Στα…θκυο στενά χωρίς Νικόλα στον δεύτερο γύρο τα κόμματα του ενδιάμεσου

Αντιμέτωπες με το σενάριο που όλες απεύχονταν πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δηλαδή ν’ αποφασίσουν για τον δεύτερο γύρο χωρίς στην εξίσωση να βρίσκεται ο δικός τους υποψήφιος, βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.
 
Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής υπήρξε άκρως απογοητευτικό, καθότι ο υποψήφιος τους δεν κατάφερε να περάσει στην δεύτερη, και πλέον καλούνται, είτε συλλογικά είτε το κάθε κόμμα ξεχωριστά, να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.
 
Οι ηγεσίες των τεσσάρων κομμάτων, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων, βρίσκονται από το βράδυ της Κυριακής σε διαρκείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις. 
 
Μια τέτοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και σήμερα το πρωί στο εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη συνεργασία τους και τη στάση που θα τηρήσουν ενόψει δεύτερης Κυριακής.   
 
Ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ο εκπρόσωπος του επιτελείου Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε μια πρωινή σύσκεψη σαν αυτές που γινόντουσαν κάθε πρωί μέχρι και τις χθεσινές εκλογές.
 
«Έγινε μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την πολιτική κατάσταση και τα δεδομένα ενόψει του δεύτερου γύρου», επισήμανε, για να συμπληρώσει πως δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
 
«Τα κόμματα διατηρούν την αυτοτέλειά τους και τη δυνατότητα να αποφασίσουν το καθένα για το τι θα πράξει, χωρίς αυτό να αποκλείει την ταύτιση του τι θα αποφασίσουν», σημείωσε. «Όμως, οτιδήποτε θα ανακοινωθεί, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, διότι το κάθε κόμμα έχει τις συνεδριάσεις των δικών του συλλογικών οργάνων», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου να εμπλακούν ομαδικά στις όποιες διαβουλεύσεις για τον δεύτερο γύρο, ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε να επιβεβαιώσει οτιδήποτε.

Πληροφορίες μας πάντως, αναφέρουν πως πρώτιστο ζητούμενο για τις ηγεσίες των τεσσάρων κομμάτων αποτελεί η εξεύρεση φόρμουλας βάσει της οποίας να μπορέσουν να πορευτούν από κοινού, με την επιλογή όπως καλέσουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δεύτερο γύρο να φαντάζει με τα υπάρχοντα τουλάχιστον δεδομένα, σαν εξαιρετικά πιθανή.
 
 «Τα κόμματα που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο δεν πρόκειται να διασπαστούν και θα παραμείνουν σε ένα αρραγές μέτωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά εξερχόμενη το πρωί από το επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υπέδειξε πως έγινε ανασκόπηση και ανάλυση του αποτελέσματος, που δεν ήταν το αναμενόμενο, για να σημειώσει πως διερευνάται το ενδεχόμενο όπως τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου τοποθετηθούν από κοινού για τον δεύτερο γύρο.  
 
Οι όποιες αποφάσεις βεβαίως, αξίζει να τονιστεί, θα πρέπει να περάσουν από τη βάσανο των συλλογικών οργάνων έκαστου των κομμάτων, με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους να έχουν ορίσει ήδη συνεδρίες για σήμερα.  

Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας συνέρχεται η Εκτελεστική Γραμματεία του ΔΗΚΟ, η οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Άθω Αντωνιάδη θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, αλλά αναμένεται να ορίσει και ημερομηνία κατά την οποία να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή.
 
Στις 19:00 απόψε συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ προς λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα. Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ αναμένεται να διαμορφώσει εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στο δεύτερο γύρο.
 
Στις δώδεκα το μεσημέρι εξάλλου συνήλθε το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος Αλληλεγγύη με αντικείμενο την αποτίμηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου. 
 
«Θα τα δούμε και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε», δήλωσε νωρίτερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιάννης Σελινόπουλος, προσθέτοντας ότι αναμένεται να αποφασιστεί ποια εισήγηση θα κατατεθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο για το πώς θα πρέπει να πορευθεί η Αλληλεγγύη.
 
Εντός της ημέρας, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα, θα συνεδριάσει και η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια