Εννέα χρόνια χωρίς τον Τάσσο

Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Δευτέρα το ένατο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας της Βουλής Χριστόφορος Φωκαΐδης. Το παρών τους έδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, ο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος διατέλεσε Υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Παπαδόπουλου, αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες του εκλιπόντος.

Ο κ. Κεραυνός υπενθύμισε τις αναφορές του Τάσσου Παπαδόπουλου στην ομιλία του στην τελετή διαβεβαίωσης στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου 2003.

«Η μη λύση δεν είναι λύση. Δεν είναι καν η κατάληξη του Κυπριακού. Αντίθετα θα σημάνει την απαρχή νέων κινδύνων και νέων προβλημάτων», έλεγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό και προσέθετε: «Συμβιβαστική θα είναι η τελική λύση του κυπριακού προβλήματος. Αλλά ο συμβιβασμός δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος της λειτουργικότητας της λύσης. Αν η λύση δεν είναι λειτουργική, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Αν δεν είναι βιώσιμη, δεν θάναι μόνιμη. Αν η μη λύση εμπεριέχει τον κίνδυνο μονιμοποίησης της διαίρεσης, μια μη λειτουργική διευθέτηση εγγυάται την προοπτική νομιμοποίησης της διχοτόμησης».

Αναφέρθηκε στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, λέγοντας ότι η στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου δικαιώθηκε στην πορεία.

«Δεν ήταν δυνατό να κάνει αποδεκτή, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τη διαγραφή της εισβολής και της κατοχής, με την αναγνώριση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου ως νόμιμο συνιστών κράτος. Δεν ήταν δυνατό, να συμφωνήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και διευρυμένων επεμβατικών δικαιωμάτων και τόσων άλλων, που προνοούσε το Σχέδιο του ΓΓ», είπε ο κ. Κεραυνός.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημοσύνου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως υπάρχει η ανάγκη μιας νέας, πιο διεκδικητικής πολιτικής στο Κυπριακό, που θα επαναφέρει τα βασικά ζητήματα στο τραπέζι, καταδεικνύουν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. «Νομίζω ότι η επίσκεψη Ερντογάν την Ελλάδα και οι δηλώσεις που έχει κάνει, αλλά ακόμη και το σιγοντάρισμα αυτών των δηλώσεων από τον Ακιντζί στην Κύπρο δείχνει ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική δεν έχει πετύχει», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης, η Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε σε δηλώσεις της, μετά το πέρας του μνημόσύνου, πως το δίλημμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι “είτε η οδός του εκτουρκισμού ή η αντίσταση και η ανατροπή των υφιστάμενων δεδομένων στο Κυπριακό”.

Μόνο με μια νέα στρατηγική, αυτή που πρεσβεύει και εκπροσωπεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό, ήταν η δήλωση εκ μέρους του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργου Περδίκη.

Παρών στο μνημόσυνο και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως  το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά και οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, καταδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου για επιβολή πολιτικού κόστους στην Τουρκία έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Με αφορμή την επέτειο των εννέα χρόνων από τον θάνατο του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου σε γραπτή ανακοίνωσή του σημειώνει: “Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Τασσου Παπαδόπουλου και συνεχίζουμε να κρατάμε τις αρχές και τις αξίες της πολιτικής του παρακαταθήκης για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σωστής λύσης του Κυπριακού”.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»