Φουλάρουν μηχανές για επανεκλογή Αναστασιάδη-Οι προγραμματικές του θέσεις

Με τη σημερινή παρουσίαση των προγραμματικών του θέσεων για την επόμενη πενταετία ο Νίκος Αναστασιάδης, το επιτελείο του και όλοι όσοι συμμετέχουν ενεργά στον προεκλογικό του αγώνα, φουλάρουν τις μηχανές για τις προεδρικές εκλογές της 28ης του μήνα και κυρίως για το δεύτερο γύρο της 4ης Φεβρουαρίου.
 
Κυπριακό, οικονομία, νέο μοντέλο ανάπτυξης, εκσυγχρονισμός του κράτους-πάταξη της διαφθοράς, εξωτερική πολιτική-άμυνα-υδρογονάνθρακες, πολιτική για την κοινωνία, είναι οι πυλώνες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη, με το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φιλοδοξεί να επιτύχει ανανέωση της λαϊκής εντολής προς το πρόσωπό του για μια δεύτερη και τελευταία-όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε επανειλημμένα-, θητεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ


Η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του Νίκου Αναστασιάδη έγινε σήμερα παρόντων δεκάδων στελεχών του ΔΗΣΥ, μελών του επιτελείου του και άλλων υποστηριχτών του, κυρίως νέων όπως και κατά την υποβολή της υποψηφιότητά του την περασμένη Παρασκευή.

Βασική φιλοσοφία του προεκλογικού προγράμματος του Νίκου Αναστασιάδη είναι, όσον αφορά το Κυπριακό, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση στη βάση των νέων κεκτημένων των συνομιλιών(σ.σ. βλέπε πλαίσιο ιδεών Αντόνιο Γκουτέρες), ενώ όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική πολιτική, η επιστροφή στην ανάπτυξη με μεγάλα έργα και σύγχρονες υποδομές που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Κύπρου.    

Παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του θέσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στους στόχους του κάθε πυλώνα από τους οποίους αποτελείται το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, προβαίνοντας ταυτόχρονα σε σύντομη ανασκόπηση του έργου που επιτέλεσε κατά την τελευταία πενταετία η Κυβέρνησή του.

Συναφώς, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησής του για την επόμενη πενταετία βασίζεται σε συγκεκριμένες, συγκροτημένες και αυστηρά κοστολογημένες προτάσεις, που στηρίζονται στα γέρα θεμέλια τα οποία τέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.  
 
«Η σημερινή διάσκεψη», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, «στόχο έχει την παρουσίαση προς τον κυπριακό λαό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διακυβέρνησης για την επόμενη πενταετία. Ενός προγράμματος με συγκεκριμένες, συγκροτημένες, αλλά και αυστηρά κοστολογημένες προτάσεις που βασίζονται στα στέρεα θεμέλια που κτίσαμε όλοι μαζί κατά την τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης».

«Αναφερόμενος στα έχουμε επιτύχει», επισήμανε, «δεν παραγνωρίζω τα όσα ακόμα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρώσουμε ένα όραμα. Ένα όραμα που θα φέρει ειρήνη στην πατρίδα μας, που θα δώσει νέες ευκαιρίες, που θα ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό των δομών της πολιτείας και θα εμπεδώσει την απόλυτη αξιοκρατία».


Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσίαση του προεκλογικού του προγράμματος
 
Πολίτες της Κύπρου,                                     
Φίλες και φίλοι,
 
Επέλεξα, όχι τυχαία η παράθεση των προγραμματικών μου δηλώσεων να γίνει, κατά κύριο λόγο, στην παρουσία εκπροσώπων της νέας γενιάς.
 
Της γενιάς που χωρίς να φέρει ευθύνη καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας χωρίς προηγούμενο οικονομικής κρίσης.
 
Η αποδοχή της πρόσκλησης μου με τιμά φίλοι, νέες και νέοι γι’ αυτό και θερμά σας ευχαριστώ.

Εύχομαι η οικονομική πρόοδος που καταγράφεται αλλά και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί για την επόμενη πενταετία να σας δώσουν θάρρος και ελπίδα για τα καλύτερα που έρχονται.
 
Επιτρέψετε μου όμως προ της όποιας άλλης αναφοράς να καλωσορίσω και να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και σ’ ένα αγαπημένο φίλο, τον πρώην Υπουργό Νίκο Ρολάνδη, για τη διαχρονική στήριξη και ανιδιοτελή φιλία του, ο οποίος βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Η σημερινή διάσκεψη στόχο έχει την παρουσίαση, προς τον Κυπριακό λαό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διακυβέρνησης για την επόμενη πενταετία.
 
Ενός προγράμματος με συγκεκριμένες, συγκροτημένες και αυστηρά κοστολογημένες προτάσεις που βασίζονται στα στέρεα θεμέλια που κτίσαμε όλοι μαζί κατά την τρέχουσα περίοδο διακυβέρνησης.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Στις 14 Οκτωβρίου προβαίνοντας στον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης κατέληγα με τις ακόλουθες αναφορές:
 
Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η εντολή που ο λαός μου έδωσε το 2013.
 
Μια εντολή που συνέπεσε με τις δυσκολότερες ώρες που η πατρίδα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει.
 
Χάρη στην αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, τη συμβολή των συνεργατών μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και όχι μόνο, τη συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, αλλά κυρίως στις θυσίες του κυπριακού λαού πετύχαμε πολλά.
 
Πετύχαμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους και του Χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
Πετύχαμε να αναβαθμίσουμε το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Πετύχαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών φέρνοντας σταθερότητα και ανάπτυξη.
 
Κάναμε σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της Πολιτείας.
 
Εμπεδώσαμε τη μηδενική ανοχή στην διαφθορά.
 
Ανασχεδιάσαμε τον προσανατολισμό της οικονομίας σε νέους δημιουργικούς τομείς, με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία.
 
Δημιουργήσαμε και κτίζουμε το κοινωνικό κράτος που γνοιάζεται για όλους τους πολίτες του, που έχουν πραγματική ανάγκη.
 
Βάλαμε τις βάσεις για εξεύρεση μιας λύσης που θα μας οδηγεί σ’ ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ένα κράτος απόλυτα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Αναφερόμενος στα όσα έχουμε πετύχει δεν μου λείπει η αυτογνωσία γι’ αυτό και δεν παραγνωρίζω τα όσα ακόμα απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρώσουμε ένα όραμα:
 
Που θα φέρει την ειρήνη στην πατρίδα μας,
 
Που θα δώσει νέες ευκαιρίες και ελπίδες στους νέους μας,
 
Που θα ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό των δομών της Πολιτείας και θα εμπεδώσει την αξιοκρατία,

 Που θα διαφυλάξει όσα ο λαός μας με τις θυσίες του έχει κατακτήσει αλλά και θα συνεχίσει με σταθερότητα τα βήματα μπροστά,
 
Που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με προγραμματισμό τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων, των όσων κλήθηκαν με προσωπικές θυσίες να σώσουν την οικονομία και το κράτος, όπως τα θύματα των τραπεζών, οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιόγραφων
 
Που θα ολοκληρώσει τις αποφάσεις για ένα κράτος πρόνοιας με πλήρες σχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους,
 
Που θα ολοκληρώσει με επιτυχία τους ενεργειακούς
σχεδιασμούς
 
Που με αποφασιστικότητα αλλά και σωστό προγραμματισμό θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Σ’ αυτές τις προσπάθειες, σ’ αυτούς τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και το όραμα μου, αναφέρεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28/12/2017 και καλύπτει 134 σελίδες, το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
 
Ένα πρόγραμμα που θέτει 10 θεμελιώδεις πυλώνες πολιτικής και μέσα από 82 κεφάλαια δίδει μια πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα των προσδοκιών για την Κύπρο της Νέας Εποχής.
 
Ο όλος σχεδιασμός για την πενταετία 2018-2023 αποτελεί συνέχεια της υπό εκπνοή περιόδου και βασίζεται:
 
1. Σε πέραν των 20 εθνικών στρατηγικών που έχουν υιοθετηθεί και καλύπτουν μεταξύ άλλων δράσεις για την νεολαία, τα άτομα με αναπηρίες, την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών, την πάταξη της διαφθοράς, τον τουρισμό, την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων και σωρείας άλλων.
 
2. Σε δεκάδες εκσυγχρονιστικά νομοσχέδια που ευρίσκονται ενώπιον της Βουλής ή θα κατατεθούν ευθύς μετά την επανέναρξη των εργασιών του σώματος.
 
3. Σε νέες πολιτικές προτάσεις με απώτερο στόχο πάντα την ενίσχυση και διασφάλιση ενός κράτους που:
 
(α) Με το κεκτημένο των συνομιλιών που επιτεύχθηκε μέσα από τη τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία και την ανάδειξη για πρώτη φόρα της ανάγκης κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και τη μόνιμη παρουσίας ξένου στρατού:
 
(i) Θα διεκδικεί με αξιώσεις την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους,
 
(ii) Μιας λύσης που είναι απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της χώρας κράτους μέλους της Ε.Ε.
 
iii) Που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα, δημιουργώντας έτσι πραγματικές συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας.
 
Προς επίτευξη των πιο πάνω και σε πλήρη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, θέλω να επαναλάβω τη θέση που πολλάκις εξέφρασα πως είμαι έτοιμος άμεσα να προσέλθω στο διάλογο που άπτεται των εσωτερικών πτυχών αλλά και να συμμετάσχω σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο εφόσον προηγηθεί η κατάλληλη  προετοιμασία με την ενεργότερη εμπλοκή των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
(β) Μια χώρα που από την πολυεπίπεδη εξωτερική και αμυντική πολιτική θα ενισχύει το διεθνές κύρος του Κράτους, και θα αποτελεί μοντέλο σταθερότητας αλλά και γέφυρα σύνδεσης μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ενδεικτικά, στην εξωτερική μας πολιτική αναφέρω πως, πέραν της εμβάθυνσης και ενίσχυσης των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά κράτη μέσα από διμερείς ή τριμερείς συνεργασίες, επιδίωξη μας είναι:
 
(i)  Η κατ’ ανάλογον τρόπον ενίσχυση των ήδη άριστων σχέσεων μας με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου
 
(ii) Η θεσμική διασύνδεση της συμμετοχής μας στη Σύνοδο των 7 Μεσογειακών κρατών - μελών της ΕΕ με τις τριμερείς συνεργασίες με τα γειτονικά κράτη. 
 
(iii) Η ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μας με τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
(iv) Συνέχιση και ενίσχυση της ενεργούς μας συμμετοχής στα δρώμενα της ΕΕ. και της διαμόρφωσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής.

(v) Την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας με σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, όπως την  Ινδία, της οποίας ο Πρόεδρος αποδέχθηκε πρόσκληση μου και θα επισκεφθεί την Κύπρο εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, την Ιαπωνία που εντός των ημερών εγκαθιδρύει διπλωματική αποστολή στην Κύπρο, την Κίνα και σωρεία άλλων κρατών.
 
Όσον αφορά την αμυντική μας πολιτική και την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατίας ως παροχέας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδεικτικά αναφέρω:
 
Τις 21 αμυντικές συνεργασίες που αναπτύξαμε, μεταξύ άλλων, με τις ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, για να μην παραλείψω να αναφέρω τις συνεργασίες με όλα τα γειτονικά κράτη όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Οι εν λόγω συνεργασίες οδηγούν στην ανάληψη κοινών δράσεων, ασκήσεων και προγραμμάτων που εκ των πραγμάτων και σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, ενισχύουν την άμυνα, την ασφάλεια και την κυριαρχία  της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια συνταχθήκαμε με τους πρωτοπόρους της Ευρώπης και εντάξαμε την Κύπρο στον πυρήνα της Νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Άμυνας και Ασφάλειας (PESCO).
 
Προς την ίδια κατεύθυνση και οι προγραμματισμοί μας για την πενταετία 2018-2023 με απώτερο στόχο τη περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των αμυντικών συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
(γ) Μια χώρα που μέσα από την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει, των συμμαχιών που έχει επιτύχει, συνεχίζει αξιόπιστα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς.

O ορθός στρατηγικός σχεδιασμός και η συνετή πολιτική οδήγησε σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων, στην προσέλκυση ενεργειακών κολοσσών, την υλοποίηση των προγραμμάτων έρευνας και την απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.
 
Ταυτόχρονα, μέσα στα ίδια πλαίσια, προχωρούμε με σειρά νέων ερευνητικών γεωτρήσεων τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν αποφάσεις για περαιτέρω ενεργειακούς σχεδιασμούς, όπως το Τερματικό Υγροποίησης, συνεργασίες με γειτονικά κράτη και την προοπτική του EastMed.
 
Κυρίες και Κύριοι,           
 
Στόχος μας είναι ένα Κράτος που με τη σταθερή δημοσιονομική πολιτική θα εγγυάται μια γερά θεμελιωμένη και δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία με ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχίσουμε την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που παράγουν πλεονάσματα, θα διασφαλίσουμε όπως και οι διεθνείς οίκοι αναγνωρίζουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που το 2017 ανήλθαν στο 4%, κατοχυρώνοντας έτσι την ενίσχυση των αναπτυξιακών και κοινωνικών μας δράσεων.
 
Με νέες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης φόρων, δημιουργίας κινήτρων, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα,  το οικογενειακό εισόδημα και προσελκύοντας νέες επενδύσεις.
 
Ένα Κράτος που σε συνδυασμό με τα πιο πάνω και τις επενδύσεις στην έρευνα, την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα δίδει έμφαση και στήριξη στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι πιο πάνω πολιτικές σε συνδυασμό με τη λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων, που με λεπτομέρεια αναφέρονται στο πρόγραμμα, όχι μόνο θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά θα δημιουργήσουν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας προστατεύοντας παράλληλα  τα εργασιακά δικαιώματα.   
 
Στόχος και πολιτική μας είναι, με την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης να εμπλακούμε σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για τη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού για όλα τα επαγγέλματα.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Ένα εκ των προβλημάτων που καλείται το Κράτος να αντιμετωπίσει είναι αυτό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

 


Η Κυβέρνηση, πέραν του πλαισίου αφερεγγυότητας και την ενίσχυση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και χάριν της βελτίωσης της οικονομίας  και νοουμένου ότι μέσα από τη σταθερότητα που επιτύχαμε θα συνεχίσουν όπως προβλέπονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, θα προωθήσει τη δημιουργία και νέων εργαλείων, όπως εξειδικευμένου φορέα για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Κύριες και Κύριοι,
 
Είναι καλά γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το 2013 μια μεγάλη μερίδασυμπολιτών μας κλήθηκε με προσωπικές θυσίες να σώσει την οικονομία και το Κράτος, όπως τα θύματα των Τραπεζών, οι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων.

Θεωρώ πως η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η επιστροφή στην ανάπτυξη, δίδουν τη δυνατότητα στο Κράτος με πραγματισμό, μέσα από μια μακροπρόθεσμη και συγκροτημένη πολιτική, να προγραμματίσει τη σταδιακή αποκατάσταση μεγάλου μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί οι εν λόγω ομάδες των συμπολιτών μας.
 
Η ευαισθησία του θέματος δεν μου επιτρέπει τον λαϊκισμό μέσα από μεγαλόστομες διακηρύξεις και προεκλογικές επιταγές χωρίς αντίκρισμα.
 
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εντάσσονται οι αποφάσεις:
 
Αποκατάστασης του 75% της απώλειας που έχουν υποστεί τα Ταμεία Προνοίας, προνοίας ύψους πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. 
 
Πρόθεση μας είναι να επιμείνουμε στην ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης στο οποίο το Κράτος θα συνεισφέρει με οικονομικούς πόρους αναλόγως των επιδόσεων της οικονομίας, αλλά και με παραχώρηση κρατικής περιουσίας.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Έγνοια και προτεραιότητα μας την επόμενη πενταετία είναι η περαιτέρω ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και της ευρύτερης μεσαίας τάξης, μέσα  από δράσεις, όπως:
 
Διάθεση 1 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουμε ήδη εξασφαλίσει από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
 
Θέσπιση στοχευμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Νέα προγράμματα για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την τεχνολογική αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Θα ήθελα να επαναλάβω πως τα πιο πάνω αποτελούν ενδεικτικές και μόνο δράσεις μεταξύ της σωρείας άλλων μέτρων που περιέχονται στο πλήρες πρόγραμμα Διακυβέρνησης.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
(ε) Στις προτεραιότητες μας εντάσσεται η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που όχι μόνο θα διευρύνει και θα ενισχύει τους παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όπως τις Υπηρεσίες, τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, αλλά και θα δημιουργεί νέους παραγωγικούς τομείς, όπως τη μετατροπή της Κύπρου σε Κέντρο Αριστείας στην έρευνα και καινοτομία, σε διαμετακομιστικό  σταθμό Εμπορίου, περιφερειακό Κέντρο παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης, και τη δημιουργία Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας.
 
Κυρίες και Κύριοι στόχος μας είναι:
 
(στ) Ένα Κράτος που αφουγκραζόμενο τις ανάγκες της Κυπριακής Κοινωνίας θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμιστικές δράσεις, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την αντιμετώπιση χρόνιων και συστημικών στρεβλώσεων και προβλημάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο:
 
Προς εκσυγχρονισμό του Κράτους και εξουδετέρωση των αγκυλώσεων που η γραφειοκρατία προκαλεί  θα επανακαταθέσουμε τα 6 μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια της Δημόσιας Διοίκησης
 
 Πρόσθετα, θα εμείνουμε στη ψήφιση του Επενδυτικού Νόμου και στη δημιουργία των Υφυπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού.
 
 Θα επιμείνουμε στη μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
 Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Εσθονία για την πλήρη ψηφιοποίηση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς δράσεων του Κράτους.
 
 Φίλες και Φίλοι, επιδίωξη μας είναι:
 
(ζ) Ένα Κράτος που έχει συγκροτημένη πολιτική για την Κοινωνία, ένα κράτος πρόνοιας που γνοιάζεται για τους πολίτες του. Που παρέχει προστασία στις ευάλωτες ομάδες είτε μέσω της εξέλιξης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είτε των προγραμμάτων για τους συνταξιούχους, τις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειές, την νεολαία, τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.
 
Που στηρίζει την οικογένεια και κατοχυρώνει τις κοινωνικές ελευθερίες και τη διαφορετικότητα.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Όπως έχω ήδη προαναφέρει, η υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων είναι ήδη προδιαγεγραμμένη μέσα από τις 21 Εθνικές Στρατηγικές που έχουμε διαμορφώσει, μεταξύ άλλων, για:

Την προστασία και τα δικαιώματα των Παιδιών.
Τη νεολαία
Την ενεργό γήρανση.
Τα άτομα με αναπηρίες.
Την ισότητα των φύλων.
 
Ένα Κράτος που με αποφασιστικότητα εφαρμόζει και υλοποιεί το Γενικό Σύστημα Υγείας, ώστε το σύνολο του λαού να απολαμβάνει ποιοτικών υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
Φίλες και Φίλοι στόχος είναι ένα κράτος:
 
(η) Που μέσα από μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα αναβαθμίζει την παρεχόμενη παιδεία, προάγει τον πολιτισμό και ενισχύει και εξυγιαίνει τον Αθλητισμό. Ενδεικτικά αναφέρω, πως, μεταξύ των άλλων μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνονται:
 
(i) Εκσυγχρονισμός του συστήματος διορισμών.
 
(iii) Επέκταση του ολοήμερου σχολείου.
 
Λειτουργία Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Πρόταση για Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού.
 
Κατάρτιση του πρώτου Κώδικα Χρηστής Διακυβέρνησης στον Αθλητισμό και την ενίσχυση του πλαισίου για οριστική πάταξη της βίας στα γήπεδα
 
Φίλες και Φίλοι, στόχος παραμένει η ενίσχυση:

(θ) ενός κράτους που επιδεικνύει μηδενική ανοχή στη διαφθορά, θεσμοθετεί τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης.
 
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, υλοποιούμε την Εθνική Στρατηγική για Πάταξη της Διαφθοράς, με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, όπως τη δημιουργία:

 Της Αρχής κατά της Διαφθοράς.
 
Του  πλαισίου προστασίας μαρτύρων.
 
Τις ειδικές ποινικές ευθύνες Υπουργών και Αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις.
 
Όσον αφορά την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, πέραν της δημιουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου, προωθούμε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, τη σύσταση Δικαστηρίου Εμπορικών Διαφορών, Κέντρο Διεθνούς Διαιτησίας, Δικαστήριο για διαφορές που δεν υπερβαίνουν τις 10 χιλιάδες ευρώ και την περαιτέρω ενίσχυση της στελέχωσης των δικαστηρίων και της Γενικής Εισαγγελίας. Πρόσθετα προωθούμε τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου.
  
Φίλες και Φίλοι επιδιώκουμε,
 
Προς αυτή την κατεύθυνση ενδεικτικά αναφέρω:
 
Την ολοκλήρωση εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 του Μητρώου Ιδιοκτητών Περιουσιών στα κατεχόμενα. Ένα μέτρο που θα συμβάλει ώστε το Κράτος να εφαρμόσει αποτελεσματικότερα και δικαιότερα την προσφυγική πολιτική.
 
Αναβάθμιση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.
 
Η ορθολογική διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσίων, μέσω της καταγραφής των χρηστών, των επιτρεπόμενων χρήσεων και τον επανακαθορισμό των κριτηρίων των δικαιούχων.
 
Ολοκλήρωση του Σχεδίου πλήρους και καθολικής αναβάθμισης των προσφυγικών οικιών στους συνοικισμούς.

Φίλες και Φίλοι,
 
(κ) Οι προγραμματικές μας δηλώσεις αποβλέπουν σε ένα Κράτος που θα σέβεται και θα προστατεύει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, μέσα από, μεταξύ άλλων:
 
i) Tον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, την αξιοποίηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και την υλοποίηση των Εθνικών Σχέδιων Δράσης που αναφέρονται στην αντιμετώπιση:
 
ii) Της ερημοποίησης,
Της κλιματικής αλλαγής,
Tη βιοποικιλότητα,
Τη διαχείριση αποβλήτων.
 
Ένα Κράτος που θα συνεχίσει και θα ενισχύσει τη συγκροτημένη πολιτική για την ευημερία των ζώων.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Παρέθεσα στο μέτρο που η σημερινή παρουσίαση επιτρέπει  ενδεικτικά και σε σύνοψη τα όσα έχουμε ήδη τροχιοδρομήσει αλλά και στα όσα συγκροτημένα και συγκεκριμένα στοχεύουμε.
 
Στόχος να ολοκληρώσουμε την ανασυγκρότηση του κράτους που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα μπροστά στην Κύπρο της Νέας Εποχής.
 
Όπως ανέφερα και στις 14 Οκτωβρίου:
 
«Αυτό είναι το όραμά μου, γι’ αυτό το όραμα είναι που αποφάσισα να θέσω το έργο της Κυβέρνησης μου και την υποψηφιότητα μου στην Κρίση του Κυπριακού λαού.
 
Μια υποψηφιότητα για μια δεύτερη και τελευταία θητεία.
 
Μια δεύτερη θητεία που θα συνεχίσει να την διακρίνει το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα αλλά και η ισχυρή βούληση για συνεργασία με όλους.
 
Γι’ αυτό παρά του ψηλούς τόνους αμφισβήτησης  που επικρατούν σε κάθε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πρόθεσή μου να ακολουθήσω το δρόμο της αντιπαράθεσης, με κανένα,  όπως άλλωστε έπραξα και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πενταετίας.
 
Γιατί σε μια τελευταία θητεία κανένας δεν θα είναι αντίπαλος, αντίπαλος όλων θα είναι τα προβλήματα που ο λαός και η πατρίδα μας αντιμετωπίζει.
 
Και δεν έχω αμφιβολία πως όσες και όποιες διαφορές κι αν  μας χωρίζουν σήμερα,  αυτό που μας ενώνει είναι το όραμα ή το καθήκον, το 2023 εκείνος που θα με διαδεχθεί, αν φυσικά ο λαός μου ανανεώσει την εντολή,  να παραλάβει ένα κράτος ελεύθερο, σύγχρονο, απόλυτα συμβατό με τις προσδοκίες του λαού μας.

Γι’ αυτές τις προσδοκίες είναι που καλώ όλους να ενώσουμε δυνάμεις ώστε με σταθερά βήματα μπροστά, να κτίσουμε ένα ασφαλές μέλλον για σας τους νέους, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
 
Σας ευχαριστώ.
 

Δειτε Επισης

Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν και δεν την έγκρινε
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...