Λίβανος και Κύπρος θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους

Λίβανος και Κύπρος επιδιώκουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η νέα Πρέσβειρα του Λιβάνου στη Λευκωσία Claude El Hajal, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα παράσχει βοήθεια στο Λίβανο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ η στρατιωτική βοήθεια που έδωσε στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου ήταν αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πρέσβειρα είπε ότι Λιβανέζοι επενδύουν σε ακίνητα στην Κύπρο, στον ξενοδοχειακό αλλά και στον τραπεζικό τομέα, προσθέτοντας ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ του Λιβάνου, της Κύπρου και της Ελλάδας στοχεύει στην ειρήνη στην περιοχή. Η τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου 2018 στην Κύπρο.

Η Πρέσβειρα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας της για την άνευ όρων στήριξη της Κύπρου στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την υποστήριξη και τις προσπάθειές του στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης και στη διατήρηση της σταθερότητας στον Λίβανο.

Όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση στο Λίβανο, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, σημειώνοντας ότι η χώρα ακολουθεί μια πολιτική αποστασιοποίησης από όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις και επικεντρώνεται στη διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας.

Ερωτηθείσα για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Claude El Hajal χαρακτήρισε τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ ως ένα σοβαρό πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Διμερείς σχέσεις
----------------------------

Χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ως εξαιρετικές, είπε ότι πρόκειται για δύο γείτονες χώρες με κοινή ιστορία που φθάνει μέχρι την εποχή των Φοινίκων. Και από τότε, είπε, συνεχίζουμε και εργαζόμαστε για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα.

Πρόσθεσε ότι οι διμερείς επισκέψεις είναι τακτικές και υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο Κύπριος Πρόεδρος επισκέφθηκε το Λίβανο συνοδευόμενος από Υπουργούς και επιχειρηματίες, ενώ ο Πρωθυπουργός Σαάντ Χάριρι επισκέφθηκε επίσης την Κύπρο στα τέλη Οκτωβρίου.

Ακόμα, υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας του Λιβάνου κατά την οποία υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα  της κατάσβεσης πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα,  η Πρέσβειρα είπε ότι η  Κύπρος δεσμεύτηκε να βοηθήσει το Λίβανο να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και διάσωσης για να ανταποκριθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στη θαλάσσια περιοχή του.

"Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας », είπε στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα του Λιβάνου.

Μίλησε και για τις επενδύσεις των Λιβανέζων στον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στον τραπεζικό τομέα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί να προσφέρει βοήθεια στο Λίβανο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, φιλοξενεί επίσης τη Ναυτική Ομάδα Δράσης της UNIFIL, η οποία περιπολεί την Ανατολική Μεσόγειο και βοηθά το ναυτικό του Λιβάνου στην παρακολούθηση των χωρικών του υδάτων.

Η Πρέσβειρα μίλησε και για τη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρει η Κύπρος στο στρατό του Λιβάνου και είπε ότι κατά την περίοδο 2015-2017 η Κύπρος παρείχε πυρομαχικά αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ και ότι  η τελευταία δόση παραδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Κατάσταση στον Λίβανο
------------------------

Όσον αφορά την κατάσταση στο Λίβανο σήμερα, είπε ότι στις 5 Δεκεμβρίου, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, ο Πρωθυπουργός Χάριρι απέσυρε την παραίτησή του και μετά η χώρα δήλωσε ομόφωνα την αποστασιοποίηση του Λιβάνου από όλες τις συγκρούσεις στην περιοχή, και μια πολιτική μη επέμβασης στα εσωτερικά άλλων αραβικών χωρών.

«Τώρα η κυβέρνηση έχει ξαναρχίσει το έργο της και προετοιμαζόμαστε για τις βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2018» είπε.

Ερωτηθείσα για τη βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της σταθερότητας στο Λίβανο, η Πρέσβειρα  είπε ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί για τη σταθερότητα στη χώρα και παράλληλα στηρίζει τη Βηρυτό εντός της ΕΕ.

«Είμαστε ευγνώμονες για την άνευ όρων υποστήριξη της Κύπρου στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου» τόνισε.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την υποστήριξή του και τις προσπάθειές του για την υπέρβαση της πρόσφατης κρίσης και τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα της.

Τριμερείς συναντήσεις Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου
----------------------

Η Πρέσβειρα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Λιβάνου θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, χωρίς να έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί η ημερομηνία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «ήδη βλέπουμε τους καρπούς της στενότερης συνεργασίας σε  τομείς όπως η αντιτρομοκρατική συνεργασία, η στρατιωτική συνεργασία η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, θέματα προσφύγων και μετανάστευσης, θέματα ενέργειας, οικονομικής συνεργασίας, επενδύσεων, σχέσεων του Λιβάνου με την ΕΕ, θέματα γεωργίας, θαλάσσιων μεταφορών, συνεργασία σε περιβαλλοντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών και συνεργασία σε πολιτιστικά θέματα».

Όλα αυτά, τόνισε, αποσκοπούν στην προώθηση των κοινών συμφερόντων και συμβάλλουν στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Πρόσθεσε ότι μόλις συγκληθεί η τριμερής συνάντηση θα ασχοληθεί με όλα τα πιο πάνω θέματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι  η επόμενη τριμερής θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών.
 
Πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
----------------------------------
 
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Πρέσβειρα του Λιβάνου εξέφρασε ανησυχία για τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί καταστροφικό πλήγμα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Είπε ότι η απόφαση αυτή αγνοεί το διεθνές δίκαιο, το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τη συναίνεση στη διεθνή κοινότητα από το 1966 όταν συμφωνήθηκε ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα επέλθει από την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των μερών.
«Δεν πιστεύω πως οποιοσδήποτε Άραβας, Μουσουλμάνος ή Χριστιανός, θα το αποδεχθεί καθώς είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή», είπε στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ.  

Ανέφερε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή θα εντείνει τα προβλήματα στην περιοχή, την εξτρεμιστική ιδεολογία του ISIS και το συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Mahmoud Abbas για τη σταθερή υποστήριξη της Βηρυτού  ως προς το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού και καταδίκασε έντονα τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ.

Σχετικά με τις άλλες συγκρούσεις στην περιοχή, είπε ότι η πολιτική του Λιβάνου είναι μια πολιτική αποστασιοποίησης από όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις και διατήρησης της εσωτερικής αρμονίας στην κοινωνία της χώρας.

Δειτε Επισης

Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου