Τα θετικά πρόσημα της πρώτης επίσκεψης Αναστασιάδη στο Ριάντ

 

Νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Σαουδική Αραβία, η πρώτη επίσκεψη Κυπρίου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη στο Ριάντ, σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία μετά τα όσα εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στη σκιά του ανταγωνισμού, μεταξύ Σαουδαράβων και Ταγίπ Ερντογάν, για την ηγεμονία του ισλαμικού κόσμου.

Η Λευκωσία έστειλε το μήνυμα από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα πως μπορεί και έχει τη βούληση να παίξει ρόλο γεφυροποιού σε συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης και της ασφάλειας, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης αλλά και λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τους Σαουδάραβες αυτή την περίοδο έχει τη σημασία της με βάση τα όσα διαδραματίζονται στον γειτονικό Λίβανο, καθώς είναι γνωστές οι καλές σχέσεις του Κυπρίου Προέδρου με τον Λιβάνιο πρωθυπουργό Αλ Χαρίρι.

Η ατζέντα των επαφών του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας περιελάμβανε περιφερειακά ζητήματα, ενεργειακά, θέματα τρομοκρατίας, διμερή σε μια σειρά από τομείς. Υπογράφηκαν συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και μνημόνιο συναντίληψης αναφορικά με πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στήθηκε μάλιστα σταθερός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργείων δύο φορές ετησίως.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε θετική αποτίμηση της επίσκεψης στο σαουδαραβικό βασίλειο, σημειώνοντας ότι «εκπληρώνεται ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου για ενίσχυση των σχέσεών της με τις χώρες του Κόλπου». Ο εκπρόσωπος επεσήμανε τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον γ.γ. του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου και ανέδειξε τον ρόλο και τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της περιοχής του Κόλπου. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν τη σημασία που μπορεί να έχουν για την Κυπριακή Δημοκρατία οι καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που πλέον στέκεται απέναντι και όχι δίπλα από τον Τούρκο πρόεδρο που καταβάλλει υπέρτατες προσπάθειες να ξεφύγει από τον κλοιό απομόνωσης που ο ίδιος δημιούργησε με τους χειρισμούς του.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος