FT: Κυπριακές ανησυχίες για την μετά Brexit συνεργασία ΕΕ-Βρετανίας σε θέματα άμυνας

 
Οι διαπραγματευτές του Brexit επιδιώκουν μία γρήγορη συμφωνία επί της μελλοντικής συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, θέλοντας η συνεργασία αυτή να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά από την ημέρα του Brexit, αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times.
 
Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους που προετοιμάζουν τις συνομιλίες επ’ αυτού του θέματος.
 
Τονίζεται, ωστόσο, ότι έχουν εγερθεί ενστάσεις εντός της ΕΕ, με τη Γαλλία και την Κύπρο να ανησυχούν ότι η διάθεση του δικαιώματος επιρροής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας σε μία τρίτη χώρα, όπως θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το Brexit, θα δημιουργήσει προηγούμενο που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν άλλες χώρες, όπως η Τουρκία.

 
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή από το Λονδίνο επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι η ελληνική πλευρά, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, έχουν κάνει ήδη σαφείς τις ανησυχίες τους στις συζητήσεις που έχουν αρχίσει σε επίπεδο ΕΕ.
 
Οι Financial Times αναφέρουν ότι η απουσία κάποιου μεταβατικού μοντέλου συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή πλευρά να σκέφτεται «δημιουργικά» για πιθανές μορφές νέας συνεργασίας.
 
Σημειώνεται ότι μαζί με τους προτεινόμενους όρους της μεταβατικής περιόδου μετά από το Brexit, η πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ καλούσε σε «συγκεκριμένους διακανονισμούς» επί της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής μετά από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ το 2019.
 
Η Βρετανία έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί μία συμφωνία «βαθύτερη από οποιαδήποτε συνεργασία με τρίτη χώρα» και «πρωτοφανή» σε εύρος συνεργασία. Πέρυσι το Λονδίνο είχε δηλώσει πρόθυμο να συνεχίσει να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και στο μέλλον.
 
Τη στενότερη δυνατή στρατιωτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στο μέλλον στηρίζουν κυρίως οι χώρες-μέλη της ανατολικής Ευρώπης.
 
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, «η Κύπρος είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη για υβριδικές δομές που ίσως αποτελέσουν πρότυπο για βαθύτερη συνεργασία με την Τουρκία». Όπως προσθέτει η εφημερίδα, «Γερμανία και Ελλάδα έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες».
 
Επίσης, σημειώνεται ότι η Γαλλία δεn θέλει να δοθεί επίσημος ρόλος στο Λονδίνο ώστε να συναποφασίζει περί στρατιωτικών κινήσεων της ΕΕ, προτιμώντας την ανάπτυξη διμερών αγγλογαλλικών αμυντικών δεσμών.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο τομέας της επιβολής διεθνών κυρώσεων είναι ένας τομέας όπου οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρηθεί στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η ΕΕ συχνά βασίζεται στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου