Με επιθετική τακτική και στόχο τις εντυπώσεις η μονομαχία στο debate

Με στόχο να πείσουν τους ψηφοφόρους εκείνους που κατά την πρώτη Κυριακή των προεδρικών εκλογών έδωσαν τη ψήφο τους σε άλλο υποψήφιο ή επέλεξαν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς έπαιξαν τα ρέστα τους κατά την αποψινή τηλεμαχία και πλέον αναμένουν για να κάνουν… σούμα την Κυριακή.
 
Σε ένα διαφορετικής μορφής debate, που αποδείχθηκε πολύ πιο ζωντανό σε σχέση με το προηγούμενο και κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι τέλους σε σχετικά υψηλά επίπεδα, οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και ανέπτυξαν τις θέσεις τους επί όλου του φάσματος των πολιτικών ζητημάτων.
 
Επί της ουσίας, το debate δεν επεφύλαξε οποιεσδήποτε εκπλήξεις και δεν έβγαλε την μεγάλη είδηση, καθώς οι δύο μονομάχοι ουσιαστικά επανέλαβαν τις ήδη διακηρυγμένες θέσεις τους και επικέντρωσαν την παρουσία τους στο να ενισχύσουν με τα επιχειρήματά τους την όλη δομή της στρατηγικής που ακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
 
Στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά το Κυπριακό, ο Σταύρος Μαλάς προσπάθησε να αναδείξει την ισχυριζόμενη από τον ίδιο αποτυχία του Νίκου Αναστασιάδη να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για λύση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα, όπως δηλαδή ακριβώς έπραξε και κατά τους προηγούμενους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.
 
Παράλληλα, εμφανίστηκε με σαφή διάθεση να στείλει το μήνυμα πως σε περίπτωση εκλογής του θα πολιτευτεί στο Κυπριακό χωρίς αμφιταλαντεύσεις και σκοπιμότητες, κάτι που καταλογίζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως έκανε, απορρίπτοντας την ίδια ώρα τις όποιες επικρίσεις διατυπώνονται σε βάρος του πως είναι έτοιμος να προβεί σε παραχωρήσεις στο ζήτημα της ασφάλειας-επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.   
 
Από την άλλη, ο Νίκος Αναστασιάδης υπεραμύνθηκε, κατά πολλούς πειστικά, των χειρισμών του στο πλαίσιο της τελευταίας διαπραγματευτικής προσπάθειας για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας τις κινήσεις καλής θέλησης στις οποίες προέβη στο Κρανς Μοντάνα με στόχο την κατάληξη σε λύση και τονίζοντας το γεγονός ότι η αποτυχία της όλης προσπάθειας δεν οφειλόταν πουθενά αλλού, παρά μόνο στην τουρκική αδιαλλαξία.
 
Ταυτόχρονα, σε σχέση με τον ανθυποψήφιο του, εμφανής ήταν η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταλογίσει στον κ. Μαλά αμάθεια γύρω από τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις διαπραγματεύσεις, ενώ δεν απέφυγε τον πειρασμό να υπονοήσει πως του ασκείται κριτική επί τη βάση της τουρκικής προπαγάνδας.
 
Αυτό που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, ήταν εξάλλου η έκφραση πρόθεσης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο που κατέθεσε στο Κρανς Μοντάνα για την εσωτερική πτυχή, έπειτα από την αναφορά του ανθυποψηφίου του ότι με την πρότασή του για συναπόφαση Προέδρου και Αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετέτρεψε μια παλαιότερη σύγκλιση για την λήψη αποφάσεων σε βέτο.
 
Αντιπαράθεση προέκυψε και για τα θέματα των τεσσάρων ελευθεριών και την ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων και το αδιαίρετο της κυριαρχίας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποστηρίζει ότι οι πηγές πληροφόρησης του κ. Μαλά είναι παντελώς αβάσιμες.
 
«Δεν είμαστε εδώ για χειροβομβίδες κρότου λάμψης, όχι για να εντυπωσιάσουμε. Ο Αναστασιάδης δεν άνοιξε κανένα κεφάλαιο, αλλά δημιούργησε συγκλίσεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Είστε λίγο φειδωλός με την αλήθεια», απάντησε ο Σταύρος Μαλάς.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή με τον Σταύρο Μαλά να επιχειρεί να αποδομήσει και τον Νίκο Αναστασιάδη να υπεραμύνεται των πολιτικών και των αποτελεσμάτων που  οι πολιτικές αυτές επέφεραν, εστιάστηκε η συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά.
 
Ο κ. Μαλάς προσπάθησε να αναδείξει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την αποφασιστικότητα με την οποία η Κυβέρνησή του προχωρεί.
 
Ανεργία, κατώτατος μισθός, έρευνα και καινοτομία, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και Γενικό Σχέδιο Υγείας ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τον δεύτερο γύρο της τηλεμαχίας, κατά τον οποίο μπορεί να μην αποφεύχθηκε η παρελθοντολογία, ωστόσο οι υψηλοί τόνοι σε διάφορες στιγμές της συζήτησης χρύσωσαν το χάπι του βαθμού ενδιαφέροντος.
 
Όσον αφορά την τακτική των δύο μονομάχων, αυτή συνεχίστηκε στο format της συζήτησης που προηγήθηκε για Κυπριακό και ενεργειακά, με τον Σταύρο Μαλά από την μια να επιχειρεί αποδόμηση του κυβερνητικού έργου και τον Νίκο Αναστασιάδη από την άλλη να αντικρούει και σε αρκετές στιγμές να περνά στην αντεπίθεση.   
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΣΤΟ DEBATE 

Δειτε Επισης

Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»