Debate: Είπαν πολλά για το παρελθόν και λιγότερα για το μέλλον

Με αναφορές στο τι διαδραματίστηκε στο Κραν Μοντάνα και αν χάθηκε ή όχι μια πολύτιμη ευκαιρία, αν το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ή όχι στο τραπέζι και αν αποτελεί ή όχι κεκτημένο, τις προθέσεις τους για επανάληψη του διαλόγου και σε ποια βάση, καθώς και αναφορές σε πρόκληση πραγματικού κόστους στην Άγκυρα, κινήθηκε η συζήτηση για το κεφάλαιο Κυπριακό, στη διακαναλική συζήτηση των προεδρικών υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλου, Σταύρου Μαλά, Γιώργου Λιλλήκα και Χρίστου Χρίστου.
 
*Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο Κραν Μοντάνα δεν χάθηκε καμία ευκαιρία και ότι αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος αν ανατρέξει στις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων και ειδικότερα του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι στο Κραν Μοντάνα επιμέναμε για διασφάλιση του ομαλού κράτους, μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις. Διαφώνησε με τοποθετήσεις ανθυποψηφίου του ότι η λύση την οποία συζητάμε προνοεί για χωριστά κράτη και χωριστές οικονομίες.
 
Στις επικρίσεις ότι οι προτάσεις στο Κραν Μοντάνα αποτελούν υποθήκη, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η κατάθεση έγινε με σαφέστατους όρους. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί είναι θεμιτό ένας υποψήφιος να λέει ότι θα τις αποσύρει, αλλά αυτός που τις κατέθεσε να μην μπορεί. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μια νέα διάσκεψη πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και ότι στο μεσοδιάστημα ο ενδοκοινοτικός διάλογος μπορεί να συνεχιστεί.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η εμπειρία των πέντε χρόνων απέδειξε ότι ενόσω η Τουρκία δεν είχε εμπλοκή, πετυχαίναμε και τις μεγαλύτερες συγκλίσεις. Επανέλαβε ότι μέσα από τόλμη, αποφασιστικότητα και σωστή πολιτική για πρώτη φορά πετύχαμε σημαντικές κατακτήσεις και για πρώτη φορά φέραμε την Άγκυρα στην τράπεζα του διαλόγου, για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή χαρτών, για πρώτη φορά η ΕΕ καθώς και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια τράπεζα ενεπλάκησαν.
 
*Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις τοποθετήσεις του επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι από τη μια λέει για απόσυρση των προτάσεων του στο Κραν Μοντάνα και την ίδια ώρα προτάσσει ότι θα είναι προσβολή η απόσυρση.
 
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο και πρόσθεσε ότι θα διεκδικήσει λύση την οποία θα αποδέχεται ο κυπριακός ελληνισμός και όχι μια κακή λύση με εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή εποίκων. Ανέφερε δε ότι η αποδοχή παραμονής των εποίκων εσαεί στην Κύπρο σημαίνει ότι κι εκείνοι που έκαναν τα επεισόδια εναντίον της εφημερίδας Αφρίκα θα παραμείνουν.
 
Ανέφερε ότι οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς επιθυμούν να συνεχίσουμε με τις υποχωρήσεις και ότι αν ο ίδιος εκλεγεί τον πρώτο που θα συναντήσει θα είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός γιατί ο συντονισμός είναι απαραίτητος για τα επόμενα βήματα. Μετά, ανέφερε, θα συναντήσει τον Γ.Γ. των Η.Ε. για να του εξηγήσει τις θέσεις μας και την νωπή λαϊκή εντολή.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα δίκαια του λαού μας. Σε άλλη του τοποθέτηση ο Νικόλας Παπαδόπουλος επέκρινε τους κ. Αναστασιάδη και Μαλά για ταύτιση απόψεων στο Κυπριακό.
 
*Ο Σταύρος Μαλάς είπε και η ελληνική ηγεσία παραδέχεται και το ανέφερε στη συνάντηση που είχε μαζί της ότι οδηγούμαστε σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης και ότι δεν έχουμε πολύ καιρό για διεκδίκηση της λύσης.
 
Ανέφερε ότι αν δεν κινηθούμε γρήγορα θα κληρονομήσουμε τα προβλήματα της αποσταθεροποίησης και αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την πατρίδα μας.
 
Ανέφερε ότι ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός του δήλωσε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να κινηθούμε στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα πρέπει να επαναξιοποιηθεί και ότι το συμπληρωματικό έγγραφο που κατατέθηκε, ήταν η  χρυσή ευκαιρία για να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της.
 
Ο Σταύρος Μαλάς επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα και ότι θα πρέπει τα όσα συνέβησαν να μας φωτίσουν στο μέλλον.
 
Ανέφερε ακόμη ότι η λέξη-κλειδί είναι η συνέπεια και επέκρινε τους ανθυποψηφίους του για ασυνέπεια και σχοινοβασίες.
 
Στις επικρίσεις ότι ήταν απών τα τελευταία χρόνια απάντησε ότι ήταν πάντα ενεργός πολίτης και με ανησυχίες για τη διαιώνιση του άλυτου Κυπριακού. Ανέφερε ακόμη ότι συναντήθηκε με Τ/κ και αυτό που εισπράττει είναι ότι ανησυχούν για τον αφανισμό τους αν η κατοχή μονιμοποιηθεί.
 
*Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη-Ακκιντζί έδωσαν μορφή στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που αντί να ανατρέπει την διχοτόμηση, την νομιμοποιεί.
 
Για το ότι ο ίδιος συμφώνησε με την 8η Ιουλίου στην οποία γίνεται αναφορά στη διζωνική, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι μετά την 8η Ιουλίου υπήρξε και η επιστολή Γκαμπάρι που μιλούσε για την αναζήτηση της μορφής λύσης.
 
Μίλησε για ένα καταστροφικό τερατούργημα που είναι η διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία και επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και ο λαός να αποφασίσει και βάση αυτής της λαϊκής εντολής να πορευθούμε. Ανέφερε ότι μόνο με την δημιουργία κόστους στην Τουρκία και με μια τέτοια καθαρή πολιτική, θα έχουμε αποτελέσματα.
 
*Την θέση του ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή λύσης,   είναι ρατσιστική και οδηγεί σε διχοτόμηση επανέλαβε ο Χρίστος Χρίστου, προσθέτοντας ότι το ενιαίο κράτος είναι η λύση που το κόμμα του προκρίνει.
 
Ανέφερε ότι πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά.
 
Ανέφερε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει επανακαθορισμό του Κυπριακού και σε αυτή την πορεία θα επιδιώξει στήριξη από ευρωπαϊκά κράτη και τα μόνιμα μέλη του Σ.Α.
 
Ο κ. Χρίστου είπε ότι η Τουρκία δείχνει συνεχώς το πραγματικό της πρόσωπο και με τις συνεχείς μας υποχωρήσεις και τις δικές της απαιτήσεις οδηγούμαστε σε διχοτόμηση. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να έχουμε έτοιμη την λύση και την στρατηγική αν η Άγκυρα από τη διζωνική ομοσπονδία, μεταφερθεί σε λύση δύο κρατών.
 
Όλα αυτά κατέληξε, αποδεικνύουν ότι η μόνη ορθή επιλογή είναι το ενιαίο κράτος.
 
Σε ερώτηση για το τι θα πράξει το κόμμα του στο δεύτερο γύρο επανέλαβε ότι θα σταλεί ερωτηματολόγιο στους διεκδικητές και αναλόγως θα τοποθετηθεί, προσθέτοντας ότι στις επιλογές είναι και η ψήφος κατά βούληση.
 
Με αντιπαραθέσεις, αλλά σε χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδιαίτερες οξείες αναφορές, οι πέντε βασικοί υποψήφιοι Πρόεδροι ανάπτυξαν τις θέσεις τους στα θέματα της Ενέργειας, Οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης.
 
Ενέργεια
Ερωτηθείς τι θα πράξει η Κυβέρνηση αν το τουρκικό γεωτρύπανο αρχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι υποθετική ερώτηση, αλλά η Κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα της και κάνει τις πρωτοβουλίες της προς κάθε κατεύθυνση.
 
Ανέφερε ότι θα ήταν ανεύθυνος αν κατάθετε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
 
Είπε ακόμη ότι μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με τις τριμερείς, διμερείς, με τις εξαιρετικές σχέσεις με τις γείτονες χώρες, με στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας με την Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Γερμανία, την Αγγλία, τις εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες του αραβικού κόσμου και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, λαμβάνουμε τα μέτρα για να διασφαλίσουμε την αξιοποίηση της ενάσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ Αδιεοδοτότωντας για πρώτη φορά το τεμάχιο 6 που είναι προς αμφισβήτηση.
 
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πετύχαμε να εμπλακούν τέτοιοι ενεργειακοί κολοσσοί και συμφέροντα για να διασφαλίσουμε απρόσκοπτη ανεμπόδιστη της αξιοποίησης της ΑΟΖ.
 
Ανέφερε επίσης ότι δεν θα θυσιάσει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού χάρη της ικανοποίησης μιας απαίτησης ότι πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί ή να διατεθεί ο φυσικός μας πλούτος και πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο είναι και οι τιμές της αγοράς, οι συνθήκες και οι εταιρείες που εμπλέκονται αν και κατά πόσον είναι συμφέρουσα ή όχι η εξόρυξη.
 
Αναφορικά με τον EastMed, διερωτήθηκε κατά πόσον εμπλέκονται για το θεαθήναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ και η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με 35 εκατομμύρια ευρώ τις μελέτες για τον EastMed.
 
Αναφέροντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα τα βάλουμε με την Τουρκία, θα συμμαχήσουμε με την Γαλλία, ο Σταύρος Μαλάς διερωτήθηκε κατά πόσον είναι στη νέα στρατηγική του κ. Παπαδόπουλου που λέει ότι θα συζητήσει με την Τουρκία, πριν την λύση του Κυπριακού, να διαχωρίσουμε την ΑΟΖ μας και να καλέσει την τουρκική εθνοσυνέλευση να το επικυρώσει.
 
Να ανοίξουμε ένα νέο Κυπριακό, δηλαδή, είπε ο κ. Μαλάς και διερωτήθηκε κατά πόσον δεν είναι η νέα στρατηγική που λέει να εγκαταλείψουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μας οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους.
 
Ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί λίγες ημέρες πριν την παράδοση της εξουσίας κατέθεσε τις συντεταγμένες για την ΑΟΖ καθαρά για προεκλογικές σκοπιμότητες.
 
Συμφώνησε ότι γίνονται πολλοί ενεργειακοί σχεδιασμοί, αλλά αν δεν δούμε συμφωνία εμπορικής εκμετάλλευσης αυτά είναι στα χαρτιά, όπως είπε. 
 
Απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη ο κ. Μαλάς διερωτήθηκε γιατί εγκαταλείψαμε την πρόταση που είχαμε από το Ισραήλ για την δημιουργία τερματικού όταν παρέδωσε την εξουσία η προηγούμενη Κυβέρνηση.
 
Από την πλευρά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι θεωρεί πως πρέπει να προωθηθούν οι συμμαχίες για αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία εμπορική συμφωνία η οποία θα μας δώσει το οικονομικό και το γεωστρατηγικό όφελος, ενώ ζήτησε να γίνει συμμαχία με την Γαλλία, την Ιταλία και την Αίγυπτο για να μπορέσουμε να τα βάλουμε με την τουρκική επεκτατικότητα.
 
Επίσης, διαφώνησε για αγωγό προς την Τουρκία και ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι εξαγωγική δύναμη στον τομέα της ενέργειας σε τρία χρόνια.
 
Είπε ακόμη ότι η Κύπρος στα επόμενα 17 χρόνια χρειάζεται μόνο το 10% του φυσικού αερίου από το τεμάχιο Αφροδίτη και το 90% μπορεί να το εξάγουμε και πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις στην προώθηση αυτών των σχεδιασμών έχουν και οικονομικό και πολιτικό κόστος.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι παρά το ότι η αρχικοί σχεδιασμοί ήταν η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για το 2018, το ενωρίτερο που συζητά η Κυβέρνηση είναι για το 2024 και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος στην ουσία έχει προσκαλέσει την κατοχική δύναμη να συνεχίσει τις παραβιάσεις φτάνει να τις περιορίσει στην κατεχόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ζήτησε από Γενικό Ελεγκτή να προβεί σε έρευνα κατά πόσον άλλαξε και γιατί η συμφωνία με την Noble Energy που προέβλεπε τον καταμερισμό της παραγωγής και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες τους λένε ότι αλλάξαμε την συμφωνία και περάσαμε σε συμφωνία καταμερισμού του κέρδους, πράγμα που δίνει τον πρώτο λόγο στις εταιρείες.
 
Πρόσθεσε ότι έχει ακούσει ότι η συμφωνία άλλαξε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
 
Ανέφερε επίσης ότι το φυσικό αέριο πρέπει να αξιοποιηθεί με την δημιουργία τερματικού και όχι με αγωγούς και κατά συνέπεια πρέπει να αναμένουμε τις νέες έρευνες για να δούμε τι αποθέματα κρύβει η κυπριακή ΑΟΖ.
 
Ο Χρίστος Χρίστου είπε ότι στο φυσικό αέριο βρίσκεται το οικονομικό μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μη εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα και διαφωνεί με αγωγό από την Τουρκία για να μην καταστούμε όμηροι της Τουρκίας.
 
Οικονομία
Ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι συμμετείχε για 14 μήνες στην διακυβέρνηση Χριστόφια και όταν έφυγε από την Κυβέρνηση ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας «όλοι του έδωσαν εύσημα για την πολλή καλή δουλειά που έκανε».
 
Ανέφερε ότι «είναι εύκολο στην πολιτική όταν δεν μπορείς να κτυπήσεις το γαϊδούρι να κτυπάς το σαμάρι», και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα πρέπει να κριθεί για την παρουσία του στην προηγούμενη Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα του και για το πρόγραμμα διακυβέρνησης του.
 
Ανέφερε ότι το πρόγραμμα του είναι στοχευμένο, μετρημένο και έχει τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας όπου το κράτος θα φωτίζει νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας από την μια και θα προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες από την άλλη.
 
Ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης είναι υποχρεωμένο να στηρίζει, μεταξύ άλλων, τις ευάλωτες ομάδες, τους νέους και τους εργαζομένους και να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και εξωστρέφειας.
 
Πρόσθεσε ότι αυτό που πρεσβεύει είναι μια πολιτική στην βάση της μικτής οικονομίας χωρίς ιδεοληψίες και με πολύ εμπειρογνωμοσύνη και επιστημοσύνη.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που παρέλαβε την οικονομία, είπε σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων ότι με το Γιουρογκρουπ καταλήξαμε στην επιβολή ενός τέλους που θα επιβαρύνονταν οι 80.000 από τις πρώτες 100.000.
 
Ανέφερε ότι αυτό ήταν εφάπαξ φορολογία και αυτό το λέει και ο κ. Ντάισεμπλουμ και η ανακοίνωση της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι η υποχρέωση για εγγύηση καταθέσεων κάτω από τις 100.000 άρχισε από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
 
Απορρίψαμε το τέλος που ήταν εφάπαξ και το οποίο θα δίνονταν μετοχές του κράτους, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ντάισεμπλουμ είπε ότι δεν είναι η ΕΚΤ που κούρεψε αλλά η κυπριακή βουλή.
 
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι οι προτάσεις του για την οικονομία είναι συγκεκριμένες που αφορούν τα προβλήματα που γονατίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις του μπορεί να επαναφέρει την Κύπρο ως μια ανερχόμενη δυναμική οικονομία.
 
Ανέφερε ότι η Κύπρος θα μπορεί να πάρει την θέση της στην καρδιά της Ε.Ε. και μπορεί να γίνει ένα κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα η Κύπρος είναι η χειρότερη χώρα στην Ε.Ε. όσον αφορά τις συγκεκριμένες δαπάνες.
 
Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Κυπρίων και οι προτάσεις μας μπορούν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία και κοινωνία, όπως είναι το υψηλότερο ιδιωτικό χρέος στην ΕΕ και το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην παγκόσμια ιστορία των τραπεζών, πρόσθεσε.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αποκατασταθεί η μεσαία τάξη και οι ζημιές που υπέστησαν κάποιοι πολίτες το 2013.
 
Είπε ακόμη ότι δεν συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν λέει ότι τα ζητήματα των δανείων δεν αφορούν την Κυβέρνηση αλλά μόνο τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι έστω και μια Κυβέρνηση να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της κάτω από τα βάρη των δανείων και το κούρεμα αυτό μας αφορά όλους μας.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για αυτό τον λόγο έχει καταθέσει πρόταση για δημιουργία με την στήριξη του κράτους Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων έτσι ώστε οι τράπεζες να υπογράψουν δήλωση πολιτικής για να υποχρεωθούν να διαχειριστούν τα δάνεια με συγκεκριμένο τρόπο, καθορίζοντας ποια δάνεια θα κουρευτούν και πως θα προστατευτεί η κύρια κατοικία και η μικρή εμπορική στέγη.
 
Ανέφερε ότι με την πρόταση του θα στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα γιατί οι τράπεζες θα έχουν λιγότερη ανάγκη κεφαλαίων και πρόσθεσε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν έκαναν αυτό που γίνεται σήμερα στην Κύπρο δηλαδή να πωλήσουμε μαζικά τις περιουσίες του κόσμου για να βγάλουν κέρδη ξένες τράπεζες.
 
Είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνει ο Φορέας και διερωτήθηκε γιατί δεν το κάνουμε, ενώ ανέφερε ότι αν δεν γίνει αυτό τα επόμενα χρόνια θα έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις γιατί οι τράπεζες θα πωλήσουν τα δάνεια.
 
Είπε επίσης ότι οι προτάσεις του είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, έχουν κοστολογηθεί και αναφέρουν που θα βρεθούν τα λεφτά.
 
 Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόοδο της οικονομίας, λέγοντας ότι έχει προέλθει μέσα από ορθό σχεδιασμό και κίνητρα «όχι χάριν της αρπαχτής».
 
Έκανε επίσης λόγο για φορολογικά κίνητρα και επενδύσεις όπως καζίνο, μαρίνες, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ ενώ αναφέρθηκε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και είπε ότι τα έσοδα από την παιδεία ανέρχονται στο 7% του ΑΕΠ. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί κέντρο για την υγεία, την έρευνα, την παιδεία.
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής βιομηχανίας και στην αύξηση που καταγράφει η πώληση ακινήτων, λέγοντας ότι υπάρχει ευρύτερη κινητικότητα η οποία αντικατοπτρίζει την πραγματική οικονομία.
 
Μίλησε εξάλλου για σκοπιμότητες στο χαλούμι «ως αποτέλεσμα κάποιων εταίρων».
 
Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στο περιθώριο τα σχέδια για νέους αγρότες, κτηνοτρόφους και βιολογικές καλλιέργειες είπε ότι έχουν διανεμηθεί 40 εκ. επιδοτήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει στρατηγική για τη βιοκαλλιέργεια και τους νέους αγρότες, αλλά και κονδύλια για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις τα οποία απορροφούνται.
 
Ο Σταύρος Μαλάς σε ερώτηση αν δεν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στην οικονομία όσο ήταν μέλος τους Υπουργικού Συμβουλίου επί διακυβέρνησης Χριστόφια, είπε ότι είναι πειρασμός να παρελθοντολογούμε. Ζήτησε παράλληλα να κριθεί για το δικό του έργο ως Υπουργός Υγείας.
 
«Αυτή η παρελθοντολογία δεν με αφορά. Η προηγούμενη κυβέρνηση τέλειωσε» είπε.
 
Αναφερόμενος στον κ. Αναστασιάδη, του είπε ότι "ούτε ένα σεντ έξτρα χρήματα δεν δώσατε στους τομείς της καινοτομίας", ενώ είπε ότι το καζίνο δεν έπρεπε να ήταν το όραμα δεκαετιών.
 
Για την αναφορά του κ. Αναστασιάδη στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Μαλάς είπε ότι όταν ήταν ο ίδιος Υπουργός Υγείας δημιουργήθηκαν δύο ιδιωτικές σχολές, οι οποίες είναι οι κορωνίδες της εκπαίδευσης.
 
Απευθυνόμενος εξάλλου προς τον κ. Παπαδόπουλο, είπε ότι θα πρέπει να μείνει στο δικό του έργο(του κ. Μαλά).
 
Κληθείς να δώσει το στίγμα των ατόμων που θα τον πλαισιώνουν αν εκλεγεί, ο κ. Μαλάς είπε ότι η απόφαση να μην συμμετέχουν ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ ήταν απόφαση του κόμματος.
 
Πρόσθεσε ότι θα σχηματίσει Κυβέρνηση με ευρύτερη κοινωνικοπολιτική αποδοχή.
 
Θα είναι μια Κυβέρνηση με ικανούς ανθρώπους που δοκιμάστηκαν, μακριά από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, με όραμα και οι οποίοι θα πιστεύουν στο πρόγραμμά του, συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς για τον Υπουργό Οικονομικών που θα επιλέξει, είπε ότι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου «και θα τον γνωρίσετε».
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα με τον Συνεργατισμό, είπε ότι είναι γνωστό ότι τόσο ο Συνεργατισμός, όσο και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). Προέτρεψε παράλληλα να αποφεύγονται δηλώσεις που θα δημιουργήσουν πανικό.
 
Είπε εξάλλου ότι ο Συνεργατισμός πρέπει να επανέλθει στην παλιά του φιλοσοφία και στους πραγματικούς του ιδιοκτήτες.
 
Ακόμη είπε ότι η λύση για τα ΜΕΔ είναι να δημιουργηθεί ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός διευκολύνσεων, διαφορετικά ανέφερε ότι μετά τις εκλογές οι τράπεζες θα καταφύγουν στα hedge funds με αλυσιδωτές συνέπειες.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι μια κακή τράπεζα θα έχει ανάγκη από ανακεφαλαιοποίηση και ως εκ τούτου η μόνη λύση για τα ΜΕΔ είναι αυτή που εισηγείται, ώστε να επωφεληθούν και οι τράπεζες, αλλά και οι πολίτες.
 
Ερωτηθείς αν ήταν ρεαλιστική η πρότασή του πριν από 5 χρόνια για προπώληση φυσικού αερίου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ήταν ρεαλιστική και για αυτό στήριξε την παρούσα Κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο.
 
Είπε επίσης ότι αν δεν κάνουμε συμφωνίες προπώλησης δεν θα βρούμε επενδυτές για την ενεργειακή υποδομή και αναφέρθηκε στη διεθνή πρακτική.
 
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το κούρεμα καταθέσεων είπε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και η Βουλή πήραν λανθασμένη απόφαση, ενώ το κόστος πλήρωσε ο κυπριακός λαός και συνεχίζουν να πληρώνουν οι ευάλωτες ομάδες.
 
Πρόσθεσε ότι αν το 2013 παίρναμε τα επιτόκια αντί να κουρεύαμε τις καταθέσεις, θα εισέπραττε το κράτος γύρω στα 10,5 δις ευρώ.
 
Δεν νομίζω να υπάρχει πολίτης η εταιρεία που δεν θα προτιμούσε να έχανε τα επιτόκια για να διατηρήσει τις καταθέσεις ή το κεφάλαιο κίνησης, είπε. Οι Κύπριοι, πρόσθεσε, θα συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους και δεν θα οδηγούμασταν στη σημερινή κρίση, είπε.
 
Ο Χρίστος Χρίστου απαντώντας σε ερώτηση για τον δεύτερο γύρο, είπε ότι ο υποψήφιος που θα θέλει τη στήριξη του ΕΛΑΜ, θα πρέπει να το ζητήσει επίσημα δημοσίως.
 
Ακόμη, αναφερόμενος στον ρόλο της γυναίκας στα κοινά, είπε ότι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά σε όλους τους τομείς, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να ψηφίσει μια γυναίκα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ερωτηθείς εξάλλου αν μετάνιωσε για δήλωσή του σχετικά με την πολιτογράφηση του μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο, είπε ότι δεν είναι προσωπικό το θέμα, ενώ παρατήρησε ότι η ερώτηση έχει διαφορετικό πλαίσιο από τις ερωτήσεις προς τους άλλους υποψήφιους.
 
Όσον αφορά το σχέδιο για απόκτηση διαβατηρίων για μεγαλοεπενδυτές, είπε ότι είναι λάθος να δίνεται κυπριακή υπηκοότητα σε κάποιους που φέρνουν λεφτά, καθώς δεν πρόκειται για επενδύσεις που βοηθούν την οικονομία, πέραν από ορισμένους τομείς, ενώ κάποια στιγμή η αγορά των ακινήτων θα κορεστεί.
 
Πολύ λίγοι αποκτούν περισσότερο όγκο εργασίας από τέτοιες επενδύσεις, σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν επενδυτές που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου όπως εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
 
Για δεύτερο γύρο εκλογών
Ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς ανέφερε στο πλαίσιο της διακαναλικής ότι δεν θα απαντήσει στα ερωτήματα ΕΛΑΜ για ενδεχόμενη στήριξη του αν περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
Απαντώντας του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι ένα υποψήφιος που θέλει να είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων δεν μπορεί να αρνείται να απαντήσει σε μια πολιτική δύναμη που αναμένεται να γράψει άνοδο κατά την αναμέτρηση των εκλογών. Είπε ακόμα πως δεν μπορεί να απαξιώνει μια πολιτική δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν το κόμμα που τον στηρίζει  "συνομιλεί με τους κατακτητές και τα κόμματα στο μη αναγνωρισμένο κράτος".
 
Τελικές τοποθετήσεις
Στις τελικές τους τοποθετήσεις ο κ. Λιλλήκας είπε ότι  οι Κύπριες γυναίκες αδικούνται που δεν μπορούν να έχουν ισότιμη μεταχείριση, πρόσθεσε ότι η πρόταση του είναι να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες και να τερματιστεί η γραφειοκρατία να εφαρμοστεί το ανακλητό των εκλεγμένων αξιωματούχων . Ανέφερε πως την Κυριακή οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν ποιον εμπιστεύονται για τη διαχείριση του Κυπριακού και όχι τις κομματικές ηγεσίες, να ψηφίσουν τον καλύτερο και να περάσουν στο δεύτερο γύρο αυτόν που μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο κ. Χρίστου είπε ότι πρέπει να τερματιστούν τα προκλητικά επιδόματα προς τους αιτητές ασύλου και ότι πρέπει να θεσπιστεί κατώτατος μισθός 1.200  ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν Πρόεδρο, με τους τέσσερις ανθυποψηφίους του να προέρχονται από το ίδιο σύστημα και κάλεσε τους πολίτες που πιστεύουν σε αλλαγή να στηρίξουν τη φωνή του ΕΛΑΜ δηλώνοντας ότι ουδέποτε θα τους εξαπατήσουν.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για έρευνα και καινοτομία, με στόχο η επένδυση στον τομέα να φθάσει το 1,5% του ΑΕΠ.  Είπε ότι κατατέθηκαν 215 μεταρρυθμιστικές προτάσεις ενώπιον της Βουλής ενώ άλλες βρίσκονται υπό εξέλιξη. Παρατήρησε ότι τώρα "είμαστε με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και απευθυνόμενους στους πολίτες τους κάλεσε να αντιληφθούν ότι θα είναι η τελευταία φορά που διεκδικεί εκλογή επειδή, συνέχισε στόχος του είναι να λυθούν του προβλήματα του λαού μέσα από συναίνεση για αυτό και απέφυγε τις αντιπαραθέσεις.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι ο κ. Μαλάς ζήτησε να κριθεί για το έργο του, παρατηρώντας πως  ο Μαλάς ξέχασε ότι  είναι ο Υπουργός Υγείας που δεν προώθησε το ΓΕΣΥ και ουδέποτε διαχώρισε τη θέση του από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης Χριστόφια. Ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται να συνεχίσουμε με  το ίδιο τρόπο, ο κ. Μαλάς επιθυμεί να γυρίσει στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι η υποψηφιότητα του θα φέρει την αλλαγή με τη δύναμη της γενιάς του.
 
Τέλος ο κ. Μαλάς είπε πως η υποψηφιότητα του στοχεύει να προστατεύσει αυτούς που έχουν την πρώτη κατοικία , υποσχέθηκε πως θα ανασχέσει τον  εργασιακό μεσαίωνα που έχει επέλθει στις εργασιακές σχέσεις, θα εφαρμόσει και υποστηρίξει το ΓΕΣΥ, τη φαρμακοβιομηχανία και την ύπαιθρο με νέο σχεδιασμό. Ζήτησε από τους πολίτες να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του με ειλικρίνεια και κάλεσε  τους πολίτες να τον εμπιστευτούν.
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές