Συζήτησαν τον προϋπολογισμό, σκέφτονταν Προεδρικές Εκλογές

,Με το βλέμμα στραμμένο στις Προεδρικές Εκλογές διεξάγεται η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Ο προϋπολογισμός αναμένεται να υπερψηφιστεί οριακά με  τουλάχιστον 30 ψήφους υπέρ την προσεχή Τετάρτη μετά την τριήμερη συζήτηση. Πέραν από τους  18 βουλευτές του ΔΗΣΥ τον προϋπολογισμό αναμένεται να υπερψηφίσουν οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης συν ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Συλλουρης αλλά εκτός απροόπτου και οι εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ.
 
Μετά την ψηφοφορία η Βουλή θα κλείσει για κάτι περισσότερο από ένα μήνα για τις Προεδρικές Εκλογές.
 
Αβέρωφ: Βιώσιμος, αναπτυξιακός και πλεονασματικός ο προϋπολογισμός 2018
Βιώσιμο, πλεονασματικό και αναπτυξιακό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής που άρχισε σήμερα τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018.
 
«Ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, έρχεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία της οικονομίας μας. Κτίζει επάνω στο στέρεο υπόβαθρο που έχουμε πετύχει για να διευρύνει τις δυνατότητες ευημερίας του κράτους και των πολιτών μας. Η εδραίωση και ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών και η ανάπτυξη είναι πυλώνες του προϋπολογισμού που βρίσκεται ενώπιόν μας», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.
 
«Και σήμερα που οι δυνατότητες μας το επιτρέπουν, και όχι με δανεικά όπως παλιά, επιστρέφουμε μέρισμα στην κοινωνία που συνετά συνέβαλε στην ανάκαμψη, σε τρεις άξονες. Στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής και στις ομάδες που με τις θυσίες τους στήριξαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε.
 
Στόχος, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλή εισόδημα του Κύπριου πολίτη.
 

Άντρος Κυπριανού: Προϋπολογισμός χωρίς όραμα και προοπτική που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα 

Για ένα προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, που διαιωνίζει την εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική αβεβαιότητα, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.
 
Ο κ. Κυπριανού άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην οικονομία, λέγοντας ότι προτίμησε να είναι αρεστή στους δανειστές παρά στήριγμα για τους εργαζόμενους και να χρησιμοποιήσει την κρίση για να προωθήσει διαχρονικές της θέσεις σε βάρος των εργαζομένων, αντί να τους προστατέψει.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη επειδή «κατάφερε να υλοποιήσει αυτό που η ίδια χαρακτήρισε ως ιδεολογικό της μανιφέστο, μείωσε τις δημόσιες δαπάνες για την ανάπτυξη, κούρεψε το κράτος πρόνοιας, εξασθένισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδήγησε τη δημόσια υγεία σε κατάσταση χάους, τους χαμηλοσυνταξιούχους στη φτώχεια και έδιωξε χιλιάδες νέους στο εξωτερικό».
 
«Όλα αυτά τα πρώτα τεσσερισήμισι χρόνια. Τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, μοιράζει απλόχερα εξαγγελίες και κενές επιταγές, ζητώντας από την κοινωνία την επανεκλογή. Η κοινωνία όμως πρέπει να ξέρει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αναξιόπιστος. Ότι προεκλογικά μπορεί να μεταμορφώνεται σε Άγιο Βασίλη, αλλά μετεκλογικά θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Θα συνεχίσει να στηρίζει τους λίγους σε βάρος των πολλών» πρόσθεσε.
 
Επιτροπή Οικονομικών: Πάγιος στόχος η μακροοικονομική σταθερότητα

Η επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, όπως και η διατήρηση κλίματος εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία αποτελεί πάγιο στόχο, αναφέρει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού στην έκθεσή της για το κρατικό προϋπολογισμό του 2018, την οποία διάβασε ενώπιον της ολομέλεια της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάριος Μαυρίδης.
 
Σημειώνει επίσης ότι η κυπριακή οικονομία, παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να ανακάμπτει και να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Με βάση τα κατατεθέντα στοιχεία, αναφέρεται, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να είναι οριακά πλεονασματικός, με οριακή μείωση των συνολικών δαπανών και των συνολικών εσόδων, η οποία σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών οφείλεται στην αναθεώρηση του τρόπου παρουσίασης των επιστροφών φόρων και δασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, στη βάση των λογιστικών και δημοσιονομικών οδηγιών για σκοπούς μεγαλύτερης ευελιξίας και διαφάνειας.
 
Νικόλας Παπαδόπουλος: Πολύ μακριά από εκεί που έπρεπε να είναι η οικονομία

Η κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ μακριά, τόσο από εκεί που ήταν κάποτε, όσο και από εκεί που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι Κύπριοι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κρίση είναι ακόμη εδώ».
 
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις των δυνάμεων της Αλλαγής για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης και ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, και είπε ότι «τα θετικά αποτελέσματα της κυπριακής οικονομίας οφείλονται, πρώτα και κύρια, στις θυσίες του λαού μας και στην υπεύθυνη στάση που επέδειξαν σε καθοριστικές στιγμές κόμματα της αντιπολίτευσης».
 
Αναφέροντας ότι κανείς, δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για ένα  «success story», ο κ. Παπαδόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας μας έχει μειωθεί κατά 24% από το 2011, το ΑΕΠ της χώρας μας, έχει μειωθεί κατά €1 δις ευρώ από το 2012, έχουν χαθεί €20 δις καταθέσεων, αξιογράφων και μετοχών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και η ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
 
 
Μαρίνος Σιζόπουλος: Διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2018 είναι διαχειριστικού και όχι αναπτυξιακού χαρακτήρα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Κυβέρνηση για τη φορολογική και την κοινωνική πολιτική, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, καθώς και για το Κυπριακό.

«Αυτόν τον προϋπολογισμό τον ετοίμασε η σημερινή Κυβέρνηση. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα πράξουμε ότι είναι δημοκρατικά δυνατόν ώστε να μην είναι αυτή που θα τον υλοποιήσει, αλλά μια νέα Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της αλλαγής, αφού προηγούμενα τον διαφοροποιήσει και του προσδώσει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία»,  δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης η οποία αποτυπώνεται στη βελτίωση ορισμένων δεικτών της οικονομίας, όχι όμως όλων ώστε να δημιουργείται κλίμα σιγουριάς και ασφάλειας και να δικαιολογείται η ευφορία που καλλιεργεί το κυβερνητικό στρατόπεδο».
 
Λιλλήκας: Ο Προϋπολογισμός 2018 στερείται οράματος

Οι προϋπολογισμοί που έχουμε ενώπιον μας είναι προϋπολογισμοί διαχειριστικού χαρακτήρα, προϋπολογισμοί οι οποίοι στερούνται οράματος και γι’ αυτό δεν μπορούν να πάρουν την Κύπρο μπροστά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2018.
 
Σημειώνοντας ως θετικό το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες έχουν βελτιωθεί και ο προϋπολογισμός είναι βασικά ισοσκελισμένος, ανέφερε ότι οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί των προεκλογικών δεσμεύσεων Αναστασιάδη «μας πισωγυρίζουν σε πρακτικές παρωχημένων εποχών».
 
Πρόσθεσε ότι αυτή η βελτίωση δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία ούτε και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, ενώ ο παραγόμενος εθνικός πλούτος δεν κατανέμεται δίκαια, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στα όρια της φτώχειας. Είναι αδιανόητο, είπε, η Πολιτεία να ορίζει τα 727 ευρώ εισόδημα ως τη γραμμή που καθορίζει τα όρια της φτώχειας και το ίδιο το Κράτος με τις συντάξεις και τα επιδόματα που δίνει να στέλνει πολίτες του να ζουν στην φτώχεια.
 
Γιωργάλλας: Δεν υπάρχει success story

Στην κυπριακή οικονομία δεν υπάρχει success story αλλά ένα true story γεμάτο πίκρα, πόνο, φτώχεια, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.
 
Στην ομιλία του ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι προτεινόμενος προϋπολογισμός είναι ένας καλός λογιστικά προϋπολογισμός αλλά την ίδια στιγμή ένας «ρηχός, άνευρος και χωρίς όραμα προϋπολογισμός, που δεν έχει σχέση με τις βασικές ανάγκες της οικονομίας και δεν στηρίζει τις ριζικές, τολμηρές αλλαγές και τις ουσιαστικές καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται σήμερα η κυπριακή πολιτεία».
 
Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση έκανε πολλά στην οικονομία και ότι η οικονομία σήμερα σταθεροποιήθηκε χωρίς, ωστόσο, να έχει ξεπεράσει τις απειλές και τους κινδύνους. Είπε επίσης ότι «η κυπριακή οικονομία σήμερα, βρίσκεται πολύ πιο κάτω από εκεί που ήταν πριν την κρίση»
 
Περδίκης: Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν αντιστρέφει την οπισθοδρόμηση

Ο προϋπολογισμός του 2018  δεν αντιστρέφει την κοινωνική και περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.
 
«Ο προϋπολογισμός αντανακλά την αδυναμία της απερχόμενης Κυβέρνησης να επενδύσει στον αναπροσανατολισμό της οικονομίας που να βασίζεται εξίσου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δηλαδή τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη βιοτεχνία, τις νέες τεχνολογίες και άλλα και όχι μόνο στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και των τραπεζών», πρόσθεσε.
 
Καταψηφίζει τον προϋπολογισμό 2018 το ΕΛΑΜ, πλην του ταμείου αμυντικής θωράκισης

Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018 πλην του ταμείου της αμυντικής θωράκισης, είπε ο Βουλευτής του κόμματος Λίνος Παπαγιάννης, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής που άρχισε σήμερα τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
 
Ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι «ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τον στηρίξουμε. Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητος, και με βάση τα δικά μας πιστεύω δεν είναι σωστά διαρθρωμένος ,γι’ αυτό τον απορρίπτουμε» και πρόσθεσε πως  «αυτοί που κατέθεσαν τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό μπορεί να είχαν το βλέμμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά εμείς έχουμε πάντα το βλέμμα στις επόμενες γενιές».

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές