Ανοίγματα Μαλά στον Νικόλα ενόψει δεύτερου γύρου των Προεδρικών

Ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών επιχειρεί να κρατήσει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ).
 
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο ίδιος θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, ο Σταύρος Μαλάς τόνισε πως δεν θα μπει ποτέ στη διαδικασία να καπελώνει άτομα επειδή έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του.
 
«Είναι πολύ λογικό να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες. Όταν όμως υπάρχει πολιτική εντιμότητα και σεβασμός από τον Πρόεδρο προς τη διαφορετική άποψη, τότε αυτό είναι στοιχείο ενίσχυσης της δημοκρατίας και τις συναίνεσης», υπέδειξε ο κ. Μαλάς,  
 
«Δεν θα χαϊδέψω τα αυτιά του κόσμου αν εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτό νομίζω πρέπει να το εκτιμήσουν εκείνοι που θα χάσουν στον πρώτο γύρο. Διότι αν θέλουν και αυτοί να μετουσιώσουν σε πραγματικότητα τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση που ευαγγελίζονται, θα πρέπει να στηρίξουν τον Πρόεδρο στη βάση των αρχών που διακηρύττει και στη βάση μιας αξιοκρατικής, διαφανούς και κοινωνικά ευαίσθητης πολιτικής», υπογράμμισε.   
 
Διαβάστε πιο κάτω το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης Σταύρου Μαλά στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ):
 
ΕΡ: Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό στο δεύτερο γύρο των εκλογών και κατά πόσο είναι εφικτή η συνεργασία με το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ώστε να υπάρξει ένα σημαντικό αντίβαρο στη υποψηφιότητα Αναστασιάδη;
 
ΑΠ: Να πω ότι δεν μπορούμε να συζητούμε τώρα, πριν να πάμε στον πρώτο γύρο, με λογικές δευτέρου γύρου. Όμως εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση στον κυπριακό λαό την οποία ονομάζουμε συμβόλαιο.
 
Υπάρχουν οι αρχές λύσης του Κυπριακού, η διαδικασία, η τελική κατάληξη, υπάρχει η βασική μας φιλοσοφία στην εσωτερική διακυβέρνηση, στην οικονομία, σε θέματα διαφθοράς κ.τ.λ.
 
Δύο από τις προτάσεις που τίθενται ενώπιον του κυπριακού λαού θα περάσουν στο δεύτερο γύρο. Εγώ έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι οι αρχές του δικού μας προγράμματος είναι εκεί και όταν θα περάσουμε στο δεύτερο γύρο, διότι αυτό πιστεύουμε θα γίνει, αυτή η πρόταση είναι που θα προκριθεί. Και βεβαίως είναι μια πρόταση εξουσίας. Δεν είναι μια πρόταση που έχει ημερομηνία λήξης 29 Ιανουαρίου.
 
Από την άλλη ο κ. Λιλλήκας λέει ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε λογικές διαπλοκής και ανταλλαγμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος κατεβαίνει με το σύνθημα «με τη δύναμη της νέας γενιά». Ε, τι θέλει η νέα γενιά; Αξιοκρατία, διαφάνεια, δεν θέλει πολιτική διαπλοκή.
 
Επομένως ένας ανεξάρτητος υποψήφιος και αυριανός Πρόεδρος, δεν μπορεί να κρίνεται από εκείνους που έχασαν, ότι δεν μου έβαλαν τον δικό μου στο Υπουργείο, άρα δεν τον στηρίζω.
 
Πρέπει να κρίνεται αν είναι αξιόπιστος, με τις θέσεις και τα άτομα που θα χρησιμοποιήσει, αν το πρόγραμμά του μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις σε οικονομία και Κυπριακό, αν είναι ένας πρόεδρος που κάποιος μπορεί να έχει μια συνεργασία έντιμη έστω και αν διαφωνεί σε κάποια πράγματα.
 
Διότι είναι πολύ λογικό να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες. Όταν όμως υπάρχει πολιτική εντιμότητα και σεβασμός από τον Πρόεδρο προς τη διαφορετική άποψη, τότε αυτό είναι στοιχείο ενίσχυσης της δημοκρατίας και τις συναίνεσης.
 
Και εγώ δεν θα μπω ποτέ στη διαδικασία να καπελώνω άτομα επειδή έχουν διαφορετική άποψη από τη δική μου σε αντίθεση με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί συναινετικά.
 
Και η συναίνεση αυτή τη στιγμή στα εθνικά θέματα είναι κομβικής σημασίας, επειδή είναι μεν επικίνδυνη, η παράταση του Κυπριακού, είναι εξίσου επικίνδυνη η διαχείριση του Κυπριακού και η κατάληξη σε μια συμφωνία η οποία να μην περάσει.
 
Θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού αν ένας Πρόεδρος φέρει μια λύση που να μην περάσει γιατί έχει κάποια σκοπιμότητα. Για αυτό δεν πρόκειται ποτέ να μπω στη λογική να χωρίσω τον κυπριακό λαό στους μεν και στους δε. Πρέπει να δημιουργήσω ως νέος Πρόεδρος συναίνεση και αυτή η συναίνεση θα δημιουργηθεί με απευθείας επαφή και με την κοινωνία και μια ειλικρινή σχέση με την κοινωνία.
 
Δεν θα χαϊδέψω τα αυτιά του κόσμου αν εκλεγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτό νομίζω πρέπει να το εκτιμήσουν εκείνοι που θα χάσουν στον πρώτο γύρο. Διότι αν θέλουν και αυτοί να μετουσιώσουν σε πραγματικότητα τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση που ευαγγελίζονται, θα πρέπει να στηρίξουν τον Πρόεδρο στη βάση των αρχών που διακηρύττει και στη βάση μιας αξιοκρατικής, διαφανούς και κοινωνικά ευαίσθητης πολιτικής. 
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον