Ορόσημο η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

«Η αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου είναι σημαντική και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, ο κ. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για τη συνάντηση, ανέφερε ότι ήταν μια εξαιρετική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν καταρχήν θέματα ασφάλειας και άμυνας.
 
«Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικότατο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέα ασφάλειας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση για τις τριμερείς συναντήσεις που γίνονται σε συνεργασία και με την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς επίσης και για αυτές που αναμένεται να γίνουν το πρώτο δεκαπενθήμερα Ιανουαρίου.
 
Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις συνεργασίες που έχει στο ίδιο θέμα η Κυπριακή Δημοκρατία με συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία», υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.  
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπος, συζητήθηκε το Κυπριακό, η ανάγκη να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε μια ενδεχόμενη νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό να μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.
 
«Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας το Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί», επισήμανε.  
 
«Απ’ και πέρα», συνέχισε, «συζητήθηκαν οι διμερείς μας σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις σε συνέχεια και της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο. Υπάρχει επιθυμία για περαιτέρω δράσεις που θα ενισχύσουν τις οικονομικές μας σχέσεις.
 
Τέλος, συζητήθηκαν τα θέματα Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα αυτά που θα γίνουν στην ΑΟΖ μας το αμέσως επόμενο διάστημα».
 
Ερωτηθείς αν ο κ. Κόεν είχε κάτι καινούριο να προσκομίσει σε σχέση με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.
 
«Όχι, δεν υπήρξε κάτι καινούριο. Επαναλαμβάνω την κοινή άποψη ότι η αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου είναι σημαντική και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα».
 
Σε ερώτηση αν το Κυπριακό περνά μέσα από το θέμα της Ενέργειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι κάτι που βρίσκεται υπό την προϋπόθεση απόφασης μιας τρίτης χώρας και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις εξελίξεις.
 
«Ο ενεργειακός μας σχεδιασμός συνεχίζεται κανονικά.  Η Τουρκία απουσιάζει από τον διάλογο για τα ενεργειακά θέματα ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, ακριβώς λόγω της παράνομης παρουσίας της στην Κύπρο, και εναπόκειται στην Τουρκία, αν πραγματικά επιθυμεί να συμμετάσχει τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για αυτά τα θέματα, να πρέπει να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού».
 
Κληθείς να πει αν ζητήθηκε να μεταφέρει κάποιο μήνυμα ο κ. Κόεν σε σχέση και με τη συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (στις προσπάθειες λύσης) και ερωτηθείς ποια είναι η θέση των ΗΠΑ επ’ αυτού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα.
 
«Είναι γνωστή η θέση μας, είναι γνωστή και στις ΗΠΑ. Εκεί που επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και ποια αποτελέσματα θα προκύψουν, ειδικότερα για την ουσία του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».
 
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν συζητήθηκε με τον κ. Κόεν κάτι σε σχέση με τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. 
 
Εξάλλου, ενωρίτερα, ο κ. Κόεν εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετική και ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν θέμα που άπτονται των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ.
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»