ΠτΔ: Οι όποιες απειλές της Τουρκίας δεν είναι προς όφελος του συνόλου των πολιτών

Δεν έχει να αντιμετωπίσει καμία απειλή η κυβέρνηση «δοθέντως ότι προχωρεί στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μάλιστα επιτυχώς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερώτηση για τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τη σημερινή παρουσίαση του έργου και του οράματός του για το μέλλον.
 
Επανέλαβε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι Τουρκοκύπριοι. «Συνεπώς οι όποιες απειλές (της Τουρκίας) δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία».
 
Εάν, συνέχισε, επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κινήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια καλύτερα οργανωμένη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αυτό θα το δούμε τους επόμενους μήνες.
 
Στην ερώτηση τί αναμένει από την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά το 1964 για πρώτη φορά η χώρα αυτή διαπίστευσε πρέσβη της στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2015. «Επιδίωξη και στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με όλα τα κράτη και του Αραβικού Κόλπου». Όπως εξήγησε, είναι η πέμπτη επίσκεψη σε χώρες του Κόλπου, πλην του Ομάν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δωρεά του πλοίου γενικής υποστήριξης «Αλάσια» από τον Σεϊχη του Ομάν στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός του 2017.
 
Επιδιώκουμε, ανέφερε, να ακολουθήσουμε την ίδια στρατηγική πολιτική, όπως και με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, με συνεργασίες διμερείς ή τριμερείς ώστε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. Έχει μέγιστη σημασία αυτό για όλους τους σχεδιασμούς και προγραμματισμούς μας για το μέλλον, κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα