Κυριακή 16 Δεκ, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Πρ. Παυλόπουλος: Λύση του Κυπριακού με σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου (Live)

  07/12/2017 11:00
Πρ. Παυλόπουλος: Λύση του Κυπριακού με σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου (Live)

Πρ. Παυλόπουλος: Λύση του Κυπριακού με σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου (Live)

  07/12/2017 11:00
Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, διαμηνύοντας στον Τούρκο Πρόεδρο πως για την Ελλάδα η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη.   
 
«Ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη», είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ αναφορικά με το Κυπριακό ο Έλληνας Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να σέβεται την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος έφθασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στην ελληνική πρωτεύουσα για διήμερη επίσκεψη. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΡΕΤ.Τ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Επί ελληνικού εδάφους τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στη συνέχεια απέδωσαν τιμές αγήματα της στρατονομίας και της αερονομίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΡΕΤ.Τ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο επίκεντρο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, θα βρεθεί και το Κυπριακό, με τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, να ευελπιστούν-κρατώντας πάντα μικρό καλάθι- σε πιθανά θετικά μηνύματα που ενδεχομένως μεταφέρει μαζί του από την Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος όσον αφορά την καυτή πατάτα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, από ελληνικής πλευράς θα επιχειρηθεί βολιδοσκόπηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προ το κατά πόσο η τουρκική πλευρά είναι διατεθειμένη ν’ αλλάξει στάση στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το αίτημα Αθηνών-Λευκωσίας για επαρκή προετοιμασία μια πιθανής νέας Διάσκεψης για την Κύπρο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μολονότι δεν προέβη σε καμία αναφορά για το Κυπριακό, τα πρώτα δείγματα γραφής που φρόντισε να στείλει μόλις λίγες ώρες πριν από την μετάβασή του στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος ουδόλως ενθαρρυντικά υπήρξαν αναφορικά με τις προθέσεις του για τα ελληνοτουρκικά, αφού μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι» έθεσε ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
 
«Μπορούν να συζητηθούν τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας