Για ιστορικό λάθος του Τράμπ κάνει λόγω ο Ακιντζί

Τη σημασία που έχει για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη να αναθεωρηθεί το ιστορικό λάθος που αφορά τα Ιεροσόλυμα, υπογράμμισε στην ομιλία του στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη ο Μουσταφά Ακιντζί.
 
Ο Τ/κ ηγέτης, που βρίσκεται εκεί προσκεκλημένος του Τούρκου Προέδρου καθώς το ψευδοκράτος έχει το καθεστώς το παρατηρητή ως «τ/κ κράτος», χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ να ανακηρύξει τα Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Ισραήλ «λανθασμένη και επικίνδυνη» προσθέτοντας ότι μια αρχαία πόλη που φιλοξενεί τους ιερούς τόπους τριών μονοθεϊστικών θρησκειών δεν πρέπει να μετατραπεί σε εστία εντάσεων με βήματα που δεν εξυπηρετούν την παγκόσμια ειρήνη. «Αυτό είναι μια θλιβερή κατάσταση για την ανθρωπότητα».
 
Ευχαρίστησε τον προεδρεύοντα του ΟΙΣ, Πρόεδρο της Τουρκίας για την πρωτοβουλία σύγκλησης έκτακτης συνόδου και πρόσθεσε ότι η Μέση Ανατολή είναι η περιοχή του κόσμου όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποφέρει λόγω πολέμων και τρομοκρατίας και το τελευταίο πράγμα που έχουν ανάγκη είναι η πολεμική ένταση και οι πολιτικές που θα την αυξήσουν. «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή σήμερα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και άλλες περιοχές στον κόσμο».
 
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, ιδιαίτερα τα μεγάλα σε πληθυσμό κράτη αντί να προβαίνουν σε καταστροφικές κινήσεις που θα μεγαλώσουν περισσότερο τον πόνο του παλαιστινιακού λαού, είναι απαραίτητο για την παγκόσμια ειρήνη να ακολουθήσουν συνενωτικές πολιτικές που εμπνέονται από την θρησκευτική αρμονία των Ιεροσολύμων.
 
Εμείς ως ένας «λαός» που ζήσαμε στο παρελθόν τον πόνο του πολέμου και σήμερα έχουμε κατανοήσει την σημασία της ειρήνης, παρακολουθούμε με λύπη τις εξελίξεις που απειλούν την γαλήνη στην περιοχή μας, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι το κράτος και ο «λαός» της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος είναι ενάντια σε βήματα αντίθετα προς τις ιστορικές πραγματικότητες και την διεθνή γαλήνη.
 
Ο κ. Ακιντζί κάθισε δίπλα από τον Νικόλα Μαδούρο, Πρόεδρο της Βενεζουέλας που εκπροσωπείται στην Σύνοδο ως φιλοξενούμενη χώρα. Δίπλα του επίσης καθόταν ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 
Στην ίδια σύνοδο και στην συνάντηση των ΥΠΕΞ των 48 χωρών που συμμετείχαν, παρακάθισε και μίλησε και ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος είπε ότι η απόφαση Τραμπ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πως το θέμα της Ιερουσαλήμ δεν είναι μόνο πολιτικό αλλά για τους μουσουλμάνους εμπεριέχει θρησκευτική διάσταση και είναι θέμα ύπαρξης. Χαρακτήρισε μάλιστα τις αντιδράσεις των μουσουλμανικών χωρών σε ένα τόσο σημαντικό θέμα «ανεπαρκείς» λέγοντας ότι «οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών χωρών δίνουν κακές εξετάσεις».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον