Η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφισμα κατά πλειοψηφία καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ψήφισμα που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, καταδικάζει την απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και τονίζει ότι αυτή η ενέργεια αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού. Ταυτόχρονα καλεί τις ΗΠΑ να αναιρέσουν την απόφαση αυτή.
 
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 18 ψήφους εναντίον και 2 αποχές. Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ ενώ αποχές τήρησαν ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς και ο ένας παρών Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.
 
Ο ΔΗΣΥ διαφωνούσε με το κείμενο ψηφίσματος, όπως αυτό συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών, και κατέθεσε δεύτερο κείμενο ψηφίσματος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Η διαδικασία του κατεπείγοντος έγινε αποδεκτή και τελικά το ψήφισμα ΔΗΣΥ τέθηκε σε ψηφοφορία για να απορριφθεί με  18 ψήφους υπέρ, 32 εναντίον και  4 αποχές.
 
Με το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή επιβεβαιώνει την πάγια θέση της για λύση δύο κρατών, η οποία συνάδει με τη θέση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για ένα ανεξάρτητο βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο να συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.
 
Θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων, της ιερής πόλης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, θα πρέπει  να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος.
 
Τονίζει την ανάγκη όπως επικρατήσει αυτοσυγκράτηση, εκφράζει την ευχή ότι σύντομα θα δρομολογηθούν διαπραγματεύσεις και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσήλωση και απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Το ψήφισμα που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ διαμόρφωνε το κείμενο του ψηφίσματος ως ακολούθως:
Η Βουλή υποστηρίζει την επίσημη θέση της ΕΕ, όπως αυτή εκφράστηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών της ΕΕ, δηλαδή ότι η μόνη βιώσιμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη είναι η λύση δύο χωριστών κρατών στα όρια του 1967 με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
 
Η Βουλή θεωρεί ότι το τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων, της ιερής πόλης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, θα πρέπει  να καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος, επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσήλωση και απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει ότι πρέπει να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση και εκφράζει την ευχή ότι σύντομα θα δρομολογηθούν διαπραγματεύσεις.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα