Χτύπησε το… καμπανάκι για την τελική ευθεία του προεκλογικού ο Ντάισελμπλουμ

Ο Μάριο Σεντένο αναλαμβάνει σήμερα Πρόεδρος του Eurogroup αντικαθιστώντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ , ο οποίος υπηρέτησε στη θέση αυτή από το 2013 και ήταν πρωταγωνιστής στα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου του 2013.
 
Στη συνέντευξή του ο απερχόμενος Πρόεδρος, ο οποίος ρωτήθηκε και για τη διαχείριση της κυπριακής κρίσης, δήλωσε ότι τα όσα έγιναν στην Κύπρο «άλλαξαν το παιχνίδι».
 
Σε ό,τι αφορά το αρχικό σχέδιο του bail in που περιλάμβανε απώλειες και για τους μικρότερους καταθέτες με λιγότερα από 100.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχεται ότι δεν έπεισε την κοινή γνώμη πως το μέτρο δεν παραβίαζε την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην ΕΕ.
 
Η δήλωση αυτή έριξε λάδι στη φωτιά του προεκλογικού 15 μέρες πριν οι ψηφοφόροι πάνε στην κάλπη για να εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Τα επιτελεία των υποψηφίων ερμήνευσε το καθένα με τον δικό του τρόπο τη δήλωση Ντάισελμπλουμ. Από το ΔΗΣΥ ο Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνει σε ανακοίνωση πως ο Γ.Ντάϊζελμπλουμ απλώς υπενθυμίζει τις ευθύνες εκείνων που απέρριψαν την ηπιότερη πρόταση που απέσπασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και έστειλαν τη χώρα στο «κούρεμα»
 
«Τίποτα τα καινούριο ή άγνωστο δεν υπάρχει στη συνέντευξη του μέχρι τώρα προέδρου του Γιούρογκρουπ».
 
Ο ολλανδός πολιτικός δεν είπε στη συνέντευξή του κάτι διαφορετικό από αυτά που εδώ και χρόνια γνωρίζουμε. Απλώς υπενθύμισε πόσο μεγάλη προσπάθεια έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αποτρέψει το χειρότερο και πόσο άστοχη υπήρξε η απόφαση της Βουλής που μας οδήγησε κατ’ευθείαν στο «κούρεμα» επισημαίνει.
 
«Είναι γι’αυτό το λόγο που πρέπει να απαντήσουμε στο Επιτελείο Ν.Παπαδόπουλου ότι σημασία δεν έχει ποιός πρότεινε τι, αλλά το γεγονός ότι εκείνες τις κρίσιμες ώρες ο Ν.Παπαδόπουλος, μαζί με το ΑΚΕΛ, απέρριψε την ηπιότερη πρόταση του ειδικού τέλους και οδήγησε κατ’ευθείαν στο «κούρεμα» -το οποίο εξάλλου και υπερψήφισε» καταλήγει ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου σημειώνει στην λιτή ανακοίνωση του πως ο κ. Νταϊσελμπλουμ εκθέτει τον κ. Αναστασιάδη
 
«Ο κ. Νταϊσελμπλουμ, με δηλώσεις του στους Financial Times, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι ήταν η Κυπριακή κυβέρνηση που πρότεινε το πρώτο κούρεμα για καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ.Ο ίδιος ο κ. Νταϊσελμπλουμ δηλώνει ότι μετανιώνει γι’ αυτό. Μόνο ο κ. Αναστασιάδης παραμένει αμετανόητος».
 
Το επιτελείο του Σταύρου Μαλά υπενθυμίζει πως στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο κ. Αναστασιάδης ρητά δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κούρεμα καταθέσεων, γιατί «αποτελεί καταστροφή για την Κύπρο».
 
«Δεκαπέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του όχι μόνο συμφώνησε για κούρεμα των καταθέσεων, αλλά το πρότεινε κιόλας, όπως δήλωσε στη Financial Times o απελθών πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τόση είναι η αξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη. Για άλλα δεσμεύεται, άλλα κάνει».
 
Την ίδια ώρα το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα σημειώνει πως διατηρείται θολό το τοπίο αναφορικά με το κούρεμα καταθέσεων.
«Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο αφού ο Ολλανδός πολιτικός επιμένει ότι ήταν πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης το κούρεμα, αδειάζοντας τον κ. Αναστασιάδη, ενώ αφήνει να νοηθεί ότι το μέτρο δεν παραβίαζε την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην ΕΕ».
 
«Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι φέρει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη που πρότεινε ή αποδέχθηκε το δεύτερο κούρεμα, όπως τεράστιες ευθύνες φέρουν και οι βουλευτές που το ψήφισαν ενώ είχαν ενώπιον τους άλλες επιλογές όπως η πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για να ληφθούν τα επιτόκια των τριών χρόνων. Κυβέρνηση Αναστασιάδη και βουλευτές επέλεξαν τη χειρότερη λύση που μας οδήγησε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα» καταλήγει.
 
Τέλος το επιτελείο του Χρίστου Χρίστου σημειώνει πως οι δηλώσεις του Νταϊσελμπλουμ στο «Financial Times», επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι η Κυπριακή κυβέρνηση ήταν αυτή που πρότεινε το πρώτο κούρεμα, για καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ.
 
«Επαναφέρει όμως και στις μνήμες μας την ληστεία που διέπραξε η Κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με όσους ψήφισαν το δεύτερο κούρεμα καταθέσεων. Ο λαός έχει μνήμη και θυμάται αυτούς που τον λήστεψαν, γι’ αυτό στις επερχόμενες εκλογές θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στο κατεστημένο, ψηφίζοντας τον μοναδικό αντισυστημικό υποψήφιο, τον Χρίστου Χρίστου» καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον