Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός με τους ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Αλληλεγγύη, εγκρίθηκε όπως και πέρσι,  ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €7,7 δις και συνολικές δαπάνες €7,53 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €177 εκατομμύρια, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €733,6 εκατ.
 
Ο Προϋπολογισμός του 2018 εγκρίθηκε οριακά με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ. Σημειώνεται πως το ΕΛΑΜ καταψήφισε τον προϋπολογισμό πλην του ταμείου της αμυντικής θωράκισης. Η ΕΔΕΚ υπερψήφισε τα κονδύλια που αφορούν το Υπουργείου Άμυνας, Υγείας και τα κονδύλια που αφορούν την ΚΥΠ.  Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς υπερψήφισε τα κονδύλια για την Άμυνα, την Υγεία, τους πρόσφυγες και τις ευάλωτες ομάδες. Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας επεσήμανε πως η Συμμαχία Πολιτών καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό πλην των κονδυλίων για την Άμυνα, την Υγεία και τους αγνοούμενους. ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων καταψήφισαν τον σύνολο του προϋπολογισμού, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια πολιτική πράξη.
Διαβάστε εδώΣυζήτησαν τον προϋπολογισμό, σκέφτονταν Προεδρικές Εκλογές

Πριν την ψηφοφορία κατατέθηκαν οι συνολικά 58 τροπολογίες των κομμάτων.

Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν είναι:

  • Η τροπολογία για οριζόντια αποκοπή 7% από λειτουργικές δαπάνες και συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατά 10% στα σεμινάρια
  • Η τροπολογία για τη δέσμευση κονδυλίων που έχουν στη διάθεση τους τα υπουργία για χορηγία εκδηλώσεων
  • Οι πιστώσεις για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων για θέματα υδρογονανθράκων
  • Σταύρωμα κονδυλίου 500 χιλιάδων ευρώ για προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Η τροπολογία για μη δημιουργία θέσεων γενικών διευθυντών στα υφυπουργεία
  • Κάλυψη δαπανών για νέα κυβερνητικά οχήματα
  • Τροπολογία για ενημέρωση κάθε έξι μήνες της Επιτροπής Παιδείας για δαπάνες του Υπουργείου σε πολιτιστικές παροχές
  • Σταύρωμα κονδυλίου  7 εκ. για την οδό Τσερίου και παρακολούθηση από την αρμόδια επιτροπή  
  • Τροπολογία για ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών για τις δαπάνες που αφορούν την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των Νοσοκομείων.
  • Σταύρωμα κονδυλίου 2 εκ. ευρώ για εξωτερικούς συμβούλους στον σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου
  • Σταύρωμα κονδυλίου 3,9 εκ. για μάρτυρες και ιατροδικαστές στη Νομική Υπηρεσία
  • Σταύρωμα κονδυλίου 3 εκ. ευρώ για την ανάπλαση της Κυριάκου Μάτση και του Παλιού ΓΣΠ στη Λευκωσία. 
  • Σταύρωμα κονδυλίου 2,3 εκ. για εμπειρογνώμονες σε λιμάνια και αεροδρόμια
  • Σταύρωμα κονδυλίου 10 εκ. για ανακούφιση ταμείων προνοίας
  • Σταύρωμα κονδυλίου 42 εκ. για σχέδια Ιατρική Περίθαλψη στην Κύπρο και «Σχέδιο Θεραπείας Κυπρίων στο Εξωτερικό».
  • Σταύρωμα κονδυλίου 2,6 εκ. ευρώ για προώθηση συνεδρίων και αποστολών στο εξωτερικό.
  • Τροπολογία για ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών για το έργο στον δρόμο Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό.
  • Σταύρωμα κονδυλίου 1,59 εκ. για ανέγερση νέου ορόφου στο κτήριο της Βουλής και σταύρωμα κονδυλίου 8,5 εκ. για το νέο κτήριο της Βουλής.
     
Η Βουλή απέρριψε τροπολογία που  κατέθεσαν ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς για αποκοπή υποτροφιών από τους Τ/κ μαθητές που μένουν στα κατεχόμενα και φοιτούν στο English School.
 
Ένταση δημιουργήθηκε στη Βουλή όταν τέθηκε προς ψήφιση τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού Οικολόγοι και Παύλος Μυλωνάς για ενημέρωση της Επιτροπής Ελέγχου πριν προχωρήσει η ανέγερση νέου ορόφου στο Κτήριο της Βουλής.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής αντέδρασε και ξεκαθάρισε προς τους Βουλευτές πως αν ψηφίσουν κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει το έργο κατά έξι μήνες την ώρα που το κτηριακό πρόβλημα της Βουλής είναι τεράστιο. Μάλιστα σημείωσε πως η Βουλή προσέλαβε Εκπρόσωπο Τύπου, τον Λουκά Φουρλά και δεν έχει γραφείο να του δώσει.
 
Ικανοποίηση Χάρη για την έγκριση του προϋπολογισμού
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.
Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία στη Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, που ενέκριναν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι πλεονασματικός.

«Είναι ένας προϋπολογισμός που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική, ένας προϋπολογισμός που διασφαλίζει στη σταθερότητα, ένας προϋπολογισμός, χωρίς μέτρα, επιβαρύνσεις και φορολογίες, όπως αυτά που είχαμε στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως, με περιθώρια και προβλέψεις για νέα έργα και νέες πολιτικές που ο τόπος μας έχει ανάγκη», είπε.

Ευχαριστώντας εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις, που «με υπεύθυνο τρόπο έχουν διαχειριστεί και τις υπαρκτές διαφωνίες που έχουμε», ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε πως «θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο, στη βάση της συναίνεσης, της συνεννόησης και των υπεύθυνων αποφάσεων, είναι που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Ερωτηθείς αν οι δεσμεύσεις κονδυλίων της Βουλής δημιουργούν πρόβλημα στην εκτελεστική εξουσία, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως οι παρεμβάσεις της Βουλής ήταν ίσως οι ολιγότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Συνεπώς δεν βλέπω να προκύπτει κανένα σοβαρό ζήτημα, σίγουρα όχι για τις δεσμεύσεις που απλώς διασφαλίζουν ή επιτρέπουν στη Βουλή να έχει μια επιπρόσθετη ευκαιρία ελέγχου, ή πληροφόρησης, αλλά συνολικά δεν θεωρώ ότι προκύπτει κάποιο πρόβλημα», είπε, λέγοντας πως η Βουλή έχει ένα αναγνωρισμένο, συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τον οποίο εμείς ως Κυβέρνηση σεβόμαστε».
Κλείνει μέχρι τον Φεβρουάριο η Βουλή
 
Η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για τις εορτές των Χριστουγέννων και για τις προεδρικές εκλογές. Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συνέλθει σε συνεδρία πριν από το τέλος Φεβρουαρίου για την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη διαδικασία της εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα αναδειχθεί από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
 
Διαβάστε εδώ: Παπαδόπουλος προς Αβέρωφ: Δεν σεβαστήκατε τον κόσμο της Λεμεσού
Τι προνοεί ο προϋπολογισμός 

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €7,7 δις και συνολικές δαπάνες €7,53 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €177 εκατομμύρια, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €733,6 εκατ.

Οι μεγαλύτερες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού είναι οι έμμεσοι φόροι, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα €3,1 δις (40,1% των εσόδων) και οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αποτιμούνται στα €2,2 δις (29% των εσόδων).

Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών αφορά τις δαπάνες προσωπικού με €2,62 δις, τις μεταβιβάσεις (περιλαμβανομένων των κοινωνικών παροχών) που προϋπολογίζονται σε €1,9 δις, τις λειτουργικές δαπάνες που προϋπολογίζονται σε €825 εκατ., και τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους που υπολογίζονται στα €496 εκατ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο 3% του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2018 προβλέπεται να βελτιωθεί περαιτέρω και να ανέλθει στο 1,3% του ΑΕΠ.

Για το 2018, το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) προβλέπεται επίσης πλεονασματικό και να κυμανθεί στο 3,8% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να περιοριστεί στο 92,4% του ΑΕΠ το 2018 (€18,1 δις σε απόλυτους όρους), στη βάση προγραμματιζόμενης πρόωρης αποπληρωμής χρέους ποσού ύψους €0,3 δις, ενώ για τα έτη 2019 και 2020 γίνεται πρόβλεψη για περαιτέρω μείωσή του στο 86,5% του ΑΕΠ (€17,6 δις σε απόλυτους όρους).

Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 9,5% το 2018 και στο 8% και 6,5% το 2019 και 2020, αντίστοιχα.
 
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για ΦΠΑ και οικοδομήσιμη γη
 
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε, με 31 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 17 αποχές, τους κανονισμούς για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Καθορισμός μη Ανεπτυγμένης Οικοδομήσιμης Γης και Λοιπές Διατάξεις), με τους οποίους ρυθμίζεται σε ποιά τεμάχια οικοδομήσιμης γης θα επιβάλλεται ΦΠΑ 19%.
 
Οι κανονισμοί κατατέθηκαν στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο, μεσούσης της συζήτησης, το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή ώστε να εξετάσει τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι αν δεν εγκριθούν οι κανονισμοί από την 2α Ιανουαρίου και μετά θα επιβάλλεται ΦΠΑ σε κάθε μεταβίβαση μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, η οποία προορίζεται για την ανέγερση μίας ή περισσότερων σταθερών κατασκευών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία.
 
Απορρίφθηκε η αναπομπή του νόμου για την ακίνητη ιδιοκτησία
 
Η Ολομέλεια της Βουλής, με 18 ψήφους υπέρ της αποδοχής της αναπομπής και 33 εναντίον, απέρριψε την αναπομπή του τροποποιητικού νόμου για την ακίνητη ιδιοκτησία (διακατοχή, εγγραφή και εκτίμηση), που διαλαμβάνει όπως οι ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας ενημερώνονται επαρκώς και εγκαίρως από τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται και ενδέχεται να επηρεάζουν ουσιωδώς την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας τους.
 
Ο αναπεμφθείς νόμος κατατέθηκε στη Βουλή, στις 19 Μαΐου 2017, υπό τη μορφή πρότασης νόμου από το μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών Κωστή Ευσταθίου, εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.
 
 
Καταδίκασαν την απόφαση Τραμπ
 
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ψήφισμα που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, καταδικάζει την απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και τονίζει ότι αυτή η ενέργεια αντίκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού. Ταυτόχρονα καλεί τις ΗΠΑ να αναιρέσουν την απόφαση αυτή.
 
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 18 ψήφους εναντίον και 2 αποχές. Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ ενώ αποχές τήρησαν ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς και ο ένας παρών Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι