Ο Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε την μεγάλη προσπάθεια του ΠτΔ να αποτρέψει το χειρότερο

 
"Ο Γ.Ντάϊζελμπλουμ απλώς υπενθυμίζει τις ευθύνες εκείνων που απέρριψαν την ηπιότερη πρόταση που απέσπασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και έστειλαν τη χώρα στο «κούρεμα»". Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας στις επικρίσεις υποψηφίων και κομμάτων αναφορικά με τη δήλωση του απερχόμενου Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στους FT, ότι το κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100,000 ευρώ ήταν πρόταση της Κυπριακής κυβέρνησης.
 
Όπως λέει ο κ. Προδρόμου, "τίποτα τα καινούριο ή άγνωστο δεν υπάρχει στη συνέντευξη του μέχρι τώρα προέδρου του Γιούρογκρουπ κ.Γ.Ντάϊζελμπλουμ. Τα γεγονότα είναι γνωστά", και συνεχίζει αναφέροντας ότι "προσπαθώντας να αποτρέψει την προδιαγραφόμενη τάση στο Γιούρογκρουπ που ήταν να κλείσουν δυο τράπεζες στην Κύπρο και να επιβληθεί «κούρεμα» καταθέσεων, ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης απέσπασε, μετά από μεγάλες προσπάθειες, απόφαση για ένα περιορισμένο ειδικό τέλος (6,75%/9,9%). Η απόφαση αυτή του Γιούρογκρουπ, που δεν άλλαξε ποτέ μέχρι που την απέρριψε η αντιπολίτευση στη Λευκωσία, στόχευε να ικανοποιήσει την απαίτηση των δανειστών μας όπως συμβάλει και η ίδια η Κύπρος στο πρόγραμμα διάσωσής της".
 
Όμως, συνεχίζει ο Εκ.Τύπου του ΔΗΣΥ, "η πρόταση αυτή που κατάφερε να φέρει στη Λευκωσία ο Πρόεδρος, αφού στο μεταξύ προστέθηκε και πλήρης απαλλαγή για τις μικρές καταθέσεις (μέχρι € 20.000), δυστυχώς απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων".
 
Μετά από αυτή την απόφαση της Βουλής, σημειώνει ο κ. Προδρόμου, "ακολούθησε αναπόφευκτα η ψήφιση νομοθεσίας που έδινε την εξουσία στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να επιβάλει, ως «αρχή εξυγίανσης», το «κούρεμα» καταθέσεων που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση". 
 
"Ο ολλανδός πολιτικός δεν είπε στη συνέντευξή του κάτι διαφορετικό από αυτά που εδώ και χρόνια γνωρίζουμε. Απλώς υπενθύμισε πόσο μεγάλη προσπάθεια έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αποτρέψει το χειρότερο και πόσο άστοχη υπήρξε η απόφαση της Βουλής που μας οδήγησε κατ’ευθείαν στο «κούρεμα»", συμπληρώνει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Προδρόμου, και εξηγεί:"Είναι γι’αυτό το λόγο που πρέπει να απαντήσουμε στο Επιτελείο Ν.Παπαδόπουλου ότι σημασία δεν έχει ποιός πρότεινε τι, αλλά το γεγονός ότι εκείνες τις κρίσιμες ώρες ο Ν.Παπαδόπουλος, μαζί με το ΑΚΕΛ, απέρριψε την ηπιότερη πρόταση του ειδικού τέλους και οδήγησε κατ’ευθείαν στο «κούρεμα» -το οποίο εξάλλου και υπερψήφισε". Ο Εκ.Τύπου του ΔΗΣΥ, διερωτάται τέλος, "γιατί φωνάζει σήμερα το επιτελείο του; Επειδή απέτρεψαν την πρόταση που κατάφερε να φέρει ο Πρόεδρος και τελικά έστειλαν τη χώρα κατ’ευθείαν στο κούρεμα;".
 
"Κάποιοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη"
 
Απάντηση στις επικρίσεις επιτελείων και κομμάτων έδωσε και το εκλογικό επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του λέει πως "κάποιοι θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη. Συγνώμη από τον κυπριακό λαό, τον οποίο μέσα από τις πολιτικές τους εκτιμήσεις και αποφάσεις, τον οδήγησαν σε κούρεμα καταθέσεων".
 
Σύμφωνα με το επιτελείο Αναστασιάδη, "κάποιοι, θα πρέπει να αναλογιστούν τις τόσο εσφαλμένες τους αναλύσεις και αξιολογήσεις, οι οποίες τους οδήγησαν να απορρίψουν την πρόταση που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ειδικό τέλος καταθέσεων, με αποτέλεσμα το κλείσιμο μιας τράπεζας και το κούρεμα άλλης. Οι δηλώσεις του κ. Γ. Ντάιζελμπλουμ επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό. Αυτό, το οποίο ήταν ήδη γνωστό και το οποίο θέσαμε ουκ ολίγες φορές. Ότι αντί το κλείσιμο των δυο τραπεζών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαπραγματεύτηκε σκληρά για να πετύχει ειδικό τέλος στις καταθέσεις. Μια πρόταση, την οποία, τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ αλλά και το ΑΚΕΛ απέρριψαν. Όσο και εάν ενοχλούν τα γεγονότα, αυτά δεν αλλάζουν. Και είναι καλύτερα αντί των επικρίσεων η αντιπολίτευση έστω και τώρα να απολογηθεί προς τον κυπριακό λαό.
 
"Εμείς συνεχίζουμε στην σταθερή πορεία που χαράξαμε. Μαζί με τους πολίτες. Με ασφάλεια και προοπτική", καταλήγει η ανακοίνωση του επιτελείου Αναστασιάδη.
 
 
Οι ανακοινώσεις επιτελείων και κομμάτων μετά τη συνέντευξη Νταϊσελμπλουμ
  
Επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου
“Ο κ. Νταϊσελμπλουμ εκθέτει τον κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Νταϊσελμπλουμ, με δηλώσεις του στους Financial Times, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι ήταν η Κυπριακή κυβέρνηση που πρότεινε το πρώτο κούρεμα για καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Νταϊσελμπλουμ δηλώνει ότι μετανιώνει γι’ αυτό. Μόνο ο κ. Αναστασιάδης παραμένει αμετανόητος”.
 
  
Επιτελείο Σταύρου Μαλά
“Για άλλα δεσμεύεται, άλλα κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο κ. Αναστασιάδης ρητά δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κούρεμα καταθέσεων, γιατί «αποτελεί καταστροφή για την Κύπρο». Δεκαπέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όχι μόνο συμφώνησε για κούρεμα των καταθέσεων, αλλά το πρότεινε κιόλας, όπως δήλωσε στη Financial Times o απελθών πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τόση είναι η αξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη. Για άλλα δεσμεύεται, άλλα κάνει!”.  
 
Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις
"Μετά από τη σημερινή επαναβεβαίωση και από τον κύριο Ντάισελμπλουμ ότι η πρόταση για το παράνομο κούρεμα των ασφαλισμένων καταθετών ήταν πρόταση του κύριου Αναστασιάδη, νομίζουμε είναι αρκετό να παραπέμψουμε στην πιο κάτω ρήση του Λίνκολν: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό". 

ΕΔΕΚ
“Οι δηλώσεις Γερούν Ντάισελμπλουμ αφήνουν για ακόμα μια φορά ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον Ν. Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του. Από τα όσα δήλωσε στους Financial Times ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεχωρίζουν δύο σημαντικά στοιχεία: Το κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες δεν ήταν νόμιμο και δεν έπρεπε να γίνει. Η πρόταση του κουρέματος ήταν πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Τα πιο πάνω αφήνουν για ακόμα μια φορά ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του οι οποίοι συστηματικά προσπαθούν: να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τα όσα δεινά επισώρευσαν στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή οικονομία με το κούρεμα των καταθέσεων, να μεταφέρουν τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση σε τρίτους”.
 
Επιτελείου Χρίστου Χρίστου
Οι δηλώσεις του Νταϊσελμπλουμ στο «Financial Times», επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι η Κυπριακή κυβέρνηση ήταν αυτή που πρότεινε το πρώτο κούρεμα, για καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ. Επαναφέρει όμως και στις μνήμες μας την ληστεία που διέπραξε η Κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με όσους ψήφισαν το δεύτερο κούρεμα καταθέσεων. Ο λαός έχει μνήμη και θυμάται αυτούς που τον λήστεψαν, γι’ αυτό στις επερχόμενες εκλογές θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στο κατεστημένο, ψηφίζοντας τον μοναδικό αντισυστημικό υποψήφιο, τον Χρίστου Χρίστου”.
 
Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
“Εκτεθειμένος ο εμπνευστής του κουρέματος κάτω των 100.000 ευρώ, κ. Αναστασιάδης, από τις σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. Η σημερινή δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ στους F.T. πως η πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ήταν κυπριακής ιδιοκτησίας, εκθέτει ανεπανόρθωτα τον απερχόμενο Πρόεδρο, κ. Αναστασιάδη. Φαίνεται πως εν πλήρει συνειδήσει προσπαθεί να εξαπατήσει τον λαό, όταν τόσο καιρό ισχυρίζεται πως η πρόταση προήλθε από την Ευρώπη. Πριν λίγες μέρες ο κ. Αναστασιάδης και το επιτελείο του, πανηγύριζαν για δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ που ικανοποιούσαν τους επικοινωνιακούς τους σχεδιασμούς. Διερωτάται κανείς τι έχουν να πουν τώρα; Οι Κύπριοι πολίτες έχουν ανάγκη να στείλουν στο πολυτελές σπίτι τους, όσους πολιτεύονται στη βάση του ψεύδους και των κενών "δεσμεύσεων". Αφήνουμε λοιπόν τον κ. Αναστασιάδη και την αναξιοπιστία του, στην κρίση του κυπριακού λαού”.
 
Επικεφαλής Προεκλογικού Προγράμματος Ανδρέα Θεμιστοκλέους
"Κυβέρνηση Αναστασιάδη και βουλευτές επέλεξαν τη χειρότερη λύση που μας οδήγησε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα. Διατηρείται θολό το τοπίο αναφορικά με το κούρεμα καταθέσεων. Οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο αφού ο Ολλανδός πολιτικός επιμένει ότι ήταν πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης το κούρεμα, αδειάζοντας τον κ. Αναστασιάδη, ενώ αφήνει να νοηθεί ότι το μέτρο δεν παραβίαζε την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων στην ΕΕ. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι φέρει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη που πρότεινε ή αποδέχθηκε το δεύτερο κούρεμα, όπως τεράστιες ευθύνες φέρουν και οι βουλευτές που το ψήφισαν ενώ είχαν ενώπιον τους άλλες επιλογές όπως η πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα για να ληφθούν τα επιτόκια των τριών χρόνων. Κυβέρνηση Αναστασιάδη και βουλευτές επέλεξαν τη χειρότερη λύση που μας οδήγησε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα”.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ