Επιστρέφει το Barbaros - Νέο θέατρο τουρκικών απειλών

Με παράνομη Navtex η Τουρκία, «δεσμεύει» περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου και από την πλευρά μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος Barbaros, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2018.

Πρόκειται για περιοχή πολύ μακριά από τα 13 τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο περιλαμβάνει περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διεκδικείται ως περιοχή ελέγχου των κατεχομένων.

Το Barbaros στις σεισμογραφικές έρευνες θα συνοδεύεται από τα σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON.
 
Πάντως σύμφωνα με το Marine Traffic το Barbaros μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ βρισκόταν στο λιμάνι του Tasucu στη νοτιοανατολική Τουρκία.
 
 
"Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της"
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

 
Απειλές από Άγκυρα και κατεχόμενα
 
Το «υπουργείο Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση για λύση δυο κρατών μπορεί να έρθει στο προσκήνιο ως μια επιλογή». Σε σχετική ανακοίνωση εκφράζεται αντίθεση με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και γίνεται λόγος σε «βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία), παραγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά». Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπενθυμίζει στην ελληνοκυπριακή ότι «έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι μέχρι την επίτευξη της τελικής λύσης στο Κυπριακό οι έρευνες θα έπρεπε να διακοπούν.
 
Διαφορετικά, οι έρευνες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο πλευρών», τονίζεται. «Σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υιοθετήσει αυτήν την πρόταση, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα μελετήσει την διενέργεια νέων βημάτων σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τουρκοκυπριακής πλευράς» , προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία προβάλλει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Γιενί Σαφάκ».
 
Στο μεταξύ, απαράδεκτη χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανόρυξη υδρογονανθράκων, αναφέροντας ότι γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων στις αδειοδοτημένες, όπως αναφέρει, περιοχές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών για τα οποία το ψευδοκράτος έχει δώσει «άδεια» για έρευνα στην Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ).
 

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ενώ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου» – όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας – «επιμένει να συμπεριφέρεται σαν ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού» και χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ένα πλοίο γεωτρύπανο έφτασε στο οικόπεδο έξι και προετοιμάζεται για να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων που εξέδωσε η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου στην λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει στήριξη την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, 29 Δεκεμβρίου το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους και προσθέτει ότι «συμμεριζόμαστε την δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Τουρκία η οποία από την αρχή μέχρι σήμερα προέβη στις απαραίτητες προειδοποιήσεις ενάντια στα ανεύθυνα βήματα της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη δική της υφαλοκρηπίδα όσο και να συνεχίσει τη στήριξή της στην τ/κ πλευρά».

«Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την περίοδο που ακολουθεί γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων στις αδειοδοτημένες περιοχές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών για τις οποίες η ΤΔΒΚ έχει δώσει άδεια για έρευνες στην Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ) στη βάση των νόμιμων δικαιωμάτων του τ/κ λαού επί των φυσικών πηγών γύρω από το νησί», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
 
Πέρασε τα στενά του Ελλήσποντου το Deepsea Metro II
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, το πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας, Deepsea Metro II, πέρασε την Παρασκευή από τα στενά του Ελλήσποντου στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σύμφωνα με την Ανώνυμη Πετρελαϊκή Εταιρεία Τουρκίας (ΤΡΑΟ). Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», η κρατική εταιρεία ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί για εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον