Σε ένα debate για τις προεδρικές εκλογές κατέληξαν οι πέντε βασικοί υποψήφιοι

Ένα θα είναι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το debate μεταξύ των πέντε βασικών υποψηφίων για τις  επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
 
Σε αυτή την απόφαση φαίνεται να έχουν καταλήξει οι εκπρόσωποι των επιτελείων με τη Διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, στο οποίο ανήκει και η ευθύνη για τη διοργάνωση του debate.
 
Όπως πληροφορούμαστε συναφώς, το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη ξεκαθάρισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετέχει μόνο σε ένα debate πριν από τον πρώτο  γύρω των εκλογών.
 
Την ίδια ώρα, τα επιτελεία Σταύρου Μαλά και Νικόλα Παπαδόπουλου κατέστησαν σαφές  πως οι υποψήφιοι τους θα συμμετέχουν σε debate,  μόνο αν και εφόσον σε αυτό συμμετέχει και ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2013 διεξήχθησαν τρία debate χωρισμένα σε θεματικές ενότητες (οικονομία, Κυπριακό, εσωτερική διακυβέρνηση), και στα οποία οι συμμετέχοντες υποψήφιοι  απαντούσαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μέσα σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο.
 
Προς αυτό το μοντέλο φαίνεται να κινούνται και για το μοναδικό debate που θα πραγματοποιηθεί πριν από τις  επερχόμενες  προεδρικές εκλογές, με τον Γιώργο Λιλλήκα ωστόσο να διαφωνεί και να καταθέτει πρόταση, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τα άλλα επιτελεία.
 
Συγκεκριμένα, το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα πρότεινε να γίνουν περισσότερα από τρία debate, στα πρότυπα αυτών που γίνονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Δηλαδή, οι υποψήφιοι να απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αλλά και να κάνουν μεταξύ τους συζήτηση. Ένα τέτοιο debate, σύμφωνα με το επιτελείο Λιλλήκα, θα καταστούσε τον διάλογο πιο ζωντανό, πιο κατανοητό και πιο ενδιαφέρον για τους πολίτες.
 
Η απόφαση που λήφθηκε τελικά και δείχνει να είναι σχεδόν τελεσίδικη, προνοεί ότι στο debate θα συμμετέχουν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Σταύρος Μαλάς, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Λιλλήκας και ο Χρίστος Χρίστου.
 
Οι πέντε υποψήφιοι θα απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι οποίες θα είναι χωρισμένες σε θεματικές ενότητες  και οι απαντήσεις θα πρέπει να δίνονται σε καθορισμένο χρονικό όριο. Όπως ακριβώς δηλαδή και το 2013.
 
 Σε σημερινή ανακοίνωσή, του ο Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια να προβούν σε ανοιχτή πρόσκληση προς τους υποψηφίους για debate και όποιοι υποψήφιοι δεν παρουσιαστούν να μείνουν άδειες οι καρέκλες τους.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας κατηγορεί τα επιτελεία των άλλων τριών υποψηφίων, Αναστασιάδη-Μαλά-Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι εργάζονται πλέον συντονισμένα για να αποστερήσουν από τους πολίτες τη δυνατότητα να δουν συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων.
 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία