Τα παίζουν όλα για όλα στην τελική ευθεία για τις Προεδρικές

Περίπου ενάμιση μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές ο προεκλογικός αγώνας οδεύει προς την κορύφωσή του και οι υποψήφιοι για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, μαζί με τα επιτελεία τους και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν, ετοιμάζονται να τα παίξουν όλα για όλα, προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους τους.
 
*Στο στρατόπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και υποψήφιου για επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη, βαδίζουν προς την 28η Ιανουάριου με το βλέμμα ουσιαστικά στραμμένο στον δεύτερο γύρο, καθότι πιθανή αποτυχία του να περάσει στην δεύτερη Κυριακή θα αποτελέσει έκπληξη μεγατόνων χωρίς προηγούμενο. Και αυτό, καθότι όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν άνετη επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη την πρώτη Κυριακή.
 
Παρά τούτο, στο στρατόπεδο Αναστασιάδη δεν παραγνωρίζουν την αξία της εξασφάλισης του μέγιστου δυνατού ποσοστού στον πρώτο γύρο, ως μια γερή παρακαταθήκη επί της οποίας θα οικοδομήσει το εγχείρημα επανεκλογής του κατά τον δεύτερο γύρο, έχοντας συναφώς επίγνωση του ενδεχομένου διαμόρφωσης συμμαχιών μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής από τον ανθυποψήφιο του, με τρόπο που θα του αφαιρεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μέρος του προβαδίσματος το οποίο σήμερα φαίνεται να διατηρεί.
 
Για το επιτελείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητούμενο αποτελεί η διατήρηση ή και περαιτέρω αύξηση της ήδη υψηλής συσπείρωσης του ΔΗΣΥ γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, σε συνδυασμό με την προσέλκυση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά και ψηφοφόρων άλλων κομμάτων που ακόμη αμφιταλαντεύονται κατά πόσο θα ακολουθήσουν τις επιλογές των ηγεσιών τους.
 
*Για το στρατόπεδο του Νικόλα Παπαδόπουλου, ζητούμενο αποτελεί επίσης-σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό- η αύξηση της συσπείρωσης των κομμάτων που τον υποστηρίζουν. Όπως διαφαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, και ειδικότερα μέσα από την τελευταία του REPORTER/IMR Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα περιθώρια για κάτι τέτοιο παραμένουν εξαιρετικά μεγάλα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους ψηφοφόρους της Αλληλεγγύης και των Οικολόγων. Σχετικά χαμηλά για την εποχή στην οποία βρισκόμαστε παραμένουν και οι συσπειρώσεις, τόσο του ΔΗΚΟ όσο και της ΕΔΕΚ.
 
Και μολονότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις πλείστες των δημοσκοπήσεων εξακολουθεί να δείχνει πως διατηρεί τον πρώτο λόγο στην μάχη που δίνει με τον Σταύρο Μαλά για είσοδο στον δεύτερο γύρο, οι διαφορές που καταγράφονται είναι πια τέτοιες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ασφαλείας.
 
Την ίδια ώρα, δείχνει η υποψηφιότητά του να διάγει μια περίοδο κάμψης ή τουλάχιστον στασιμότητας όσον αφορά τη δυναμική της, με τους επιτελείς του να την χαρακτηρίζουν απολύτως φυσιολογική και να εμφανίζονται πεπεισμένοι για την τελική και καθοριστική ώθηση που θα έρθει μέσα ακριβώς από τη αύξηση της συσπείρωσης των «δυνάμεων της αλλαγής», αλλά και μέσα από το μερίδιο το οποίο με τη σειρά του θα εξασφαλίσει από την πίτα των μέχρι στιγμής αναποφάσιστων και νέων ψηφοφόρων.
 
*Στο στρατόπεδο του Σταύρου Μαλά δεν μπορούν παρά να βλέπουν μόνο με ικανοποίηση τη ψαλίδα της διαφοράς που τον χωρίζει από τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κλείνει προς όφελος του υποψηφίου τους, καθιστώντας τον στόχο της εισόδου του στον δεύτερο γύρο ολοένα και πιο εφικτό.
 
Ωστόσο, την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν πολύ καλά πως για να υλοποιήσουν τον στόχο τους χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, με πρώτιστο μια αισθητή περαιτέρω συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ γύρω από τον Σταύρο Μαλά σε συνδυασμό με την… πολιτική επαναδραστηριοποίηση όσων υποστηρικτών του κόμματος για διάφορους λόγους επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να παραμείνουν μακριά.
 
Υπό το πρίσμα αυτό, και στο επιτελείο του κ. Μαλά ετοιμάζονται να κτυπήσουν τα ρέστα τους, προσδοκώντας από την μια στην αύξηση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ, αλλά και από την άλλη στην κατά πολλούς προβληματικής παραμέτρου που μέχρι σήμερα συνοδεύει την υποψηφιότητά του και ακούει στο όνομα πολυσυλλεκτικότητα.
 
*Στο στρατόπεδο Γιώργου Λιλλήκα, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δεν στέλλουν τα καλύτερα μηνύματα και για τον οποίο δεν αποτελούν ένδειξη για το αποτέλεσμα των εκλογών, η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στη σιωπηρή, όπως την χαρακτηρίζουν, πλειοψηφία των πολιτών, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα δημοσκοπηκά εκφράσει τις προθέσεις της. Αυτών δηλαδή που αρνούνται να συμμετάσχουν στις δημοσκοπήσεις, αυτών που δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν, αλλά και στους νέους ψηφοφόρους.      
 
Πεποίθηση του επιτελείου Γιώργου Λιλλήκα είναι πως τα ποσοστά που οι  δημοσκοπήσεις δίνουν στον υποψήφιο τους θα διαψευστούν πανηγυρικά, σε βαθμό μάλιστα που να πιστεύουν πως μπορεί να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.  
 
*Στο στρατόπεδο του Χρίστου Χρίστου, τα μηνύματα που λαμβάνονται, τόσο μέσα από τις δημοσκοπήσεις όσο και μέσα από τις κατ’ ιδίαν επαφές τους με τον κόσμο, κρίνονται ως πέρα για πέρα ενθαρρυντικά, μιας και ο υποψήφιος τους δείχνει να παρουσιάζει μια καθ’ όλα ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών, δυναμική.
 
Η εκτίμηση που εκφράζεται από στελέχη και μέλη του επιτελείου του είναι πως το ποσοστό που εξασφάλισε το ΕΛΑΜ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές φαίνεται πως είναι δυνατό να ξεπεραστεί, ενώ ως αναθεωρημένος στόχος, που αν επιτευχθεί θα συνιστά τεράστια επιτυχία για το εθνικιστικό κίνημα της Κύπρου, τίθεται η εξασφάλιση της τετάρτης θέσης.
 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα