ΥΠΕΣ: Δεν μας φοβίζει η πρόκληση για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την εκτίμηση ότι δεν φοβίζει η πρόκληση για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προσθέτοντας πως αντιθέτως αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για εκσυγχρονισμό όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και της Κύπρου.
 
Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση της τεχνοοικονομικής μελέτης για τη συμπλεγματοποίηση τοπικών Κοινοτήτων που έγινε στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Σκαρίνου, ο Υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι πάντα δίπλα στις Κοινότητες «μέσω της καθημερινής επαφής, ιδιαίτερα με τις Επαρχιακές Διοικήσεις αλλά και με την ίδια τη Διοίκηση του Υπουργείου. Μέσω του σχεδιασμού και του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, ειδικά για τις αγροτικές περιοχές, που για το 2018-2020 ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα, πέραν των άλλων χορηγιών ή προγραμμάτων».   
 
Όπως σημείωσε, «το μέλλον και η προοπτική της υπαίθρου και των 250 περίπου χιλιάδων κατοίκων των 349 Κοινοτήτων της Κύπρου εξαρτάται από πολύ περισσότερα. Αυτό εξαρτάται από το αν η ίδια η τοπική κοινωνία μπορεί να αυτοδιοικηθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, από το αν θα οργανωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι διοικητικές δομές που έχουν άμεση επαφή με τους κατοίκους των Κοινοτήτων, στο αν οι Κοινότητες θα αποκτήσουν, επιτέλους, τα  εργαλεία εκείνα που χρειάζονται για να προσφέρουν πιο ποιοτικές και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στους κατοίκους μέσω της μετεξέλιξής τους σε αυτόνομες και αυτάρκεις οντότητες». Γενικά, ανέφερε, εξαρτάται «από το αν θα προσδώσουμε την πραγματική έννοια της «αυτοδιοίκησης» στην τοπική αυτοδιοίκηση, απεξαρτητοποιώντας την σταδιακά από τη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση από το κεντρικό Κράτος ή τον εκάστοτε  Υπουργό».
 
Αναφερόμενος στις «σημαντικές πολιτικές αποφάσεις» που έλαβαν από κοινού το ΥΠΕΣ και η Ένωση Κοινοτήτων, ο κ. Πετρίδης είπε πως μεταξύ άλλων «συμφωνήσαμε ότι το παρόν σύστημα είναι απηρχαιωμένο και ξεπερασμένο από την ίδια τη ζωή, αποφασίσαμε ότι η πραγματική «τοπική αυτοδιοίκηση» στις περιοχές της υπαίθρου μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσω της υποχρεωτικής θεσμοθέτησης Τοπικών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών με νομική υπόσταση» ενώ αποφασίστηκε «να αγγίξουμε την κάθε λεπτομέρεια, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια ρεαλιστική πολιτική που θα επιτύχει τον στόχο. Αποφασίσαμε «μεταρρύθμιση από τα κάτω προς τα πάνω», με τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο».
 
Οι όροι της μελέτης, σημείωσε ο ΥΠΕΣ, "ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και την χρηματοδότησε αλλά εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Κοινοτήτων που διενήργησε εντατικό αριθμό επαφών και συνελεύσεων με τις Κοινότητες, έτσι ώστε η μελέτη να αντανακλά τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών, τις πραγματικές τους ανάγκες και δεδομένα που επικρατούν στην ύπαιθρο, και να προτείνει βιώσιμες και ορθολογικές λύσεις».
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την τοπική κοινωνία» αφού «μαζί γυρίζουμε σελίδα» ενώ με την παρουσίαση της μελέτης εγκαινιάζεται η δημόσια διαβούλευση για τη θεσμοθέτηση των Τοπικών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών στις κοινότητες, που θα διαρκέσει δύο μήνες και κατά τη διάρκεια της οποίας «θα μελετηθούν και θα αποφασιστούν μαζί με τις κοινότητες, τις Επαρχιακές Διοικήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο όλες οι πτυχές και οι εναλλακτικές λύσεις που παρατίθενται στην μελέτη, ούτως ώστε να ακολουθήσει η ετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου».
 
Αφού ανέφερε ότι «στόχος είναι η κατάθεση των νομικών προτάσεων στην Βουλή εντός του επόμενου Μαΐου», ο Υπουργός σημείωσε πως «η πρόκληση για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μας φοβίζει. Αντιθέτως, αποτελεί για εμάς μια όμορφη πρόκληση, μια μεγάλη ευκαιρία για εκσυγχρονισμό  όχι μόνο της υπαίθρου αλλά και της Κύπρου».
 
Λειτουργοί της εταιρείας PWC που διενήργησε τη μελέτη προχώρησαν στην παρουσίαση της και ανέφεραν πως εξήχθησαν διάφορα συμπεράσματα, μεταξύ των οποίων ότι η Συμπλεγματοποίηση Υπηρεσιών θα επιφέρει βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους κατοίκους, καλύτερη ανταπόκριση των Κοινοτήτων στις απαιτήσεις των κατοίκων και του κράτους, μείωση του κόστους μέσω της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, πλήρη αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού των Κοινοτήτων και ενίσχυση του αναπτυξιακού σχεδιασμού τους ενώ τα Συμπλέγματα Υπηρεσιών θα αποκτήσουν νομική υπόσταση».
 
Κατά την παρουσίαση της μελέτης σημειώθηκε πως από τα υφιστάμενα Συμπλέγματα Υπηρεσιών παρέχονται διάφορες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων σκύβαλα, γραφειακές υπηρεσίες, κοινό αποχετευτικό, κοινό καθαριστή και κοινό Κοινοτικό Συμβούλιο.
 
Αναφέρθηκε ακόμα ότι στα νέα Συμπλέγματα Υπηρεσιών στη Λευκωσία θα υπάρχουν συνολικά 94 Κοινότητες, με 72 περίπου χιλιάδες κατοίκους, 30 χιλιάδες υποστατικά και 136 άτομα μόνιμο προσωπικό. Στη Λεμεσό θα υπάρχουν 104 Κοινότητες, με 59 περίπου χιλιάδες κατοίκους, 26 χιλιάδες υποστατικά και 300 άτομα μόνιμο προσωπικό.
 
 Στη Λάρνακα θα υπάρχουν 45 Κοινότητες, με 53 περίπου χιλιάδες κατοίκους, 23 χιλιάδες υποστατικά και 164 άτομα μόνιμο προσωπικό.
 
Στην Πάφο θα υπάρχουν 101 Κοινότητες, με 42 περίπου χιλιάδες κατοίκους 19 χιλιάδες υποστατικά και 130 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ για την ελεύθερη Αμμόχωστο θα υπάρχουν 5 Κοινότητες, με 17 περίπου χιλιάδες κατοίκους, 7 χιλιάδες υποστατικά και 34 άτομα μόνιμο προσωπικό.
 
Στη μελέτη αναφέρονται ακόμα και οι εισηγήσεις που έκανε η εταιρεία όσον αφορά τις υπηρεσίες που θα  παρέχει το Σύμπλεγμα σε πρώτη φάση προς τις Κοινότητες που θα συμμετέχουν σε αυτό, όπως αποκομιδή και διαχείριση σκυβάλων, υλοποίηση αναπτυξιακού σχεδιασμού, παροχή λογιστικών υπηρεσιών και υγειονομικές υπηρεσίες.
 
Η ενδεικτική οργανωτική δομή του Συμπλέγματος θα βασίζεται, σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ άλλων, στις υπηρεσίες που θα παρέχει το Σύμπλεγμα προς τις Κοινότητες που συμμετέχουν σε αυτό, στην υφιστάμενη στελέχωση, στην πλήρη αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού των Κοινοτήτων και στο σύνολο των υποστατικών που εξυπηρετεί το Σύμπλεγμα. 
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομιλήδης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «σταθμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου αλλά και μια νέα αφετηρία για την Ένωση Κοινοτήτων».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μελέτη «θα δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά εφόδια ώστε να καταφέρει να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και να έχουμε μια πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Κύπρο».

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ