Βαρόμετρο για το ΑΚΕΛ η Λευκωσία

Η Λευκωσία και τα δυνατά ονόματα του κόμματος που διεκδικούν  θέση στο Κοινοβούλιο αναμένεται να τραβήξουν το κουπί του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές, καθώς η ολοκλήρωση των διαδικασιών των επαρχιακών συνδιασκέψεων βρήκε όπως εξάλλου αναμενόταν τους πιο προβεβλημένους να συνωστίζονται στην πρωτεύουσα.
 
Είναι μάλιστα γενική η εκτίμηση πως η απόδοση της πρωτεύουσας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό  τη γενικότερη παρουσία του κόμματος στις εκλογές  και το κατά πόσο  θα πετύχει τους στόχους που θέτει για διατήρηση  των ποσοστών και των εδρών του στο κοινοβούλιο.  
 

 

Το κόμμα της Αριστεράς ωστόσο  κατέρχεται στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, διαφοροποιήσεις που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν είτε αρνητικά είτε θετικά τα ποσοστά του.  Ως πρώτο αξιοσημείωτο γεγονός θεωρείται η για πρώτη φορά παρουσία του γενικού γραμματέα του κόμματος στο ψηφοδέλτιο εκτός των εσωκομματικών διαδικασιών. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι  εκάστοτε γενικοί γραμματείς του ΑΚΕΛ  περνούσαν μέσα από τις επαρχιακές συνδιασκέψεις κάτι που δεν έγινε με τον Άντρο Κυπριανού.
 
Ως αξιοσημείωτη καταγράφεται η πρωτόγνωρη για εδώ και 25 χρόνια  τουλάχιστον παρουσία τόσων πολλών μελών της ανώτατης ηγεσία του κόμματος και δη του Πολιτικού Γραφείου στο ψηφοδέλτιο.  Συγκεκριμένα, μετά την ήττα που υπέστη στις βουλευτικές εκλογές του 1985 η ηγεσία του ΑΚΕΛ αποφάσισε όπως μειωθεί ο αριθμός των μελών του Πολιτικού Γραφείου που είναι στη Βουλή για να μην περιορίζεται η δουλειά που πρέπει να γίνεται σε καθαρά κομματικό επίπεδο. Έκτοτε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος βρίσκονταν  τρεις με τέσσερις υποψήφιοι από το Πολιτικό Γραφείο. Ωστόσο φέτος, στο ψηφοδέλτιο ο αριθμός τους ανέρχεται στους 9. Πρωτόγνωρη είναι επίσης η απουσία των βασικών  Οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος από το ψηφοδέλτιο, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1960 που  οι γενικοί γραμματείς της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ δεν  είναι υποψήφιοι.
 
Λιγότεροι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι και οι μη κομματικοί υποψήφιοι, που εντάσσονται ως Νέες Δυνάμεις.
 

 
Οι υποψήφιοι
 
Λευκωσία: Oι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ ανά επαρχία, έχουν ως εξής: Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου, Ανδρέας Γρηγορίου, Άριστος Δαμιανού, Μαρία Δανέζη-Πελεκάνου, Άντρη Δημητρίου, Στέλλα Δημητρίου-Μισιαούλη, Γρηγόρης (Λώρης) Κυριάκου, Γιώργος Λουκαϊδης, Κώστας Σκαρπάρης, Στέφανος Στεφάνου, Μιχάλης Τσιτσιέκκος, Πανίκος Χάμπας, Μάριος Χαννίδης, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Χάρης Χαραλάμπους, Σούλα Χατζηκυριάκου, Κωνσταντίνος Χριστοδουλίδης, Ιωάννης Χριστοδούλου, Χρίστος Χριστοφίδης.
 
Λεμεσός: Χρίστος Μέσης, Άντρος Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα, Αδάμος Αδάμου, Γιώργος Γεωργίου, Νέαρχος Ιωάννου, Δημήτρης Μιχαλακάκος, Γιώργος Μακαρίου, Φωτεινή Μιχαηλίδου-Χριστου, Αργεντούλα Ιωάννου, Νίκος Τριμικλινιώτης, Πέτρος Κλεάνθους.
 
Αμμόχωστος: Γραβριήλ Γιαννάκης, Αθηνά Ζάουρα, Κώστας Ιερίδης, Αντρέας Καζαμίας, Νίκος Κέττηρος, Σκεύη Κουκουμά, Τάσος Κυρμίτση, Γιάννος Πιερή,  Χριστάκης Τζιαβάνη, Τουμάζος Τσιελεπής,  Πάμπος Χρυσοστόμου.
 
Λάρνακα: Γιώργος Γεωργίου, Ευανθία Σάββα, Χρίστος Πουτζιουρής, Άθως Καζαντζής, Φανής Χριστοδούλου, Ανδρέας Πασιουρτίδης.
 
Πάφος: Κώστας Δίπλαρος, Μάριος Ιγνατίου, Αντρέας Φακοντής, Μάριος Χρίστου.
 
Κερύνεια: Αντρέας Χειμωνίδης, Ελένη Μαύρου, Κλαύδιος Μαυροχάννας.
 
Σημείωση: Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ όπως καταρτίστηκαν από τις επαρχιακές συνδιασκέψεις εγκρίθηκαν από χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
 
 
  
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό