ΠτΔ: Να αποφασίζουν οι Κύπριοι για το πώς θέλουν να πορευτούν στο μέλλον

Καταβάλλω προσπάθειες ώστε να υπάρξει τέτοια επιρροή πάνω στην Άγκυρα, ώστε να κατανοήσει όχι μόνο ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και για την ίδια, με ένα όρο, ότι επιτέλους θα μας αφήσουν να αποφασίζουμε για την τύχη μας εμείς, να αποφασίζουν οι Κύπριοι για το πώς θέλουν να πορευτούν στο μέλλον, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στο εθνικό μνημόσυνο του Παντελή Κατελάρη, στο Επισκοπειό.

Σε αναφορά του στο Κυπριακό είπε ότι «εκείνο που υποσχέθηκα είναι ότι στις διαπραγματεύσεις θα κινηθώ μέσα στα όρια εθνικής αξιοπρέπειας, θα καταβάλω προσπάθειες με τόλμη και αποφασιστικότητα να υπάρξει στις δομές του κράτους τέτοια λύση που να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων αλλά να μην παραγνωρίζει ποτέ τις δίκαιες αξιώσεις των Ελληνοκυπρίων».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «θεώρησα πως προκειμένου να λειτουργήσουμε ως πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος θα έπρεπε να ήμασταν απόλυτα ανεξάρτητοι, απόλυτα κυρίαρχοι ώστε οι Κύπριοι να αποφασίζουν για την Κύπρο και όχι η Τουρκία δια των Τουρκοκυπρίων».
«Τήρησα την υπόσχεση. Και λυπούμαι διότι πραγματικά η αδιαλλαξία δεν οδήγησε στην ποθούμενη επανένωση σε αυτή τη δύσκολη, την αποφασιστική προσπάθεια που καταβάλαμε», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αυτό που έχω διαμηνύσει στον ΓΓ του ΟΗΕ, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και σε όλη τη διεθνή κοινότητα από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ είναι πως είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να παρακαθίσω σε ένα νέο διάλογο όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές, να δούμε αν είναι δυνατόν να ξεπεραστούν προβλήματα που δημιουργούν υπερβολικές αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων, αλλά ιδιαίτερα όσον αφορά τη Διάσκεψη για την Κύπρο αυτό που απαιτείται είναι επαρκής προετοιμασία ώστε να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις της Άγκυρας όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας».

Θέματα, είπε, «που μέσα από τις ενέργειες μας έγινε κατορθωτό να υιοθετηθούν απόλυτα από τον ΓΓ, ο οποίος τόσο στις 4 Ιουνίου 2017 όσο και στις 30 Ιουνίου κατέστησε σαφέστατο ότι χωρίς την επίλυση του θέματος της ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Αυτές είναι οι παράμετροι μέσα στις οποίες κινηθήκαμε και θέλουμε να κινηθούμε».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «καταβάλλω προσπάθειες ώστε μέσα και από την παρουσία των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να υπάρξει τέτοια επιρροή πάνω στην Άγκυρα, ώστε να κατανοήσει όχι μόνο ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και για την ίδια, με ένα όρο, ότι επιτέλους θα μας αφήσουν να αποφασίζουμε για την τύχη μας εμείς, να αποφασίζουν οι Κύπριοι για το πώς θέλουν να πορευτούν στο μέλλον, και να πάψουν να θεωρούν ότι μπορεί να κάνουν προτεκτοράτο την Κύπρο μέσα από την επιβολή της θέσης τους στους Τουρκοκύπριους».

Θέλω να ελπίζω, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ότι θα υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας, ότι θα υπάρξει αλλαγή της στάσης γιατί αυτό που θέλουμε δεν είναι νέους ήρωες, αυτό που θέλουμε είναι τους συμπατριώτες μας, τους νέους να εργάζονται να προκόβουν, να δημιουργούν για την πατρίδα μας». Αλλά, πρόσθεσε, «μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, και ιδιαίτερα μέσα σε ένα κράτος απόλυτα ταυτισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι ενωμένοι αν κινηθούμε διότι μόνο έτσι μπορούμε να τμήσουμε τις θυσίες των ηρώων, τη θυσία του Παντελή Κατελάρη», είπε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό
Κ. Κόμπος: Η προσπάθεια για την αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί
Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ