Ο ΔΗΣΥ απαντά στις επικρίσεις των κομμάτων μετά τις δηλώσεις Αναστασιάδη για ΑΟΖ

“Όχι μόνο κατοχυρώνει διεθνώς τα δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ., αλλά η πολιτική Αναστασιάδη προχωρά και στην έμπρακτη ενάσκηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων”, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας στις αντιδράσεις των κομμάτων που προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αν η Τουρκία επιλεγεί να «προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».  
 
Στην πράξη, λέει ο κος Προδρόμου, “τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξασφαλίσει τη διαρκή στήριξη της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της Ε.Ε., των Η.Π.Α. και πολλών άλλων σημαντικών δυνάμεων στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. Αυτό μαρτυρούν εν καιρώ τοποθετήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α., του πρόεδρου της Γαλλίας Ε.Μακρόν, του Φόρεϊν Όφφις κ.ο.κ.”.  
 
Επιπρόσθετα, συνεχίζει, “η πολιτική του Προέδρου εξελίχθηκε επιτυχέστατα μέσα από ένα πλέγμα διεθνών τριμερών συμφωνιών συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη, με επίκεντρο όχι απλώς τη διασφάλιση, αλλά και την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου. Περισσότερο όμως αυτό καταγράφεται στην απρόσκοπτη συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών και των εργασιών των εταίρων μας-ενεργειακών κολοσσών μέσα στην Α.Ο.Ζ. για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου".
 
Κάποιοι , λέει ο κ. Προδρόμου, “σκόπιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν χτεσινή αναφορά του Προέδρου στις αντιφατικές και αστήρικτες αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ισχυρίζεται ότι, δήθεν, προασπίζεται «δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, ως τη θέση του”. Όμως, προσθέτει, “η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταγεγραμμένη διεθνώς και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο, ενώ πάνω σε αυτή τη θέση στηρίζεται στην πράξη η ίδια η πολιτική του που φέρνει τα απτά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε”.  “Και η θέση, φυσικά, είναι ότι ούτε τα κατεχόμενα μπορούν να κάνουν λόγο για Α.Ο.Ζ. ούτε η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει μέσα στην κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας”, καταλήγει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι