Πρώτα Προεδρικές και μετά οι προθέσεις των ηγετών για το Κυπριακό

Τις προθέσεις των πλευρών και τις προτάσεις τους θα αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Κύπρο, για να δει την επόμενη κίνηση στο Κυπριακό. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των μελών του Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές υπηρεσίες.
 
 «Τα μέρη συνεχίζουν να είναι σε μια περίοδο προβληματισμού, ως αποτέλεσμα μιας εισήγησης που τους είχε γίνει από τον Γενικό Γραμματέα και ο ΟΗΕ βεβαίως παραμένει έτοιμος να στηρίξει τις πλευρές, αν επιστρέψουν από κοινού σε εμάς και ζητήσουν να τους υποστηρίξουμε στην ανανεωμένη διαδικασία τους, με την προαπαιτούμενη πολιτική βούληση».
 
Προέβλεψε ότι πολύ σύντομα, τώρα που σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο εκλογικός κύκλος στην Κύπρο, θα εκφραστούν προς τον ΓΓ οι προθέσεις των πλευρών.
 
«Έτσι θα περιμένει να ακούσει από αυτούς, να δουν τι είναι αυτό που προτείνουν. Διότι βεβαίως πρόκειται για κυπριακή διαδικασία. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε».
 
Σε άλλη ερώτηση αν πρόκειται να ξεκινήσει η ίδια διερευνητικές επαφές για να δουν τις προθέσεις των πλευρών, η κ. Σέχαρ είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τι θα κάνουν.
 
«Θα περιμένουμε να ακούσουμε από τις πλευρές», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση γιατί ο ΓΓ, ενώ μιλώντας την Τρίτη στη ΓΣ του ΟΗΕ για τις προτεραιότητές του το 2018, αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως η Υπερδνειστερία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό, η κ. Σπέχαρ είπε ότι δεν θα πρέπει να δίδεται σ’ αυτό μεγαλύτερη σημασία.
 
«Εχει ξεκαθαρίσει πως οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν διαθέσιμες στις πλευρές κι αυτό πάντοτε παραμένει. Επομένως, πραγματικά περιμένει από αυτές να έλθουν σ’ αυτόν».
 
Σε ερώτηση γιατί πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2015 συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ είπε πως αναφέρθηκε (στην έκθεση)  εν συντομία εξαιτίας της ανησυχίας ότι η ένταση φαίνεται να αυξάνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο και την ΑΟΖ της Κύπρου, σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων.
 
«Επομένως, το κύριο σημείο γιατί τέθηκε στην έκθεση ήταν για να προειδοποιήσει το Συμβούλιο γι’ αυτό και το γεγονός ότι φυσικά είναι προς το συμφέρον όλων να κρατηθούν χαμηλά οι εντάσεις. Φυσικά ο κύριος σκοπός του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο».
 
Σε σχέση με τα θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι τα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο που επιτελεί στην Κύπρο η Δύναμη, όπως και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών, «επομένως συνεχίζουν στην σθεναρή τους υποστήριξη στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών εκεί».
 
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την υποστήριξή του και αναγνώρισε ότι η αποστολή εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη και έτσι υπήρξε μια σημαντική έκφραση υποστήριξης για τη συνέχιση του έργο της στο νησί», υπογράμμισε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ.
 
Είπε επίσης πως ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Α. ΓΙΑ την πρόσφατη στρατηγική αξιολόγηση της Δύναμης, που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του περασμένου έτους στην Κύπρο, κατά την οποία εξετάστηκε η αποστολή και είδαν πως θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική στο μέλλον.
 
«Απάντησα σε ορισμένες ερωτήσεις του Συμβουλίου όσον αφορά αυτήν την αξιολόγηση. Το βασικό μου σημείο προς το Συμβούλιο όσον αφορά τη στρατηγική αξιολόγηση, ήταν ότι εμείς στην UNFICYP είμαστε πλήρως έτοιμοι - με την υποστήριξη των συναδέλφων μας στην έδρα του ΟΗΕ - για να εφαρμόσουμε οποιεσδήποτε από τις συστάσεις της αξιολόγησης υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον