Θυμήθηκε το σχέδιο Ανάν και το «όχι» των… Ρωμιών ο Ερντογάν

«Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα, όπου από σήμερα το πρωί πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.   

Αυτή την ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος συναντάται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Η ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο, και να βρούμε λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, σε σύνθετες προκλήσεις», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
«Ο σκοπός της πρόσκλησής σας είναι να επιδιώξουμε να κτίσουμε "γέφυρες" μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε "τείχη". Και θέλω να πιστεύω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», είπε ο κ. Τσίπρας στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, και πρόσθεσε:
 
«Ως μηχανικός που είμαι, ξέρω καλά ότι για να κτίσουμε "γέφυρες" πρέπει να τις κτίσουμε σε σταθερά θεμέλια, και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δύο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ο σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες, στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.
 
Διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως και οι δικές μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές, να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς υπερβολές, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».

Ο Ερντογάν
«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του "ποτηριού" και να μπορέσουν να παραμερίσουν το κενό του "ποτηριού". Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη», επισήμανε  από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
«Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές», είπε ο κ. Ερντογάν και συνέχισε:
 
«Εμείς ως χώρα, ως Τουρκική Δημοκρατία, ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας. Είμαστε δύο χώρες, δύο λαοί, οι οποίοι συνυπήρξαν, έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και ως εκ τούτου συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν στη χώρα σας, στα ελληνικά εδάφη.
 
Και εσείς έχετε τους ομογενείς σας, οι οποίοι ζουν στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας στην Τουρκία και να μην ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αλλά θεωρώ ότι τα σφάλματα και τα λάθη που διαπράχθηκαν είναι πια κομμάτι της Ιστορίας. Και κάποτε πρέπει να κτίσουμε το μέλλον, όπως είπατε, σε πολύ γερά θεμέλια.
 
Για αυτό νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να εξασφαλίσουμε αυτά τα γερά θεμέλια. Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα», εκτίμησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μιλώντας πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «επέστρεψε» στη προ του 2004 εποχή, για να υπενθυμίσει πως ο ίδιος ήταν παρών στις συνομιλίες στο Μπούρκενστον, όπου διαχειρίστηκε μαζί με τον Κόφι Ανάν την διαδικασία.      

Συναφώς, υποστήριξε πως ως αποτέλεσμα των τότε συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί μια λύση, αλλά οι αποφάσεις που λήφθηκαν εκεί, όπως είπε, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ γιατί οι Τ/κ είπαν «ναι», αλλά οι Ρωμιοί, κατά την έκφρασή του, είπαν «όχι».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν τήρησε και δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, σε αντίθεση με την Τουρκία που, όπως ισχυρίστηκε τηρεί τις δεσμεύσεις της, για να υποστηρίξει ακολούθως πως στόχος της Τουρκίας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.  

Νωρίτερα, απευθυνόμενος προς το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, του υπέδειξε πως θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού,  η οποία θα σέβεται την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όλοι μαζί να φτάσουμε σε μια λύση, που να πληροί τα όσα προβλέπονται για ένα κράτος-μέλος της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η Συνθήκη της Λωζάνης
Την ίδια ώρα, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διαμηνύοντας στον κ. Ερντογάν πως για την Ελλάδα η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη.   
 
«Ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη», είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.
 
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στα όσα κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ανέφερε σε σχέση με την αξίωση της χώρας του για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος έφθασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στην ελληνική πρωτεύουσα. Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.

 

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
LIVE: Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο