Ν. Αναστασιάδης: Άψογη συνεργασία παρά τις διαφωνίες με Ελεγκτή

Αλλαγή κουλτούρας στο πνεύμα της ατιμωρησίας που επικρατούσε στους δημόσιους υπάλληλους, διαπιστώνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος επέδωσε σήμερα την ετήσια Έκθεση του για το 2016 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος συνεχάρη για το έργο του και σημείωσε την άψογη συνεργασία που έχουν, παρά τις όποιες διαφωνίες είχαν ως προς τις αρμοδιότητες.
 
Παραδίδοντας την Έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο όγκος της Έκθεσης έχει σμικρυνθεί κατά πολύ και ο λόγος είναι γιατί η Υπηρεσία, στη βάση εισήγησης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, έχει αλλάξει την πρακτική ετοιμασίας των θεμάτων και εκδίδει επιμέρους εκθέσεις για κάθε θέμα το οποίο ολοκληρώνει.
 
Ως εκ τούτου, στην Έκθεση αυτή περιλαμβάνεται, όπως είπε, ο κατάλογος των Εκθέσεων που έχουν εκδοθεί καθώς και η έκθεση ελέγχου επί της δημοσιονομικής έκθεσης που έχει εκδώσει η Γενική Λογίστρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σας την παραδίδω και ευχαριστώ ακόμη μια φορά για τη συνεργασία μας», είπε.
 
Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον κ. Μιχαηλίδη για ακόμη μια φορά για το έργο της Υπηρεσίας του.
 
«Ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μου, ξέρετε πολύ καλά τις θέσεις μου, η άτεγκτη στάση είναι απαραίτητη, προκειμένου να παταχθούν οι οποιεσδήποτε καταχρήσεις, είτε εξουσίας, είτε διασπάθισης δημόσιου χρήματος», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η μέχρι σήμερα συνεργασία τους ήταν άριστη. «Αυτό που είχα πει πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια ήταν με την ολοκλήρωση των  ερευνών να δημοσιοποιούνται, έτσι ώστε να είναι πάντοτε τεκμηριωμένες», είπε, και πρόσθεσε πως μπορεί να υπήρξαν και από τις δύο πλευρές διαφωνίες, κάτι που είναι και ανθρώπινο, ως προς τις αρμοδιότητες περισσότερο πάρα ως προς τον τρόπο λειτουργίας, ωστόσο η συνεργασία ήταν άψογη. «Εύχομαι το καλύτερο και να συνεχίσετε έτσι το έργο σας για το καλό του τόπου μας», κατέληξε.
 
Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση της Έκθεσης, ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε πως πλέον μετά τη συμπλήρωση του ελέγχου του κάθε οργανισμού, η Έκθεση συντάσσεται και δημοσιοποιείται. Αυτό, σημείωσε, αντιμετωπίζει τα προβλήματα διαρροών των εκθέσεων και τις καθιστά και πιο εύχρηστες.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως στη βάση των εισηγήσεων των Βρετανών εμπειρογνωμόνων υπάρχει προσπάθεια αναβάθμισης του τρόπου που εφαρμογής των διεθνών προτύπων που ακολουθεί η Υπηρεσία κάτι που έχει αρχίσει, όπως είπε, ήδη να αντικατοπτρίζεται στις Εκθέσεις που εκδίδονται.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι με τον τρόπο που λειτουργεί ο ίδιος παραλύουν υπηρεσίες, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως οποιοσδήποτε ισχυρίζεται σήμερα ότι στην Κύπρο υπάρχει γραφειοκρατία μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε το 2011 και 2012, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.
 
Πρόσθεσε πως ο τρόπος αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και των στρεβλώσεων ή αναποτελεσματικότητας στο δημόσιο, δεν είναι να διασφαλίζουμε στους υπαλλήλους ότι δεν θα λογοδοτούν αν παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά θέτοντας σαφείς στόχους και παραδοτέα που πρέπει να έχουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
 
«Αυτοί είναι οι σύγχρονοι τρόποι αύξησης της παραγωγικότητας και όχι να υιοθετούμε μια κουλτούρα ατιμωρησίας και ο δημόσιος υπάλληλος να σκέφτεται πως ‘δεν πειράζει ότι και να κάνω έχω διασφαλισμένο ότι ποτέ δεν θα κληθώ να λογοδοτήσω’», είπε.
 
Ερωτηθείς αν διαπιστώνει αλλαγή κουλτούρας στην Κύπρο, ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως σιγά-σιγά, όχι μόνο λόγω του έργου των διωκτικών αρχών, αλλά και λόγο αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών που επιδεικνύουν πλέον μηδενική ανοχή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, «ναι αυτό το πνεύμα ατιμωρησίας που ήταν καλά εμπεδωμένο στη Δημόσια Υπηρεσία, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να διαλύεται».
 
Απαντώντας κατά πόσον πιστεύει ότι οι στρατηγικές του έχουν ωφελήσει τον πολίτη και αν έχουν σωθεί δημόσια έσοδα, εξέφρασε την πεποίθηση πως με βάση μετρήσεις που έχουν γίνει πανευρωπαϊκά για το μεγάλο ποσό που στοιχίζει στον πολίτη η διαφθορά, στον κάθε πολίτη είναι προφανές ότι το όλο πλέγμα ελέγχου μόνο καλό μπορούν να φέρουν στην οικονομία της χώρας.
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»