Ν. Αναστασιάδης: Καμιά ενόχληση από Ισραήλ για το θέμα των Ιεροσολύμων

Τη θέση πως το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα και το πώς θα διαμορφωθεί γενικότερα η πολιτική σκηνή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανάλογα με το ποιες τάσεις θα διαφανεί ότι επικρατούν μέσα από τις λεγόμενες εκλογές, θα επηρεάσουν την παραπέρα πορεία σε σχέση με το Κυπριακό, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα απέρριψε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως η στάση της Λευκωσίας στο θέμα των Ιεροσολύμων συνέτεινε στην αναβολή της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου για την Τριμερή  Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως "είναι καλά γνωστές προς τον κ. Νετανιάχου, αλλά και γενικότερα, οι θέσεις μας, και οι δικές μας και της Ελλάδας αλλά και γενικότερα της Ευρώπης." Είπε ακόμη πως στο γραφείο του έχει δυο απευθείας γραμμές επικοινωνίας με γραφεία Πρωθυπουργών, μια με τον `Ελληνα Πρωθυπουργό Άλέξη Τσίπρα και μια με τον κ. Νετανιάχου.

Ερωτηθείς, στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στο ΚΥΠΕ, σε σχέση με τις "εκλογές" της Κυριακής στα κατεχόμενα και κατά πόσον μια «κυβέρνηση» με διαφορετική ενδεχομένως προσέγγιση από αυτή του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα επηρεάσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό και το αποτέλεσμά τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: "Βεβαίως είναι παράνομες οι `εκλογές`. Θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη σύνθεση της `κυβέρνησης`, αλλά δεν είναι ο λεγόμενος πρωθυπουργός που διαπραγματεύεται το Κυπριακό. Είναι ο εκάστοτε εκλελεγμένος ηγέτης της τ/κ κοινότητας".

Όμως, πρόσθεσε, "χωρίς αμφιβολία, θα επηρεάσει ενδεχόμενα τη βούληση και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας, εάν η πλειοψηφία των κομμάτων θα είναι αντίθετη με τη μορφή λύσης που διαπραγματευόμαστε. ‘Όπως επίσης άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά δυστυχώς την τ/κ κοινότητα είναι η επιρροή που ασκεί, με διάφορους τρόπους, ελέγχοντας την τ/κ κοινότητα, η Τουρκία".

"Και συνεπώς έχετε απόλυτο δίκαιο ότι θα επηρεάσουν την παραπέρα πορεία τα αποτελέσματα των παράνομων εκλογών που γίνονται αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί γενικότερα η πολιτική σκηνή μέσα στην κοινότητα των Τ/κ ανάλογα με το ποιες τάσεις θα διαφανεί ότι επικρατούν μέσα από τις λεγόμενες εκλογές", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ερωτηθείς σε σχέση με την αναβολή της Τριμερούς Συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών, με την Ελλάδα και το Ισραήλ, μετά που ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να έλθει στην Κύπρο, και κληθείς να σχολιάσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Νετανιάχου είναι ενοχλημένος από τη στάση της Λευκωσίας και της Αθήνας σε σχέση με το θέμα των Ιεροσολύμων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο κ. Νετανιάχου δεν μπορούσε να παραστεί λόγω μιας κρίσιμης συνεδρίας της Κνεσέτ και εξαρτάται από μια ψήφο η Κυβέρνηση Νετανιάχου.

"Εκείνος που εγείρει το θέμα είναι Υπουργός της Κυβέρνησης Νετανιάχου. Συνεπώς, όπως μας διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα ήταν αδύνατο να συμμετάσχει. Έχουμε ζητήσει να διαφανεί κατά πόσον υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες ημερομηνίες ώστε τόσο ο κ. Τσίπρας να μπορεί όσο και εμείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε και πολύ πλησίον των εκλογών. Έτσι υπάρχει μια διαβούλευση να δούμε εάν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου, διαφορετικά μετά τις εκλογές", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί επίσης Τριμερής Συνάντηση με την Ιορδανία, στη Λευκωσία, στις 16 Ιανουαρίου. "Ελπίζω να μην υπάρξουν και εκεί κάποια απρόοπτα. Η ουσία είναι  μια: ότι έχουμε τέτοιες σχέσεις, έχουμε δημιουργήσει τέτοιες προϋποθέσεις που εάν δεν γίνει τώρα η Τριμερής, θα γίνει μετά. Αντίθετα (οι συνεργασίες αυτές) διευρύνονται μάλιστα", επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Ιεροσολύμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είναι καλά γνωστές προς τον κ. Νετανιάχου, αλλά και γενικότερα, οι θέσεις μας, και οι δικές μας και της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης. "Επομένως δεν είναι κάτι που ξένισε η στάση η δική μας. Δεν θα μπορούσαμε να αποστούμε από θέσεις της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου αντιλαμβάνεται ότι λόγω και των φιλικών μας σχέσεων, που είναι άριστες και με τα αραβικά κράτη και με την Παλαιστίνη, μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικότερο ρόλο σε σωρεία θεμάτων, τηρώντας μια θέση αρχής παρά απλώς δίδοντας μια ψήφο υπέρ του να ονομαστούν τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ", επεσήμανε.

Δεν νομίζω, πρόσθεσε, "να είναι αυτός ο τρόπος επίλυσης ενός τόσο μακροχρόνιου προβλήματος. Και συνεπώς δεν μπορεί να ήταν πολύ περισσότερο ευτυχής ο κ. Νετανιάχου εάν ψηφίζαμε υπέρ της απόφασης του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά και σε τίποτε δεν συνέτεινε (το θέμα αυτό) στο να αναβληθεί (η επίσκεψη του κ. Νετανιάχου). Αντίθετα προγραμματίζετο μάλιστα και τελετή κατά την οποία θα παρελαμβάνετο το πολεμικό σκάφος που έχουμε παραγγείλει, και παραδόθηκε, κατά την ημέρα της Συνόδου. Θα εγίνετο προγενέστερα της Τριμερούς Συνόδου η τελετή παράδοσης στη ναυτική βάση στο Μαρί", ανέφερε.
 
Κληθείς να πει αν είχε κάποια επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου για να συζητήσουν αυτό θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως "είχαν οι διπλωματικές μας αποστολές, ο Διευθυντής του Διπλωματικού μου Γραφείου με τον αντίστοιχο του κ. Νετανιάχου. Αλλά θέλω να αποκαλύψω κάτι: Είναι δυο οι απευθείας γραμμές που έχω στο γραφείο με γραφεία Πρωθυπουργών, η μια με τον κ. Τσίπρα, η άλλη με τον κ. Νετανιάχου. Συνεπώς είναι εύκολη η επικοινωνία μεταξύ μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα".
 
Κληθείς να προβεί σε μια αποτίμηση της επίσημης επίσκεψής του στο Ριάντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στο ΚΥΠΕ πως ήταν μια πραγματικά ιστορική επίσκεψη "ιδιαιτέρως ωφέλιμη τόσο για τον κυπριακό λαό, όσο και για τους φίλους Σαουδάραβες, διότι όντας μέλος της ΕΕ μπορούμε να συμβάλουμε, όπως πράττουμε και για κάποιες άλλες φίλες χώρες, σημαντικά σε αποφάσεις που αφορούν είτε τις σχέσεις με την ΕΕ, είτε την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή."
 
Σημείωσε πως η Σαουδική Αραβία διατηρούσε διαπιστευμένο Πρέσβη στην Κύπρο μεταξύ του 1960 και του 1963. "Μετά τα γεγονότα (του 1963) διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις μαζί μας και εν συνεχεία για πρώτη φορά διαπίστευσε Πρέσβη, ο οποίος έχει έδρα την Αθήνα, το 2015. Έτσι ξεκίνησε να κτίζεται και με τη Σαουδική Αραβία μια ακόμα στενότερη σχέση, η οποία οδήγησε, αφενός στην διαπίστευση το 2015, αλλά και αφετέρου στη χθεσινή πρώτη επίσκεψη, επίσημη ή εργασίας - χθες ήταν επίσημη – στη Σαουδική Αραβία από το 1960", ανέφερε.

"Και αν λάβετε υπόψη τον ρόλο που διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία μέσα στον αραβικό κόσμο, μέσα στην Ισλαμική Διάσκεψη,  όπως εξίσου εκείνου της Αιγύπτου, καταλαβαίνετε πόσο μεγίστης σημασίας ήταν. Υπεγράφησαν τρεις σημαντικές συμφωνίες, η σημαντικότερη ενδεχόμενα των οποίων είναι αυτή για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, αλλά και η διαβούλευση μεταξύ των Υπουργείων όπως εξίσου και (εκείνη) των αερομεταφορών. Εκείνο που λείπει είναι η απευθείας σύνδεση. Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές", ανέφερε.

Είπε πως είναι απόφαση και των δυο Κυβερνήσεων οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών να εντατικοποιηθούν, να εμβαθυνθούν και να γίνουν ακόμα πιο στενές, ενώ αναφέρθηκε και στα περιφερειακά προβλήματα και τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι ένα θέμα "που επηρεάζει και εμάς εμμέσως και την Ευρώπη ευρύτερα".

Για κάθε εστία αστάθειας που δημιουργεί πρόσφυγες, εκείνη που καλείται να πληρώσει το κόστος στο τέλος – τέλος είναι η Ευρώπη, επεσήμανε και πρόσθεσε πως είναι καλά γνωστός ο κίνδυνος που διέτρεξε η Ευρώπη όσον αφορά τη συνοχή της, με τις ροές προσφύγων από την Τουρκία, που προέρχοντο από τη Συρία προς την Ευρώπη.

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά