Κυπριακό, ΑΟΖ και παράνομες τουρκικές ενέργειες στο τραπέζι της Συνόδου της Ρώμης

Για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή, αλλά και για τις παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενημέρωσε τους ηγέτες των άλλων έξι νοτίων χωρών μελών της ΕΕ την Τετάρτη το βράδυ, στη Ρώμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συζήτηση, που διεξήχθη, όπως ανέφερε, πριν τη Σύνοδο της 23ης Φεβρουαρίου επί σειράς θεμάτων που περιλαμβάνονται και στο κοινό ανακοινωθέν της Ρώμης.

Παράλληλα εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κατανόηση που είχε από τους άλλους ηγέτες σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και την ενίσχυση μιας ακόμα καλύτερης Ευρώπης, κάτι που παρεμποδίζεται ή μειώνεται, όπως είπε, από τη συνέχιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος που παραμένει εδώ και 44 χρόνια άλυτο.

«Αυτό που είναι κοινός στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου έτσι ώστε δημιουργώντας μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, πέρα και μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος.

Στο πρώτο μέρος των εργασιών, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, και ενώ οι ηγέτες εκφράζουν ικανοποίηση για τα θετικά αποτελέσματα που είχαν τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, εντούτοις δεν παύουν, είπε, να έχουν ανησυχίες όσον αφορά τις μεταναστευτικές οδούς και ροές που διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιλογές των διακινητών, κάτι που επιβάλλει επαγρύπνηση.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν και θέματα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους αρχηγούς των έξι κρατών για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις ανακαλύψεις στην περιοχή που αποτελούν πραγματικά μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και που με τον αγωγό του East Med πιστεύω μπορεί να προσφέρουν μια πηγή ασφάλειας στην ΕΕ.

«Θέλω να επαναλάβω την ευαρέσκειά μου για την αλληλοκατανόηση και τη δημιουργία των προϋποθέσεων έτσι ώστε αυτή η Σύνοδος των 7 να αποτελέσει ένα βήμα συνεννόησης, όχι ως ξεχωριστού μπλοκ μέσα στην ΕΕ, αλλά αλληλοκατανόησης των προβλημάτων που οι χώρες του νότου αντιμετωπίζουν», συμπλήρωσε.
 
Καταλήγοντας, είπε ότι προσβλέπει η Κύπρος να φιλοξενήσει την 5η Σύνοδο των 7, πάρα πολύ σύντομα, εντός του Μαρτίου το αργότερο.

Στο μεταξύ, τη σημασία της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, οι επτά ηγέτες συζήτησαν «για τις διεθνείς και τις περιφερειακές εξελίξεις, εξελίξεις στις οποίες η ΕΕ οφείλει να δώσει το στίγμα της υπέρ του διεθνούς δικαίου, υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται ειδικά στην περιοχή μας, ειδικά στη Μεσόγειο».

"Είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής", τόνισε εξάλλου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στην 4η Σύνοδο των Μεσογειακών/Νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρώμη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και παρατήρησε: "Η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, στον Νότο. Και ιδιαίτερα τελειώνει και εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο". 

 

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ