Άναψε φωτιές η αναφορά Αναστασιάδη σε ΑΟΖ της παρανόμου οντότητας

Αντιδράσεις προκαλεί η χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αν η Τουρκία επιλεγεί να «προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Η συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στο πλαίσιο δήλωσης του Νίκου Αναστασιάδη, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  
 
«Οι όποιες απειλές της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία».
 
«Εάν», συνέχισε, «επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Για να υποδείξει ωστόσο με νόημα πως «αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».
 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος
«Η χτεσινή δήλωση του κ. Αναστασιάδη για την κυπριακή ΑΟΖ και την αμφισβήτηση από πλευράς Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι επικίνδυνη και απολύτως λανθασμένη», ανέφερε σε δήλωση του ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Και συνέχισε: «Όταν ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι ‘’εάν η Τουρκία επιλέγει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας’’, τότε ουσιαστικά ο κ. Αναστασιάδης:
 
1. Διχοτομεί την κυπριακή ΑΟΖ και παραχωρεί τη μισή στο ψευδοκράτος.
2. Προσκαλεί και προκαλεί την Τουρκία να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.
3. Δίνει το άλλοθι στην Τουρκία ότι οι παραβιάσεις της γίνονται για να ‘’προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων’’ και αγνοεί το γεγονός ότι το τεμάχιο 6, όπου γίνεται η γεώτρηση των ΕΝΙ/TOTAL, το διεκδικεί η Τουρκία για τον εαυτό της και όχι τους Τουρκοκύπριους.
4. Αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους, που κρύβονται πίσω από την απόφαση του να μην καταθέσει τις συντεταγμένες οριοθέτησης της συνολικής ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της, παρά τις προεκλογικές φήμες για κάτι τέτοιο, τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη επικίνδυνη και λανθασμένη δήλωση.
 
Εάν δεν το πράξει, τότε οφείλει να ενημερώσει τον κυπριακό λαό εάν έχει συζητήσει το θέμα της ΑΟΖ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και εάν έχει κάνει τις υποχωρήσεις που υπονοούνται από τη δήλωση του».

Ο Σταύρος Μαλάς
«Μεγάλο πολιτικό ατόπημα, θεωρούμε τη χθεσινή δήλωση Αναστασιάδη αναφορικά με την ΑΟΖ και ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει πως στο μυαλό του απερχόμενου προέδρου υπάρχει θέμα αλλαγής πλεύσης από την ομοσπονδία στα δυο χωριστά κράτη. Πρόκειται για δήλωση εξαιρετικά  επικίνδυνη και άκρως απαράδεκτη για το εθνικό μας ζήτημα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού επιτελείου του Σταύρου Μαλά.
 
Για να συνεχίσει: «Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, αν οι Τούρκοι ‘’επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας’’.
 
Η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία ουδέποτε τέθηκε ως θεωρία από πλευράς Τουρκίας, ως ισχυρίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, εμπεριέχει ουσιώδεις εκτροπές:
 
Είναι δυνατό ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κάνει αναφορές σε μια ξεχωριστή ανεξάρτητη οντότητα και να αποδέχεται ότι  αυτή μπορεί  να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων;
 
Είναι ξεκάθαρο ότι,  τα ατομικά και τα κοινοτικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αποτελεσματικής προστασίας μπορούν να τύχουν μόνο με τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του τόπου στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως από καιρού έχουν συμφωνήσει οι δυο κοινότητες.
 
Από πότε ο ίδιος ο Πρόεδρος, έστω και ως θεωρία, αποδέχεται ότι αναλογεί ΑΟΖ στην παράνομη οντότητα;
 
Τέτοιες επικίνδυνες τοποθετήσεις όπως αυτή που έγινε χθες και χειρισμοί όπως αυτοί που έγιναν στο Κρανς Μοντανά από τον απερχόμενο  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απενοχοποιούν την Τουρκία και της δίνουν άλλοθι να συνεχίσει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου σε όλη τη θαλάσσια επικράτεια της.
 
Γι’ αυτό και επιβάλλεται αλλαγή διακυβέρνησης. Για να απαλλαγούμε από τέτοιες επικίνδυνες προσεγγίσεις. Ο Σταύρος Μαλάς είναι ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί το Κυπριακό με αξιοπιστία και με τρόπο που να διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού».
 

Ο Γιώργος Λιλλήκας
«Η Τουρκία με την νέα NAFTEX που εξέδωσε συνεχίζει να συμπεριφέρεται προκλητικά, να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να δείχνει όλη την επιθετικότητα της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα: «Η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
 
Οι υδρογονάνθρακες δεν είναι υπόθεση που αφορά της δύο κοινότητες. Είναι υπόθεση που αφορά το κράτος.
 
Οι πολίτες αυτού του κράτους στην περίπτωση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού θα έχουν ίδιον όφελος αφού από τις επενδύσεις και από τα οφέλη που θα προκύψουν θα ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες του συνόλου του λαού και θα έχουν όφελος όσοι πολίτες συμμετέχουν σε αυτό το κράτος.
 
Η Κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχθεί να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου ή υπό αμφισβήτηση το κυριαρχικό μας δικαίωμα για γεωτρήσεις και έρευνες σε όλη την ΑΟΖ.
 
Οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να καταγγελθούν και ένα η Τουρκία επιχειρήσει μεγαλύτερή ένταση ή να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ τότε θα πρέπει με αποφασιστικότητα να απευθυνθούμε στην Ε.Ε και να διεκδικήσουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας».
 

Ο Άντρος Κυπριανού
Επικίνδυνη και ανησυχητική αναφορικά με τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, χαρακτήρισε τη χθεσινή δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι μία είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως το μόνο που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για οριοθέτησή της με την Τουρκία.
 
«Φτάσαμε χθες στο εξής αμίμητο», είπε ο Άντρος Κυπριανού, για να υποδείξει: «Ο Πρόεδρος να αναγνωρίζει ξεχωριστή οντότητα στα κατεχόμενα και να της αναγνωρίζει και δική της ΑΟΖ, στην οποία η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει φτάνει να μην ενοχλεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Και διερωτάται κάποιος: Πού τελειώνει η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι πολλές, και το μόνο που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για οριοθέτηση με την Τουρκία».
 
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι επιχειρείται σήμερα να περάσει το μήνυμα ότι ήταν φραστικό ολίσθημα και διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε αμέσως διόρθωση αν ήταν όντως έτσι.
 
«Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η τοποθέτηση και πολύ ανησυχητική για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε.

Πυρά και στο twitter 
Η εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου, σε ανάρτησή της στο twitter αναφέρει:  


«Τελειώνει από την παρουσίαση του ´μαστερπλαν´ο @AnastasiadesCY μιλά εκτός κειμένου και να πάλι το σαρδάμ. Την προηγούμενη φορά έκανε τη μάνα αδελφή, τώρα γενναιόδωρα εκχώρησε την ΑΟΖ μας στους Τ/Κ και στην Τουρκία. Κατανοητό γιατί ΔΕΝ τον αφήνετε να βγει σε debate...@pprodromou»
 
 Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, σε ανάρτησή του στο twitter, υποστηρίζει πως «ο @AnastasiadesCY εκχώρησε την κατεχόμενη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Τουρκία.

 
«Εάν οι Τούρκοι επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην ΑΟΖ της εν λόγω παρανόμου οντότητας».

Στην εκπρόσωπο Τύπου του Νικόλα Παπαδόπουλου απάντησε μέσω twitter o εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.
 


Αναδημοσιεύοντας σχετικό ρεπορτάζ ελλαδικής ιστοσελίδας, ο κ. Προδρόμου υπέδειξε πως: «Οι Η.Π.Α. στηρίζουν την κυπριακή Α.Ο.Ζ. (Αθήνα 9.84, 12 Ιουλίου 2017)».

Η απάντηση του ΔΗΣΥ
Πυρά κατά του Προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΔΗΣΥ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πρόδρομου Προδρόμου, να απαντά ως εξής:
 
«Στην πράξη τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εξασφαλίσει τη διαρκή στήριξη της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα της Ε.Ε., των Η.Π.Α. και πολλών άλλων σημαντικών δυνάμεων στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. Αυτό μαρτυρούν εν καιρώ τοποθετήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Αντιπροέδρου των Η.Π.Α., του πρόεδρου της Γαλλίας Ε. Μακρόν, του Φόρεϊν Όφφις κ.ο.κ.
 
Επιπρόσθετα, η πολιτική του Προέδρου εξελίχθηκε επιτυχέστατα μέσα από ένα πλέγμα διεθνών τριμερών συμφωνιών συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη, με επίκεντρο όχι απλώς τη διασφάλιση, αλλά και την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου.
 
Περισσότερο όμως αυτό καταγράφεται στην απρόσκοπτη συνέχεια των ενεργειακών σχεδιασμών και των εργασιών των εταίρων μας-ενεργειακών κολοσσών μέσα στην Α.Ο.Ζ. για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου.
 
Κάποιοι σκόπιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν χτεσινή αναφορά του Προέδρου στις αντιφατικές και αστήρικτες αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ισχυρίζεται ότι, δήθεν, προασπίζεται «δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου, ως τη θέση του.
 
Όμως η θέση του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταγεγραμμένη διεθνώς και κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο, ενώ πάνω σε αυτή τη θέση στηρίζεται στην πράξη η ίδια η πολιτική του που φέρνει τα απτά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.
 
Και η θέση, φυσικά, είναι ότι ούτε τα κατεχόμενα μπορεί να κάνουν λόγο για Α.Ο.Ζ. ούτε η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει μέσα στην κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους