Πανόραμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα – Αγκάθια, επιδιώξεις και Κυπριακό

Στοίχημα θεωρείται για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου.
 
Αυτό φάνηκε εξάλλου από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προέκυψαν για τον καθορισμό της ημερομηνίας καθώς και για το πλαίσιο του ταξιδιού του Τούρκου Προέδρου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν θα γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη τα τελευταία 65 χρόνια στην Ελλάδα, μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ.
 
Αγκάθι στην επίσκεψη αποτελεί η στάση και ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν θα χειριστεί το ζήτημα της επίσκεψης του στην Δυτική Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα. Υπενθυμίζεται πως κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο τέως ΥΠΕΞ της Τουρκιας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αλέξη Τσίπρα να αρνείται να τον συναντήση. Τελικά τότε ο Τσαβούσογλου συνάντησε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
 
Διερευνητικού χαρακτήρα οι συνομιλίες για το Κυπριακό
 
Δεδομένου πως η Κύπρος βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό θεωρείται απομακρυσμένο να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν. Παρά το γεγονός ότι δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδυλίδη η επίσκεψη Ερντογάν θεωρήθηκε κλειδί για την επόμενη μέρα του Κυπριακού κάτι τέτοιο θεωρείται απομακρυσμένο από την ελληνική πλευρά.
 
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα βολιδοσκοπήσουν την τουρκική πλευρά κατά πόσον είναι διατεθειμένη να αλλάξει στάση στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, κάτι που αν συμβεί θα ανοίξει τις πόρτες για συνεννόηση και θα αναπτερώσει τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού.
 
Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επαναλάβει το αίτημα της Ελλάδας για να υπάρξει προετοιμασία και συζητήσεις των δύο πλευρών πριν από οποιαδήποτε νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού σε μαν νέα Διάσκεψη για την Κύπρο. Αυτό είχε συμβεί τόσο πριν το Κραν Μοντάνα όσο και πριν το Μοντ Πελεράν χωρίς όμως ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
 
Το παράδοξο της επίσκεψης
 
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα απασχολεί και τον γερμανικό τύπο ο οποίος σε χθεσινό δημοσίευμα της Neues Deutschland εντοπίζει ένα παράδοξο.
 
«Είναι παράδοξο ότι ακριβώς την ίδια μέρα αρχίζει στην Αγκυρα η δίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρου του φιλοκουρδικού ΗDP, αδερφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι Ντεμιρτάς και Τσίπρας γνωρίζονται και εκτιμούν ο ένας τον άλλο, η δίκη δεν αναμένεται να παίξει ρόλο στην επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Αντ΄ αυτού, σύμφωνα με την New York Times υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συζητηθεί η έκδοση των τούρκων στρατιωτικών που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016»
 
Οι στόχοι της Άγκυρας περνούν μέσω Αθήνας
 
Κοινό μυστικό αποτελεί, άλλωστε, πως η Άγκυρα επιθυμεί διά μέσου της Ελλάδας και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου να σπάσει τον πάγο με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, καθώς τόσο οι ευρωτουρκικές όσο και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κάκιστο σημείο.
 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες, ωστόσο βάσει πρωτοκόλλου είναι δεδομένο ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό.
 
Προσφυγικό και ευρωπαϊκή προοπτική
 
Δύο από τα βασικά και αλληλένδετα σημεία των συνομιλιών θα είναι το προσφυγικό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Παράλληλα, η τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ συνδέεται και με τα θέματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας που ενδιαφέρουν εκατέρωθεν.
 
Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο
 
Αντίστοιχα, για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα στη βάση της καλής γειτονίας, αλλά και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
 
Στον τομέα της οικονομίας, η Άγκυρα εσχάτως επιδεικνύει ενδιαφέρον για τον τομέα των μεταφορών και συγκεκριμένα της σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, αλλά και της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα συνδέει τη Βουλγαρία με τη Βόρεια Ελλάδα.
 
Τα αιτήματα της Άγκυρας
 
Στις συνομιλίες, ωστόσο, υπάρχουν και «αγκάθια». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των οκτώ επίδοξων πραξικοπηματιών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, για τους οποίους η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να πιέζει την Αθήνα για την έκδοσή τους, παρά τις αμετάκλητες αρνητικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και θα δεχθεί προς τούτο τις οχλήσεις Έρντογαν.



 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ