειρηνική διευθέτηση διαφορών και σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Τουσκ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Τάχθηκε υπέρ του σεβασμού Κυριαρχίας της ΑΟΖ η Βρετανία

Την αναγνώριση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη επεσήμανε, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, το απόγευμα της Δευτέρας, εκπρόσωπος του Foreign Office.
 
"Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση", ανέφερε.
 
"Αντίθετα, θα έπρεπε να αναζητάμε τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων", απάντησε ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία