Δεν θα περιμένει για το νέο Υπουργικό-Τρέχει με χίλια ο Αναστασιάδης

Στις σκέψεις αναφορικά με τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος που θα σχηματίσει βρίσκει τον Νίκο Αναστασιάδη η επόμενη μέρα της επανεκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τα διάφορα σενάρια να έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν όσον αφορά τα πρόσωπα που θα κληθούν ν’ απαρτίσουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Και μολονότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέχεται άπλετος χρόνο για να λάβει τις αποφάσεις του και να καταλήξει στη σύνθεση του νέου του Υπουργικού Συμβουλίου, καθότι η θητεία της απερχόμενης Κυβέρνησης ολοκληρώνεται τυπικά το τέλος του μήνα, πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πως ένεκα ακριβώς της σεναριολογίας που ήδη άρχισε ν’ αναπτύσσεται και θα κορυφωθεί τις προσεχείς ημέρες, ο Νίκος Αναστασιάδης κατόπιν και σχετικής εισήγησης των στενών του συνεργατών θα τρέξει άμεσα τις αποφάσεις του με στόχο η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος να είναι έτοιμη για επίσημη ανακοίνωση το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
 
Αυτό, όπως έχει προαναφερθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η άκρατη σεναριολογία γύρω από το θέμα και προκειμένου η μετάβαση από την παρούσα Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην επόμενη Κυβέρνηση… Αναστασιάδη, να γίνει κατά τον ομαλότερο δυνατό τρόπο, χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης μιας ζημιογόνας για την Κυβέρνηση και δη την εικόνα του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, εσωστρέφειας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
 
Κυβερνητικές πηγές πάντως, κληθείσες να σχολιάσουν τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ώρες επί του θέματος, ξεκαθάριζαν στον REPORTER πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις του.
 
Μοναδικό δεδομένο, όπως σημείωσαν, είναι η εκφρασθείσα και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη να μην συνεχίσουν, ενώ απ’ εκεί και πέρα τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.  
 
Συναφώς, πρόθεση να μην συνεχίσει εξέφρασε και η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, χωρίς ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη να θεωρείται τελεσίδικη, ενώ και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης φέρεται να έχει διαβιβάσει στον Νίκο Αναστασιάδη την επιθυμία του να μην συνεχίσει στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ωστόσο να έχει αντίθετη άποψη περί τούτου.    
 
Αυτό που αυτή τη στιγμή που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θ’ αξιοποιήσει αρκετά από τα στελέχη της απελθούσας Κυβέρνησής του, ανακατεύοντας ενδεχομένως τη τράπουλα, ενώ θα κινηθεί και προς την κατεύθυνση εμπλουτισμού του Υπουργικού Συμβουλίου με άτομα και προσωπικότητες, η παρουσία των οποίων θα μετουσιώνει σε πράξη την υπόσχεσή του για σχηματισμό, κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό, Κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.
 
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται επίσης και η αυξημένη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Όσον αφορά την αναπτυσσόμενη σεναριολογία, δεδομένης της αποχώρησης Ιωάννη Κασουλίδη από το Υπουργείο Εξωτερικών,  ως επικρατέστερο σενάριο μοιάζει για πολλούς η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ωστόσο να προβληματίζεται έντονα ως προς το άτομο που θα μπορέσει ν’ αντικαταστήσει επάξια τον κ. Χριστοδουλίδη στα υφιστάμενα καθήκοντά του.
 
Πληροφορίες, θέλουν τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου ως έναν από τους επικρατέστερους για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, υπόθεση ωστόσο ουδόλως απλή για να λάβει σάρκα και οστά, καθότι ο κ. Προδρόμου κρίνεται από την Πινδάρου ως απαραίτητος για το κόμμα και είναι θεωρείται πιθανό ένα ενδεχόμενο βέτο του Αβέρωφ Νεοφύτου για μια τυχόν μετακίνησή του στο Προεδρικό.   
 
Απ’ εκεί και πέρα, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, στο προσκήνιο για υπουργοποίηση, δεδομένης και αποχώρησης Γιώργου Παμπορίδη από το Υπουργείο Υγείας,  εμφανίζεται για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το όνομα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Νουρή, ενδεχόμενη υπουργοποίηση του οποίου θα στείλει τον Πρόδρομο Προδρόμου στη Βουλή.
 
Σε σχέση με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για υπουργοποίηση της εκπροσώπου Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη κατά την προεκλογική περίοδο, βουλευτού του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει στο παρόν τουλάχιστον στάδιο υπαρκτές πιθανότητες, καθότι κρίνεται πως η κ. Δημητρίου έχει πολλά να προσφέρει ακόμη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και δη στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής
«Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής», δήλωσε στο μεταξύ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που έχει ενώπιόν του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος πήρε χθες ανανεωμένη εντολή για άλλη μια πενταετία.
 
«Ο Πρόεδρος έχει την έντονη πεποίθηση ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από συλλογικές δράσεις, καθώς τα όποια προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
 «Πρόθεση του Προέδρου τη Δημοκρατίας», τόνισε, «είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής». «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», επισήμανε, «ο Πρόεδρος θα λάβει υπόψη του την ισχυρή εντολή που του έδωσε ο κυπριακός λαός, αλλά και το γεγονός ότι μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής δεν έγιναν οι όποιες προεκλογικές συνεργασίες».
 
Εξάλλου, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις προεδρικές εκλογές έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.
 

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat