Παραμένει καθηλωμένο το SAIPEM – Παίζουν με τα νεύρα Λευκωσίας και Ρώμης οι Τούρκοι

Καθηλωμένο για δεύτερη μέρα παραμένει 26 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και 12 ναυτικά μίλια από τον τελικό του προορισμό, τον στόχο «Σουπιά», το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM 1200 της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ.
 
Οι Τούρκοι με συνεχείς προκλήσεις τεντώνουν το σχοινί και παίζουν με τα νεύρα Ρώμης και Λευκωσίας. Μετά από σειρά παρενοχλήσεων και μανούβρων των τουρκικών πολεμικών πλοίων γύρω από το πλωτό γεωτρύπανο, ο καπετάνιος επικοινώνησε με τους Τούρκους ομολόγους του, τους οποίους κάλεσε να αποχωρήσουν. Οι Τούρκοι υπενθύμισαν πως βρίσκεται σε ισχύ σχετική ΝAVTEX την οποία ωστόσο ο καπετάνιος τους διεμήνυσε πως δεν την αναγνωρίζει αφού αυτή εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας και όχι της Λάρνακας. 
 
Από την πρώτη στιγμή Ρώμη και Λευκωσία βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων και προσπαθούν δια της διπλωματικής οδού να πείσουν την Άγκυρα να αποσύρει από την περιοχή τα έξι πολεμικά πλοία που βρίσκονται γύρω από το τρυπάνι.
 
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δέσμευσε για ασκήσεις με παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού. Μετά την έκδοση της NAVTEX o σταθμός της Λάρνακας εξέδωσε AntiNAVTEX κάτι όμως που οι Τούρκοι επιτελείς έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
 
Καθηλωμένο μέχρι τη Δευτέρα
 
Σύμφωνα με πληροφορίες το SAIPEM 1200 θα παραμείνει καθηλωμένο στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι το πρωί της Δευτέρας που θα λήξει η παράνομη NAVTEX. Αν και σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο εταιρίας οι προσπάθειες συνεχίζονται για να εξευρεθεί λύση νωρίτερα και το γεωτρύπανο συνεχίσει προς τη «Σουπιά», η Τουρκία δεν φαίνεται να πτοείται.
 
Κλιμακώνουν λόγω της Καλυψούς
 
Χθες μιλώντας στην εκπομπή του Τρίτου Πρόσωπο με Πρόσωπο ο Κύπριος ΥΠΕΞ εκτίμησε πως η Τουρκία προχωρεί σε μια κλιμάκωση των παρενοχλήσεων μετά την ανακάλυψη και τα αποτελέσματα της Καλυψούς.
 
Σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε πως ο Ερντογάν εκτίθεται με αυτή την πειρατική ενέργεια, όπως την χαρακτήρισε. «Όσο παραπάνω μείνουν εδώ τόσο παραπάνω θα βρεθούν εκτεθειμένοι».
 
Περικύκλωσαν το SAIPEM και έκαναν μανούβρες 
 
Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, σημείωσε  πως «καθοδόν προς το οικόπεδο 3 και τον στόχο «Σουπιά», τουρκικά πολεμικά σκάφη έφεραν προσκόμματα στο SAIPEM 1200. «Δεν απείλησαν μόνο τον καπετάνιο του SAIPEM μέσω ασυρμάτου. Του έκαναν μανούβρες τις οποίες ο καπετάνιος προσπαθούσε να ελίσσεται μεταξύ των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Εκεί που δεν πήγαινε άλλο, ο καπετάνιος σταμάτησε και ενημέρωσε την εταιρία του.
 
«Η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην γυρίσει πίσω και να φύγει. Όταν ξανα-ξεκινήσει θα πάει προς τη «Σουπιά». Η ΕΝΙ δεν ανησυχεί. Αυτές οι εταιρίες είναι συνηθισμένες σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις» είπε ο κύριος Κασουλίδης.
 
Η λύση θα έρθει απο τη Ρώμη 
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ενημερώσει την ΕΕ και την Αμερικανική Πρεσβεία όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη και συγκεκριμένα το Ιταλικό ΥΠΕΞ. «Έγνοια τους είναι να προστατευθούν τα ιταλικά συμφέροντα. Η ΕΝΙ είναι ιταλική και η ιταλική κυβέρνηση θα την προστατεύσει».
 
Την ίδια ώρα το ψευδο-υπεξ των κατεχομένων με ανακοίνωση του κάνει λόγο για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ από την ε/κ ηγεσία σημειώνοντας πως δεν θα αποδεχθούν την επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3. «Από δικής μας πλευράς πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας φαίνεται ότι η ε/κ ηγεσία επιμένει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση του «υπεξ» προστίθεται έγιναν βήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ και όσο δεν υπάρχει προσέγγιση μιας συνεργασίας στο θέμα αυτό, ως «τδβκ» - όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – «δεν θα αποφύγουμε να κάνουμε ανάλογα βήματα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία».

Το «υπουργείο εξωτερικών» καταλήγει λέγοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς – όπως γράφει – συμφωνίες που υπογράφθηκαν στο παρελθόν και τις αδειοδοτήσεις που έγιναν «θα θέλαμε να σημειώσουμε την αποφασιστικότητά μας για ακόμη μια φορά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα την επόμενη περίοδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Εκπρόσωπος ΕΝΙ: Το Saipem 12000 θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση

- ΠτΔ για ΑΟΖ: «Με λύπη παρακολουθούμε τις ενέργειες της Τουρκίας τις τελευταίες ώρες»

-Προκλητική η Άγκυρα: Τι αναφέρει για τα συμφέροντά της στην Κυπριακή ΑΟΖ

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία