Ναμί, Οζερσάι, Ντενκτάς και κόρη Έρογλου στη "βουλή" των κατεχομένων

 

Η «πρόεδρος» του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» Ναρίν Φερντί Σεφίκ ανακοίνωσε τα ποσοστά των κομμάτων και τα ονόματα των "εκλεγέντων" στις «εκλογές» που διενεργήθηκαν στα κατεχόμενα, την Κυριακή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ενστάσεις για τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν ως την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, στις 1700.

Τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 35,57%, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα  20,97% , το Κόμμα του Λαού 17,10%, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,61%,το Δημοκρατικό Κόμμα 7,83%, το κόμμα της Αναγέννησης 6,96%, το Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας 2,67% και το Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας 0,13%.

Στη Λευκωσία "εκλέχθηκαν" «βουλευτές» για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 6, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, 4, Κόμμα του Λαού 3, και από 1 το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα της Αναγέννησης.

Στην Αμμόχωστο για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 5, για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 3, για το Κόμμα του Λαού 2 και από 1 για τα Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα της Αναγέννησης.

Στην Κερύνεια για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 4, για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 2, για το Κόμμα του Λαού 2, και από 1 το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στη Μόρφου για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 2, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 1 και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 1.

Στο Τρίκωμο για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 3, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 1 και το Κόμμα του Λαού επίσης 1.

Στη Λεύκα για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας 1 και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα 1.

Στη «βουλή» επιστρέφει ο πρόεδρος του ΔΚ Σερντάρ Ντενκτάς. Επίσης η κόρη του Ντερβίς Έρογλου, Ρεσμιγιέ Καναλτάι έγινε για πρώτη φορά «βουλευτής» στην Αμμόχωστο.

Στη «βουλή» μπαίνουν και οι δύο διαπραγματευτές της τ/κ πλευράς Οζντίλ Ναμί (ΡΤΚ) και Κουντρέτ Οζερσάι (ΚΛ) . 

«Βουλευτής» Λευκωσίας είναι επίσης ο πρόεδρος του Τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Φικρί Τόρος (ΡΤΚ).

 

Και 9 γυναίκες στη νέα “βουλή”

Στο μεταξύ, η σύζυγος του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, Μεράλ συνεχάρη τηλεφωνικά τις εννέα γυναίκες «βουλευτίνες» που εξελέγησαν κατά τις πρόωρες «εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα και σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», η κ. Ακιντζί επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις Ρεμσιγιέ Τσανάλταϊ, Ιζλέμ Γκιουρτσάγ Αλτούγρα, Γιασεμίν Οζτουρκ, Σιλά Ουσάρ Ιντσιρλί, Ντογούς Ντεριγιά, Φαζιλέτ Οζντενέφε, Γκιουλσάχ Σανβέρ Μανάβογλου, Αϊσέλ Μπαϊμάρς και Ζαλέ Ρεφίκ Ρότζερς, στις οποίες ανέφερε ότι η αύξηση του αριθμού των γυναικών στη «βουλή» από τέσσερις στις εννέα, οδηγεί σε σημαντική εκπροσώπηση γυναικών στη «βουλή» για πρώτη φορά.

Η κ. Ακιντζί αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της προώθησης της ισότητας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και οι εννέα «βουλευτίνες» θα προωθήσουν θέματα που αφορούν την ισότητα της γυναίκας.

 

Εκτός συμμαχίας το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα

Στο μεταξύ, το πολιτικό γραφείο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) είχε την πρώτη του συνεδρία ΄μετά τις "εκλογές" και αποφάσισε ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμμαχία με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην απόφαση αναφέρεται ότι η εντολή για το σχηματισμό «κυβέρνησης» αναμένεται να δοθεί στον ηγέτη του ΚΕΕ και προστίθεται ότι το ΡΤΚ δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος σε συνασπισμό με αυτό το κόμμα.

Προστίθεται ότι αν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας δεν μπορέσει να προχωρήσει στο σχηματισμό «κυβέρνησης» τότε υπάρχουν άλλα μοντέλα διακυβέρνησης και αν χρειαστεί το ΡΤΚ θα αξιολογήσει τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των ευθυνών του προς τους πολίτες.
 

 

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ